Profesorul de Sănătate Publică Răzvan Cherecheş: „Nu există niciun fundament ştiinţific pentru deschiderea şcolilor după rata de vaccinare”

Nu există niciun fundament ştiinţific pentru deschiderea şcolilor dacă vaccinarea profesorilor este peste 60%, este de părere profesorul de Sănătate Publică Răzvan Cherecheş din Cluj-Napoca: „cine beneficiază de această decizie? O singură persoană din România: ministrul Cîmpeanu”.

2024 afișări
Imaginea articolului Profesorul de Sănătate Publică Răzvan Cherecheş: „Nu există niciun fundament ştiinţific pentru deschiderea şcolilor după rata de vaccinare”

Răzvan Cherecheş spune ecosistemul din şcoli îi include atât pe profesori, cât şi pe elevi, iar procentul necesar pentru imunitatea de grup în mediul urban pentru tulpina Delta este de 86%.

„Ministrul Cîmpeanu a ţinut cont de câteva elemente în decizia sa: media vaccinării cadrelor didactice în România este deja peste 60%, cea mai mare parte a părinţilor îşi doreşte şcoală faţă în faţă, cazurile noi şi decesele nu se vor vedea direct în şcoală, ci în familiile copiilor care vor transporta virusul acasă. Şi atunci, cine beneficiază de această decizie? O singură persoană din România - ministrul Cîmpeanu”, spune profesorul de Sănătate Publică.

În opinia lui Răzvan Cherecheş, ministrul încearcă să acopere faptul că toată vara „a pierdut timpul fără să pregătească şcolile pentru valul 4 (ventilaţie, testare, maşti, distanţă, vaccinare) şi că nu a avut curajul să impună vaccinarea obligatorie a cadrelor didactice”.

O decizie responsabilă acum, ţinând cont de situaţia epidemiei, spune Răzvan Cherecheş, ar fi ca şcolile să deschidă faţă în faţă dacă atât personalul din şcoală cât şi copiii au procent de vaccinare peste 86% sau şcoala poate să asigure testarea săptămânală a întregului personal şi a copiilor, ventilarea claselor (schimb de aer minim de 3 ori pe oră sau ventilaţie pasivă - geamuri deschise), purtarea corectă şi permanentă a măştilor, distanţarea de minim 2 metri în timpul activităţii.

„Dacă nu se poate niciuna din condiţiile de mai sus, atunci şcoala trebuie să fie online (nici acest aspect nu a fost pregătit de ministrul Câmpeanu)”, spune Cherecheş.

Elevii revin fizic la ore de luni în şcolile unde rata de vaccinare a profesorilor depăşeşte 60%, a anunţat Cîmpeanu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici