Proiect: Tinerii să facă stagii în companii, primind certificate de experienţă profesională

Mai mulţi parlamentari PNL au iniţiat un proiect de lege potrivit căruia tinerii între 16 şi 35 de ani care urmează un ciclu de învăţământ sau l-au finalizat vor putea să efectueze un stagiu de pregătire în companii, angajatorii având şi facilităţi fiscale, iar tinerii primind la final un certificat.

153 afișări
Imaginea articolului Proiect: Tinerii să facă stagii în companii, primind certificate de experienţă profesională

Proiect: Tinerii să facă stagii în companii, primind certificate de experienţă profesională (Imagine: Liviu Chirica-Mediafax Foto)

Deputaţii PNL Costel Alexe şi Claudia Boghicevici au prezentat, joi, acest proiect de lege, care reglementează modalitatea de efectuare a stagiilor profesionale pentru tineri aflaţi în cursul efectuării unui ciclu de învăţământ sau care l-au finalizat, pentru a facilita tranziţia între şcoală şi piaţa muncii.

"În urma acestor stagii profesionale, tinerii beneficiază din partea Guvernului României de un certificat prin care, la absolvire, perioada de stagiu cuprinsă între trei luni şi maximum un an de zile este recunoscută ca experienţă profesională. Pentru că, astăzi, cea mai mare problemă a tinerilor este atunci când merg să se angajeze şi sunt întrebaţi dacă au experienţă", a spus deputatul PNL Costel Alexe.

El a arătat că angajatorii vor beneficia de deduceri şi de subvenţii şi vor putea astfel să-i remunereze pe tineri prin oferirea de training-uri şi burse.

Deputatul PNL Claudia Boghicevici a spus că activitatea stagiarului va fi reglementată printr-un contract de stagiu în care vor fi stabilite drepturile şi obligaţiile acestuia, numărul maxim de ore pe zi pe care le poate efectua şi numărul de ore pe săptămână, plata lunară pe care o va primi şi perioada de stagiu, urmând ca stagiarul să primească un certificat care-i va recunoaşte vechimea, fără a fi considerată însă stagiu de cotizare la pensie.

"Remuneraţia stagiului de către angajator nu este considerată salariu şi nu poate fi asimilată salariului din punct de vedere al contribuţiilor la sistemul de asigurări sociale de stat şi de şomaj, cu excepţia asigurărilor de sănătate. Deci, pe perioada stagiului, va beneficia de această asigurare de sănătate", a precizat Boghicevici.

"Trebuie să fie o relaţie contractuală în care să câştige ambele părţi. Tinerii merg şi acum şi îşi oferă serviciile pentru a practica acest internship, dar, în realitate, ei nu primesc în prezent nicio dovadă a exercitării acestor stagii de practică. Drept urmare, ei se adresează unei companii, se încheie acel contract de stagiu şi vor beneficia de vechime în muncă, dar ea nu va fi asimilată stagiului de cotizare, deci nu va fi valabilă pentru pensie. Este important ca acest lucru să se realizeze şi sperăm că nu vor fi abuzuri din partea angajatorilor, pentru că nu vor avea niciun motiv să angajeze stagiari dacă nu au nevoie în cadrul instituţiei pe care o coordonează. Pentru că, până la urmă, tinerilor li se cere experienţă la angajare, dar nimeni nu se gândeşte unde îşi pot realiza tinerii această experienţă", a mai spus Boghicevici

Proiectul a fost depus la Parlament şi a fost semnat de 73 de parlamentari, au menţionat iniţiatorii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici