Proiect al Ministerului Sănătăţii: Institutul "Cantacuzino" va primi 10 milioane de lei din fondul de rezervă al Guvernului

Institutul Naţional "Cantacuzino" va primi 10 milioane de lei din fondul de rezervă la dispoziţia Guvernului şi va coordona serviciul de interes economic general pentru prevenirea îmbolnăvirii în masă a populaţiei generate de epidemii şi pandemii, potrivit unui proiect iniţiat de Ministerul Sănătăţii.

329 afișări
Imaginea articolului Proiect al Ministerului Sănătăţii: Institutul "Cantacuzino" va primi 10 milioane de lei din fondul de rezervă al Guvernului

Proiect al Ministerului Sănătăţii: Institutul "Cantacuzino" va primi 10 milioane de lei din fondul de rezervă al Guvernului (Imagine: Shutterstock)

Ministerul Sănătăţii (MS) a lansat în dezbatere publică, vineri, proiectul de hotărâre de guvern privind aprobarea Planului naţional de intervenţie pentru prevenirea îmbolnăvirii în masă a populaţiei generată de epidemii şi pandemii, încredinţarea serviciului de interes economic general Institutului Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie "Cantacuzino" şi suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe 2013.

Planul de intervenţie cuprinde strategii, obiective şi măsuri de răspuns al autorităţilor sanitare şi al întregului sistem de sănătate, precum şi principii, obiective şi măsuri care trebuie luate de celelalte sectoare în coordonare intersectorială pe baza principiilor fundamentale pe care se bazează strategia şi măsurile de intervenţie: reacţie rapidă la apariţia ameninţării de pandemii care conform fazelor de alertă mondială stabilite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS); instituirea de măsuri de prevenţie eficiente bazate pe evidenţe ştiinţifice; educarea, comunicarea şi informarea publicului şi specialiştilor din domeniu în condiţii de maximă transparenţă; menţinerea unei relaţii de încredere între populaţie şi autorităţi.

Prin implementarea Planului naţional de intervenţie, România îşi creează o independenţă în producţia de vaccinuri şi intervenţia rapidă în situaţii de criză, având în vedere că în ultimii ani au fost identificaţi noi viruşi a căror mutaţii generează riscul unor pandemii în rândul populaţiei, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Obiectivul principal al măsurilor propuse în documentul MS este oprirea, pe cât posibil, a fenomenului de răspândire a virusurilor. De asemenea, se doreşte asigurarea celor mai bune mijloace de prevenire şi de îngrijire a populaţiei, asigurarea bunei funcţionări a structurilor esenţiale de guvernare, securitate şi menţinerea ordinii publice şi a activităţilor economice.

Protecţia sănătăţii publice este un obiectiv de interes social major, garantat de stat, şi se realizează prin prestarea unui serviciu de interes economic general, iar prestarea acestuia este încredinţată Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie "Cantacuzino", pentru o perioadă de 10 ani, conform aceleiaşi iniţiative.

În aceste condiţii, Institutul "Cantacuzino" va primi 10 milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2013.

În acelaşi context, Institutul "Cantacuzino" va avea mai multe atribuţii, printe care: cercetări ştiinţifice în domeniul cauzelor şi mecanismului de producere a infecţiilor bacteriene, virale, parazitare şi al mijloacelor de prevenire şi combatere a acestora, precum şi în domeniul imunologiei, biologiei celulare, geneticii microbiene şi biotehnologiei; producerea de preparate biologice profilactice şi terapeutice, reactivi biologici de diagnostic, reactivi imunochimici, medii bacteriologice şi pentru culturi celulare, dispozitive medicale inclusiv activităţi de dezvoltare ale produselor pentru situaţii de urgenţă; servicii de consultanţă tehnică şi metodologică acordate unităţilor de profil din ţară, expertize; asigurarea funcţionării centrelor sau laboratoarelor naţionale de referinţă; investigaţii de laborator de specialitate şi diagnostic microbiologic prin laboratoarele şi centrele naţionale de referinţă din institut, pentru prevenirea şi combaterea îmbolnăvirii în masă a populaţiei generată de epidemii şi pandemii; menţinerea în stare de operativitate şi utilizarea în scopul prevenirii îmbolnăvirilor în masă a populaţiei generată de epidemii şi pandemii şi a Colecţiei Naţionale de Culturi Microbiene şi Celulare, a Laboratorului de Biosiguranţă, cât şi operaţionalizarea Unităţii de intervenţie rapidă în urgenţe microbiologice şi bioterorism.

Proiectul iniţiat de MS se află în dezbatere publică până la 17 iunie.

Dozele pentru vaccinarea antigripală au fost cumpărate anul trecut din străinătate, deoarece Institutul "Cantacuzino" şi-a închis linia de producţie.

Anul 2012 a fost astfel primul în care în campania de imunizare gratuită împotriva gripei nu au mai fost folosite vaccinuri de la "Cantacuzino", după ce, în ianuarie 2012 multe loturi cu doze fabricate la acest institut au fost retrase, din cauza unei concentraţii scăzute a tulpinei B, linia de producţie a fiolelor fiind ulterior închisă.

Institutul "Cantacuzino", care se număra printre cei mai apreciaţi producători de imunologice din lume, şi-a început declinul în februarie 2010, după ce Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM) i-a retras autorizaţia de punere pe piaţă a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, întrucât îi expirase standardul de bune practici de fabricaţie.

În aceste condiţii, unele programe naţionale de imunizare au fost blocate timp de mai multe luni, iar autorităţile au fost obligate să importe vaccinuri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici