Programul Rabla 2010: Un proprietar poate casa mai multe maşini

"Programul Rabla" a demarat, joi, după ce Guvernul a relansat campania de casare a maşinilor vechi, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, afirmând că acest program a fost modificat, astfel că un proprietar poate casa mai multe maşini, relatează RFI.

188 afișări
Imaginea articolului Programul Rabla 2010: Un proprietar poate casa mai multe maşini

Programul Rabla 2010: Un proprietar poate casa mai multe maşini (Imagine: Mediafax Foto)

Prima de casare rămâne la 3.800 de lei, iar Guvernul speră să scoată din uz între 50 de mii şi 60 de mii de rable.

"Fiecare proprietar primeşte un voucher în valoare de 3.800 de lei, poate să vină oricine, cu oricâte maşini, dacă preia de la cineva care nu are bani să cumpere o maşină nouă, poate să vină cu trei, patru, cinci maşini, cu câte doreşte, interesul nostru este ca aceste maşini să fie predate şi poate să meargă până la trei vouchere ca să cumpere o maşină nouă, deci cam 2.800 de euro poate să obţină, dacă are trei maşini de predat. Deja, dacă mai pune patru - cinci mii de euro, poate să-şi cumpere de exemplu o Dacie sau eventual, cu puţin mai mulţi bani, o altă maşină", a explicat, la RFI, ministrul Mediului.

Potrivit acestuia, România depinde de celelalte ţări, în funcţie de vânzarea maşinilor Dacia şi evident că interesul este ca maşinile de producţie autohtonă să se vândă.

"Prin acest program, care a demarat, deşi unii erau sceptici, eu sper că totuşi va fi un program reuşit, pentru că foarte mulţi oameni când au o Dacie veche îşi calculează banii, dar când ştiu că totuşi se uită la vecinul, mai cumpără eventual de la el cu o sumă derizorie maşina, pentru că vecinul nu are bani să-şi cumpere o maşină nouă şi deja dacă pune trei vouchere unul lângă altul înseamnă două mii opt sute de euro", explică Laszlo Borbely.

Obiectivul urmărit, spune demnitarul, este de a scoate din circulaţie "între 50 şi 60 de mii de rable, cel puţin".

Suma alocată programului Rabla în acest an este de 228 de milioane de lei. Programul este menit să stimuleze cumpărarea de maşini noi.

Piaţa auto din România a scăzut dramatic, cu 85 la sută în ianuarie 2010, faţă de ianuarie 2009.

Iniţial, data lansării "Programulul Rabla" a fost stabilită pentru 20 februarie, însă termenul a fost devansat, astfel că a fost demarat joi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici