Proiect: Gratuitate pentru studenţi în bibliotecile central universitare

Studenţii ar putea avea acces gratuit la bibliotecile Central Universitare (BCU), după ce deputatul USR PLUS Filip Havarneanu a depus o propunere legislativă care prevede eliminarea taxelor pe care studenţii sunt obligaţi să le plătească în schimbul obţinerii documentelor şi materialelor de studiu.

182 afișări
Imaginea articolului Proiect: Gratuitate pentru studenţi în bibliotecile central universitare

Proiect: Gratuitate pentru studenţi în bibliotecile central universitare

„Sunt de partea studenţilor din România şi mă opun piedicilor birocratice inutile ori instituirii de taxe care să-i dezavantajeze în dezvoltarea lor profesională. Voi fi atent ca blibliotecilor să le fie asigurată în continuare finanţarea de către stat, aşa cum este firesc. BCU nu trebuie să mai perceapă însă taxe privind eliberarea şi vizarea anuală a permiselor pentru studenţii care nu dispun de o bibliotecă proprie în universitate. Progresul studenţilor nu trebuie tratat discriminatoriu de nimeni şi nici condiţionat financiar. Mă voi asigura că legea nu va mai avea vreo breşă”, transmite deputatul USR PLUS Filip Havarneanu, membru în Comisia pentru învăţământ.

El subliniază că, în prezent, legea este interpretată în mod eronat şi se face o distincţie între bibliotecile universitare şi celelalte, deşi nu ar trebuie să existe această distincţie.

„Datoria statului este să sprijine accesul la fondul de carte, iar misiunea bibliotecilor este să ofere tuturor utilizatorilor acces gratuit la informaţie, încurajând lectura. În definitiv, bibliotecile universitare sunt biblioteci de drept public şi trebuie să rămână o componentă esenţială a oricărei strategii pe termen lung care se referă la cultură, la informare şi educaţie. Tinerii care învaţă în facultăţi au dreptul să beneficieze fără plată de principalele cărţi de specialitate şi publicaţiile ştiinţifice, iar pentru asta să fie suficient carnetul de student”, conchide deputatul USR PLUS Filip Havarneanu.

În expunerea de motive, deputatul USR PLUS arată că, în prezent, Bibliotecile Central-Universitare din ţară (Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” din Bucureşti, Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” din Iaşi şi Biblioteca Centrală Universitară „Eugen Todoran” din Timişoara), percep o taxă pentru eliberarea permisului de acces la bibliotecă pentru studenţi. Atfel, la Bucureşti eliberarea permisului costă 25 lei, iar vizarea anuală 10 lei, la Cluj 40 lei şi 10 lei, la Timişoara eliberarea permisui costă 35 lei şi vizarea anuală 35 lei, în timp ce la Iaşi eliberarea e taxată cu 30 lei, iar vizare anuală cu 20 lei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici