Programul de cercetare "Orizont 2020", de peste 70 de miliarde de euro, lansat în România

Programul "Orizont 2020" în valoare de peste 70 de miliarde de euro, care urmăreşte stimularea inovării, cercetării şi competitivităţii în plan european, a fost lansat, vineri, la Bucureşti, România fiind astfel prima ţară din Europa unde sunt puse bazele proiectului.

765 afișări
Imaginea articolului Programul de cercetare "Orizont 2020", de peste 70 de miliarde de euro, lansat în România

Ministrul delegat pentru învăţământ superior şi cercetare, Mihnea Costoiu (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Practic, prin acest program european, cercetătorii români vor putea aplica pentru a obţine finanţare la propriile proiecte, urmând să primească şi un bonus financiar.

"Fiecare cercetător român implicat în program va avea un bonus suplimentar de 8.000 de euro, indiferent de valoarea proiectului pe care l-a câştigat. (...) Un alt mare câştig este acela legat de simplificare, pentru că au fost probleme cu maldărele de documente care ajungeau la comisie. În acest moment, este un singur set de documente, care se duce o singură dată la comisie", a precizat ministrul delegat pentru învăţământ superior şi cercetare, Mihnea Costoiu.

Din Programul "Orizont 2020" vor putea fi finanţate şi proiecte de cercetare care ar urma să fie realizate cu laserul de la Măgurele, după construirea acestuia.

"Fără doar şi poate, laserul este un argument suplimentar pentru lansarea programului la Bucureşti. Laserul are un buget separat, care nu are legătură cu 'Orizont 2020', însă poate accesa, în plus, bani din program. Laserul are nevoie de bani pentru derularea proiectelor. Nu doar laserul este pe listă, însă, pentru prima dată, suntem în situaţia când avem o infrastructură mare de cercetare sprijinită direct din Uniunea Europeană", a mai spus Costoiu.

La rândul său, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie a spus că lansarea Programului "Orizont 2020" în România este un început şi, totodată, o continuare. "Nu facem cercetare doar de dragul cercetării, ci pentru a asigura dezvoltarea Româniaie de azi şi de mâine. Cercetarea şi educaţia trebuie să fie mai aproape de ceea ce societatea românescă are nevoie. Trebuie să fim preocupaţi de legătura dintre educaţie şi piaţa muncii", a subliniat Pricopie.

La eveniment a luat parte, alături de oficialii români, comisarul european pentru cercetare, inovare şi ştiinţă, Máire Geoghegan-Quinn, care a spus că cercetarea şi inovarea dau locuri de muncă, iar simplificarea accesării fondurilor europene pentru proiecte este un lucru important.

"Orizont 2020 este un proiect pentru viitor. Mesajul meu România şi pentru toate ţările europene este unul: trebuie să investiţi în cercetare şi inovare. Interdisciplinaritatea este un aspect crucial al programului. El va ajuta la promovarea dezvoltării industriale. România are un potenţial mare în cercetare. Pentru România, programul reprezintă inovare, cercetare şi dezvoltare economică şi stimulează creşterea numărului de locuri de muncă. Este mult mai uşor pentru cerectători să aplice şi să participe la proiecte din cadrul programului", a mai spus comisarul european.

Întrebat cât crede că ar putea primi România de la UE pentru cercetare, Costoiu a spus că speră la măcar un "4 la sută".

"România a câştigat doar 2 la sută din totalul proiectelor pe FP7 (programul european de cercetare început în 2006 - n.r.), este o sumă foarte mică. Din acest motiv, am dorit să avem prezenţa comisarului în România, ca să poată vedea proiectele pe care le avem. Ieri (joi - n.r.), a văzut câteva infrastructuri din Politehnică, azi mergem pe platforma de la Măgurele, pentru a înţelege necesitatea de a aloca sume importante. Noi am compensat investiţiile neasigurate din FP7 cu bani naţionali şi cu fonduri structuare. Cred că pentru 2014-2020, în cel mai nefericit caz, să ajungem la dublare, adică să primim minimum 4 la sută. Sunt cinci mari ţări europene care au luat 75 la sută din buget. Nu trebuie să ne aşteptăm la minuni. Nu ne putem aştepta la creşteri de zeci de procente, ar fi nerealist", a explicat ministrul delegat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici