Profesorii universitari din Braşov vor da recomandări pentru lucrările ştiinţifice ale deţinuţilor doar cu aprobarea universităţii

Rectorul Universităţii ”Transilvania“ Braşov, Ioan Abrudan, a declarat că în Consiliul de Administraţie al instituţiei de învăţământ s-a stabilit ca de acum înainte orice recomandări pentru cercetări ştiinţifice ale deţinuţilor să fie date doar după aprobarea Consiliului ştiinţific al universităţii.

Share pe Facebook 353 afişări

Profesorii universitari din Braşov vor da recomandări pentru lucrări ştiinţifice ale deţinuţilor doar după aprobarea universităţii

”În cadrul Consiliului de Administraţie care s-a întrunit astăzi (miercuri - n.r.) s-a stabilit ca în viitor orice cadru didactic titular care primeşte o solicitare de la penitenciar pentru a-şi da acordul pentru o cercetare ştiinţifică are obligaţia să transmită Consiliului de Administraţie această solicitare, care va fi discutată de Consiliul ştiinţific al universităţii. Dacă consiliul spune da, atunci se va merge mai departe, dacă nu, nu“, a spus rectorul Universităţii ”Transilvania“ din Braşov, Ioan Vasile Abrudan, citat de corespondentul MEDIAFAX.

În ceea ce priveşte cercetările ştiinţifice ale deţinuţilor deja aprobate de profesori universitari braşoveni, Abrudan a afirmat că a cerut tuturor cadrelor didactice implicate, respectiv şase profesori titulari ai universităţii, să dea o notă explicativă în care să justifice pe ce criterii au dat acele recomandări.

”Vom vedea în funcţie de fiecare situaţie în parte unde ne situăm, pentru că este lezată şi imaginea instituţiei noastre nu doar a profesorului respectiv. În cazul în care se va stabili că au fost încălcate principiile de etică, vom convoca comisia de etică şi se vor lua măsurile care se impun“, a mai spus Abrudan.

Această măsură a fost luată după ce ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, a cerut Consiliului Naţional al Rectorilor (CNR) să solicite universităţilor o analiză punctuală a cazurilor în care profesorii din respectivele instituţii au dat recomandări pentru cărţi scrise de deţinuţi.

Pe lista cu profesorii universitari care, după cum prevede procedura, le-au dat deţinuţilor recomandări scrise pentru a elabora o lucrare ştiinţifică pe o anumită temă, făcută publică de Ministerul Justiţiei, se numără şi 12 profesori braşoveni, între care şi decanul Facultăţii de Medicină, Marius Alexandru Moga.

El a dat recomandări pentru două lucrări ştiinţifice ale unui deţinut de la Penitenciarul Codlea, condamnat la doi ani şi opt luni de închisoare complicitate la înşelăciune, respectiv ”Avortul şi impactul demografic” (2014) şi ”Expertize medico legale pentru persoanele în viaţă” (2014).

Pe lista respectivă se mai află şapte profesori de la Universitatea ”Transilvania” şi patru de la facultăţi private.

Astfel, profesorii de la Universitatea ”Transilvania” care şi-au dat avizul pentru lucrările unor deţinuţi sunt Ioan Miloşan, pentru o lucrare a unui deţinut condamnat la 11 ani de închisoare pentru trafic de droguri; profesorul Cristinel Ioan Murzea, pentru cinci lucrări - patru ale unui deţinut condamnat la cinci ani şi şase luni pentru înşelăciune şi una a unui deţinut condamnat la cinci ani pentru trafic de influenţă, lucrarea celui din urmă fiind publicată la Editura Universităţii ”Transilvania”; profesorul Florin Andreescu, pentru o lucrare a unui deţinut condamnat la trei ani şi şase luni pentru luare de mită; profesorul Radu Iovănaş, pentru două lucrări ale unui deţinut închis şase ani pentru corupţie; Ormenişan Alexe Nicolae, pentru două volume realizate de Tartagă Dan, condamnat la patru ani şi opt luni pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată; conferenţiar doctor Tiţa Nicolaescu Gabriel, pentru o lucrare a unui deţinut condamnat la cinci ani şi şase luni pentru înşelăciune şi conferenţiar doctor Walter Thierheimer, pentru lucrarea unui deţinut condamnat la doi ani de îmchisoare pentru înşelăciune.

De la Universitatea ”Spiru Haret“ Braşov sunt incluşi pe lista Ministerului Justiţiei conferenţiarul universitar Lazăr Cornel de la Facultatea de Psihologie şi Pedagogie din Braşov, care a coordonat lucrarea unui deţinut condamnat la 15 ani de închisoare pentru omor calificat; conferenţiatul universitar Ilie Măgureanu de la Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Administrative, care a coordonat două lucrări ale unui deţinut condamnat la doi ani şi opt luni pentru complicitate la înşelăciune şi profesorul universitar Ionaş Alexandru care a coordonator trei lucrări ale unui deţinut condamnat la cinci ani şi şase luni pentru înşelăciune.

De asemenea, conferenţiarul universitar Danis Adriana de la Universitatea ”Dimitrie Cantemir” Braşov a coordonat două lucrări ale unui deţinut condamnat la opt ani de închisoare pentru omor calificat.

DNA a deschis dosar penal în cazul cărţilor scrise de către deţinuţi şi face verificări privind favorizarea făptuitorului, fiind vizaţi profesori universitari care au coordonat sau validat lucrările, reprezentanţii editurilor care le-au publicat şi funcţionari ai ANP care au propus eliberarea.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) s-au sesizat din oficiu cu privire la suspiciune săvârşirii infracţiunii de favorizarea făptuitorului, în modalitatea ajutorului dat unor persoane condamnate pentru infracţiuni de corupţie, în scopul de a îngreuna executarea pedepselor aplicate de instanţele de judecată.

"Potrivit procesului verbal de sesizare din oficiu întocmit de procurori, fapta ar fi fost săvârşită de mai multe persoane care au acţionat concertat în scopul de a crea aparenţa că sunt îndeplinite condiţiile legale pentru ca persoanele condamnate să fie liberate condiţionat. Dintr-o notă întocmită de Administraţia Naţională a Penitenciarelor, precum şi din datele existente în spaţiul public rezultă indicii că, în realitate, aceste condiţii nu erau îndeplinite în realitate, iar prin faptele săvârşite s-a urmărit exclusiv favorizarea persoanelor condamnate", arăta DNA, într-un comunicat de presă transmis marţi.

Potrivit procurorilor, printre persoanele condamnate la pedepse cu închisoarea pentru infracţiuni de corupţie se regăsesc deţinuţi care au executat sau urmează să execute cu până la 300 de zile mai puţin decât stabilise instanţa de judecată, "exclusiv ca urmare a activităţii infracţionale care face obiectul sesizării din oficiu".

Share pe Facebook

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Taguri:
UNIVERSITATE ,
LUCRARI ,
DETINUŢI ,
detinuti
Versiunea: mobil  |  completa

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax SA.