Proiect pentru facilitarea accesului la educaţie al copiilor cu epilepsie, în şcoli din Capitală

Copiii cu dizabilităţi, în special cei cu epilepsie, ar putea avea acces mai uşor la educaţie, datorită unui proiect lansat marţi prin care, printre altele, părinţii acestora vor beneficia de consiliere, iar cadrele didactice vor primi informaţii pentru evitarea cazurilor de discriminare.

451 afișări
Imaginea articolului Proiect pentru facilitarea accesului la educaţie al copiilor cu epilepsie, în şcoli din Capitală

Proiect pentru facilitarea accesului la educaţie al copiilor cu epilepsie, în şcoli din Capitală (Imagine: Mediafax Foto)

Proiectul "Elev în clasa I" este iniţiativa Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi (CEDCD), în parteneriat cu Asociaţia pentru Dravet şi Alte Epilepsii Rare şi Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti.

Acest proiect, care îşi propune facilitarea accesului la educaţie al copiilor cu dizabilităţi, cu accent special pe categoria copiilor cu epilepsie, are trei obiective principale. Primul este implementarea unui program pilot de consiliere a părinţilor de copii cu dizabilităţi/epilepsie pentru facilitarea accesului la învăţământul primar. De asemenea, se urmăreşte implementarea unui program de informare a cadrelor didactice din ciclul primar din Bucureşti cu privire la problematica epilepsiei, precum şi a unei campanii de sensibilizare a opiniei publice fata de epilepsie in general, de demitizare a acestui tip de dizabilitate, după cum se precizează într-un comunicat remis MEDIAFAX.

Astfel, arată iniţiatorii, pe parcursul a şase luni, echipa CEDCD şi Dravet România vor derula 100 de şedinţe de consiliere a prinţilor de copii cu epilepsie pe linie de drepturi şi suport psihologic, vor organiza trei sesiuni de informare a aproximativ 100 de cadre didactice din ciclul primar privind prevenirea situaţiilor de discriminare şi modalităţile de intervenţie în caz de criza epileptică şi vor derula o campanie de informare în 20 de şcoli din Capitală.

"Ne dorim ca acest proiect pilot să devină un model de bună practică pentru combaterea discriminării copiilor cu dizabilităţi pe linia accesului la educaţie. Ne dorim ca rezultatele acestui proiect să se constituie în premisele replicării sale la nivel regional şi naţional, cu sprijinul actorilor publici şi privaţi. Cred cu tărie faptul că numai prin absenţa discriminării şi prin educaţie de calitate copiii cu epilepsie si copiii cu dizabilitaţi, în general, îşi pot atinge potenţialul lor evolutiv aşa cum prevede, de altfel, şi Convenţia ONU pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi", spun iniţiatorii proiectului finanţat de Raiffeisen Bank.

Tot ei atrag atenţia că epilepsia este, în continuare, un diagnostic înconjurat de mituri. "Cadrele didactice nu ştiu cum să reacţioneze la o eventuală criză, iar părinţii tipici se tem de felul în care expunerea la o astfel de situaţie le-ar afecta copii. Abuzurile şi discriminările sunt un fapt cotidian", arată iniţiatorii proiectului.

În România trăiesc aproximativ 72.000 de copii cu dizabilităţi, iar epilepsia afectează circa 23.000 de copii şi adolescenţi.

În Bucureşti sunt 6.364 copii cu dizabilităţi, cifra reală fiind mult mai mare, deoarece statistica reflectă exclusiv numărul copiilor înregistraţi cu certificat de handicap.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici