PROIECT: Sancţiunile disciplinare pentru poliţişti nu vor mai fi reglementate prin ordin de ministru

Sancţiunile şi recompensele pentru poliţişti vor fi reglementate prin Statutul Poliţistului, şi nu prin ordin de ministru, după ce Curtea Constituiţională a stabilit că aceste măsuri nu pot fi luate de un membru al Guvernului, se arată într-un proiect supus dezbaterii publice pe site-ul MAI.

209 afișări
Imaginea articolului PROIECT: Sancţiunile disciplinare pentru poliţişti nu vor mai fi reglementate prin ordin de ministru

PROIECT: Sancţiunile disciplinare pentru poliţişti nu vor mai fi reglementate prin ordin de ministru (Imagine: Andreea Balaurea/ Mediafax Foto)

Potrivit notei de fundamentare a proiectului de lege iniţiat de Ministerul Afacerilor Interne (MAI), judecătorii Curţii Constituţionale au stabilit că "procedura cercetării prealabile, stabilirea competenţelor privind aplicarea sancţiunilor disciplinare şi activitatea consiliilor de disciplină", care, în prezent, sunt dispuse prin ordin al ministrului Afacerilor Interne, trebuie reglementate prin lege organică, în condiţiile în care, în momentul de faţă, se "încalcă pricipiul separaţiei puterilor în stat, prin delegarea unei competenţe ce aparţine în exclusivitate legiuitorului către un membru al Guvernului".

Judecătorii Curţii Constituţionale au stabilit că în acelaşi mod trebuie reglementată şi acordarea recompenselor pentru poliţişti.

Sancţiunile disciplinare date poliţiştilor sunt mustrarea scrisă, diminuarea salariului funcţiei de bază cu 5 până la 20 la sută pe o perioadă de la una la trei luni, amânarea promovării în grade profesionale sau funcţii superioare pe o perioadă de la unu la trei ani, trecerea într-o funcţie inferioară până la cel mult nivelul de bază al gradului profesional deţinut şi destituirea din Poliţie.

În ce priveşte recompensele, acestea constau în ridicarea unei sancţiuni disciplinare, mulţumiri scrise, felicitări, premii în bani sau obiecte, însemne onorifice, diplome de merit, arme albe sau de foc, titluri de onoare şi înscrierea pe placa de onoare a instituţiilor de învăţământ pentru formarea personalului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici