PROGRAMUL DE GUVERNARE: Minorităţile îşi asigură noi drepturi în sistemul de învăţământ

Noul Guvern s-a angajat să înfiinţeze o instituţie de formare continuă pentru perfecţionarea actului de predare în limba maghiară, să constituie structuri cu predare în limba minorităţilor la universităţile multiculturale şi multilingve, dar şi să finanţeze în mod diferenţiat studiile de masterat.

384 afișări
Imaginea articolului PROGRAMUL DE GUVERNARE: Minorităţile îşi asigură noi drepturi în sistemul de învăţământ

PROGRAMUL DE GUVERNARE: Minorităţile îşi asigură noi drepturi în sistemul de învăţământ (Imagine: Arhiva Mediafax foto)

Astfel, va fi asigurată o finanţare diferenţiată a studiilor de masterat în limbi de circulaţie internaţională şi a celor în limba minorităţilor naţionale, cât şi a doctoratelor în cotutelă cu universităţi de prestigiu din străinătate, relevă programul de guvernare al noului Cabinet.

"În procesul de descentralizare a învăţământului preuniversitar se va ţine cont de situaţia specifică, precum şi de factorii de corecţie dependenţi de densitatea de elevi în zonă, severitatea dezavantajelor, de limba de predare şi alţi factori", se arată în document.

Asigurarea manualelor în limba de predare a minorităţilor naţionale conform prevederilor legale şi a accesului egal şi "sporit" la învăţământul în limbile minorităţilor naţionale, introducerea programelor şcolare specifice privind predarea limbii materne, a limbii române, a istoriei şi tradiţiilor istorice, precum şi continuarea procesului de aplicare a legislaţiei recent adoptate, în vederea asigurării dreptului la învăţătură în limba maternă la toate nivelurile şi profilurile, sunt alte angajamente asumate distinct în programul de guvernare al noului Cabinet.

UDMR a impus condiţii pentru susţinerea noului Guvern, pe care le-a discutat marţi seară în coaliţie şi cu premierul desemnat Mihai Răzvan Ungureanu, preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor, precizând că formaţiunea sa doreşte încheierea unui protocol al coaliţiei pe 2012, care să se refere inclusiv la învăţământul în limba maghiară la Facultatea de Medicină de la Târgu Mureş.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici