Proiect MAE: Patriarhie de 80.000 lei, pentru promovarea românilor din diaspora

Patriarhia Română şi Ministerul Afacerilor Externe (MAE) au lansat, vineri, un proiect de colaborare în valoare de 80.000 lei, pentru promovarea diasporei din 20 de comunităţi româneşti care locuiesc în Franţa, Belgia, Germania, Spania şi Italia.

480 afișări
Imaginea articolului Proiect MAE: Patriarhie de 80.000 lei, pentru promovarea românilor din diaspora

Proiect MAE: Patriarhie de 80.000 lei, pentru promovarea românilor din diaspora (Imagine: Razvan Chirita/ Arhiva Mediafax Foto)

Proiectul "Români de lângă Români", finanţat de Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni şi promovat de Radio Trinitas, are ca obiectiv general, până la sfârşitul lui 2014, promovarea, mediatizarea şi consolidarea diasporei româneşti prin mass-media.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt, potrivit iniţiatorilor, încurajarea apariţiei şi sprijinirea funcţionării presei identitare în domeniul virtual, facilitarea accesului la spaţii de emisie şi iniţierea unei rubrici dedicate românilor care locuiesc în 20 de comunităţi româneşti din Franţa, Belgia, Germania, Spania şi Italia, a declarat directorul Radio Trinitas, Ciprian Olinici, consilier patriarhal.

Olinici a precizat că "Români de lângă Români" este al treilea proiect derulat de instituţia radiofonică şi MAE, primele două vizând consolidarea realaţiei cu diaspora românească istorică, în special din Serbia, sudul Ucrainei şi Republica Moldova, iar ultimul, consolidarea relaţiei şi identităţii românilor din diaspora nouă, din ţările occidentale. "Este o preocupare a Patriarhiei de a avea grijă de identitatea creştină şi românească a celor care au plecat după 1990", a mai spus consilierul patriarhal.

Grupul ţintă al proiectului de anul acesta este format din 200 de membri ai comunităţilor româneşti din diaspora şi din organizaţii neguvernamentale, precum şi jurnalişti români şi din Franţa, Belgia, Germania, Spania şi Italia. "La sfârşit, să creăm un tablou a ceea ce este acolo şi chiar să redactăm o broşură care să exprime o inagine de ansamblu a diasporei noastre occidentale", a adăugat Ciprian Olinici.

Consilierul patriarhal a mai spus că în Italia, Spania, Franţa şi Germania există o "consistentă" prezenţă românească, astfel că una dintre priorităţile de după 1900 a fost aceea de a înfiinţa mitropolii şi episcopii în acele zone, de a aduce preoţi şi de a contura o zonă eclezială.

"De aceea, parteneri în proiectul 'Români de lângă Români' sunt eparhiile din străinătate - Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale şi Meridionale, Mitropolia Ortodoxă Română a Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, precum şi cea a Spaniei şi Portugaliei -, iar principalii corespondenţi sunt preoţii care cunosc foarte bine situaţia românilor. De asemenea, vom colabora cu ONG-uri care au foarte multe acţiuni, dar puţin cunoscute în afară. Să încurajăm o presă virtual identitară, pentru că toate reportajele vor fi postate pe site-ul Radio Trinitas", a precizat Olinici.

Promovarea românilor din diaspora se va face într-o emisiune la Radio Trinitas, de luni până vineri, începând cu ora 12:30. "Vor fi prezentate comunităţile, problemele şi nevoile pe care le au în zonele în care locuiesc. În cadrul proiectului, se va lua legătura cu cel puţin 200 de persoane, vor fi ascultate poveşti de viaţă, situaţii inedite, vor fi create legături umane, fiind facilitată cunoaşterea reciprocă, o legătură mai intensă. Asta pentru că, în pofida multitudinii mijloacelor de comunicare, avem cea mai puţină comunicare din toată istoria", a mai spus directorul Olinici.

Din cei 80.000 de lei alocaţi proiectului va fi finanţată, pe lângă partea editorială, şi realizarea a 3.000 de CD-uri cu muzică religioasă şi patriotică, distribuite românilor din afara graniţelor ţării. Cofinanţarea Bisericii este de minumum 11 la sută din valoarea proiectului, la care se adaugă plata slariillor celor din proiect şi a mijloacelor tehnice.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, părintele Constantin Stoica, a spus că în Europa există, potrivit estimărilor, între 3,5 şi 4 milioane de români. Dintre aceştia, aproximativ 500.000 sunt stabiliţi în landul german Bavaria, la Nürnberg, însă comunitatea cea mai mare este în Italia şi Spania.

Părintele Stoica a mai precizat, pentru MEDIAFAX, că în afara României sunt, în total, peste 780 de parohii, în care slujesc mai mult de 860 de preoţi.

Astfel, Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale şi Meridionale are în jurisdicţie: Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Europei Occidentale cu sediul la Limours - Franţa (133 parohii, 9 mănăstiri, 171 preoţi); Episcopia Ortodoxă Română a Italiei cu sediul la Roma (cu 189 parohii, 4 mănăstiri, 229 preoţi); Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei şi Portugaliei (106 parohii şi o mănăstire, 113 preoţi).

Mitropolia Ortodoxă Română a Germaniei, Europei Centrale şi de Nord include Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Germaniei, Austriei şi Luxemburgului, cu sediul la Nürnberg (77 parohii, o mănăstire, 65 preoţi) şi Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord cu sediul la Stockholm – Suedia (27 parohii, 23 preoţi).

Episcopia Ortodoxă Română a celor două Americi are sediul la Chicago SUA şi include 20 parohii şi 2 mănăstiri în SUA, 22 parohii şi 2 mănăstiri în Canada, o parohie în Venezuela, totalul preoţilor fiind de 73.

Episcopia Ortodoxă Română a Australiei şi Noii Zeelande, cu sediul la Melbourne, are 17 parohii şi o mănăstire în Australia, 7 parohii în Noua Zeelandă, 16 preoţi în total.

La acestea se adaugă Parohiile Ortodoxe Române din Cipru, Turcia, Siria, Africa de Sud şi Japonia.

De asemenea, există comunităţi ortodoxe române în jurul graniţelor ţării, cum ar fi Mitropolia Basarabiei (cu sediul la Chişinău; 126 parohii şi 11 mănăstiri, 120 preoţi), Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria, cu sediul la Gyula (21 parohii, 4 mănăstiri, 16 preoţi), Episcopia Ortodoxă Română a Daciei Felix (cu sediul la Vârşeţ-Serbia şi reşedinţa la Deta-România (58 parohii, 35 preoţi)şi Parohia Ortodoxă Română de la Sofia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici