Programul Noua casă te ajută să îţi iei locuinţă, doar că o să scoţi mai mulţi bani din buzunar

  • Preţurile apartamentelor ar putea creşte, după modificările aduse de Guvernul Orban programului Prima Casă, ne avertizează analiştii economici
  • Dublarea plafonului o să le strice planurile celor care îşi doresc o nouă casă, aşa cum a fost redenumit proiectul
  • Şi dezvoltatorii imobiliari recunosc că preţurile o să crească uşor
6397 afișări

 

Nu-ţi mai iei Prima Casă, ci te muţi în Noua Casă. Este schimbarea pe care o aduce Guvernul Orban în noul program. Şi nu este singura modificare. Se dublează şi plafonul. De la 70.000 de euro, la 140.000 de euro. Efectul imediat ar putea fi cel de creştere a preţurilor, atrag atenţia analiştii economici.

Antoanela Comşa este dezvoltator imobiliar şi spune că mulţi tineri vor fi scoşi din joc. Pentru că odată cu scumpirea, vine şi creşterea avansului, iar mulţi nu îşi vor permite. Iar pentru că locuinţele se vor scumpi accelerat, cei care vor apela la acest program mai riscă şi să se îndatoreze foarte mult. Programul se îndepărtează şi de scopul pentru care a fost creat - categoriile sociale defavorizare. 

„Probabil că această majorare a plafonului şi garantarea de către stat a 80% din valoare, pe mulţi tineri îi va scoate din cărţi. Această garanţie din partea fondului ajută în primul rând băncile. Acest lucru va duce probabil la o scumpire a garsonierelor şi a apartamentelor de două camere. Au fost ţări unde această măsură a dus la creşterea cu până la 20% a preţului locuinţelor. Există această posibilitate pentru că, din fericire, spun eu, pentru noi dezvoltatorii, există o cerere de locuinţă”, a spus Antoanela Comşa. 

„(Noul program n.red.) aduce ceva confuzie în piaţă. Programul Prima casă a fost introdus ca un program social. (Noul program n. red.) ar trebui dus într-o direcţie cu adevărat socială. Adică pentru cei cu venituri mici sau oameni care într-adevăr au o problemă în achiziţia unei locuinţe. Astăzi, caracterul lui social nu mai e atât de pronunţat. Nu mai ajută categoriile sociale defavorizate, aşa cum a fost gândit”, a declarat la rândul său analistul imobiliar Georgian Marcu. 

 

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici