Proiect al Ministerului Sănătăţii: Numărul locurilor la rezidenţiat ar putea creşte cu 300

Numărul locurilor la rezidenţiat ar putea creşte cu 300, de la 5.415 la 5.715, se arată într-un proiect pus în dezbatere publică de Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Educaţiei Naţionale, precizând că România se confruntă cu un deficit “major” de medici specialişti.

2065 afișări
Imaginea articolului Proiect al Ministerului Sănătăţii: Numărul locurilor la rezidenţiat ar putea creşte cu 300

Proiect al Ministerului Sănătăţii: Numărul locurilor la rezidenţiat ar putea creşte cu 300

“Prin acest act normativ se modifică pct.VII subpunctul 4 din anexa la Hotărârea Guvernului nr. 131/2018 privind aprobarea cifrelor de şcolarizare pentru învăţământul preuniversitar de stat şi pentru învăţământul superior de stat în anul şcolar/universitar 2018 – 2019, în sensul majorării cifrei de 5415 aferentă pentru pregătirea în rezidenţiat cu 300 locuri”, se arată în Hotârărea semnată de Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii şi Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei Naţionale.

De asemenea, hotărârea mai prevede şi crearea condiţiilor pentru îmbunătăţirea serviciilor medicale în special în zonele defavorizate, cum ar fi judeţele Călăraşi, Hunedoara, Tulcea, Vaslui, Harghita şi Covasna. Astfel, vor fi formaţi mai mulţi specialişti pentru monitorizarea sănătăţii populaţiei, pentru reducerea mortalităţii infantile şi pentru asigurarea cadrelor medicale în dispensarele şcolare sau serviciile de ambulanţă.

Sursa citată susţine că România se confruntă cu un deficit major de medici, deficit care se va adânci în următorii ani, iar numărul acestora ar putea să atingă cifra de 12.000 de specialişti în următorii 15 ani.

“Având în vedere că migraţia personalului de specialitate medicosanitar bine pregătit şi cu experienţă profesională este o realitate care îşi pune amprenta asupra sistemului public sanitar, în vederea asigurării unui cadru coerent instituţional şi necesar pentru asigurarea formării acestei categorii profesionale în toate activităţile medicale necesare unui sistem sanitar adecvat, se impune majorarea cifrei de şcolarizare aferentă pentru pregătirea în rezidenţiat în anul universitar 2018 – 2019”, se mai arată în sursa citată.

Stagiul de rezidenţiat pentru candidaţii care aleg un post va începe la data de 1 ianuarie 2019, dată de la care se va face încadrarea cu contract individual de muncă pe durată determinată/nedeterminată, după caz şi de la care se va face salarizarea ca rezident.

În hotărâre se mai arată că la concursul de rezidenţiat desfăşurat în anul 2018 a existat un număr semnificativ de candidaţi care au obţinut aceeaşi notă, respectiv acelaşi punctaj minim de promovare.

“Având în vedere necesitatea asigurării unui tratament echitabil şi nediscriminatoriu tuturor candidaţilor declaraţi admişi dar care s-au clasat în afara numărului de locuri/posturi publicat la concurs, se impune iniţierea demersurilor necesare astfel încât şi aceşti candidaţi să beneficieze de aceleaşi drepturi ca şi ceilalalţi”, mai spune documentul menţionat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici