Proiectul care transferă acţiunile Administraţiei Porturilor la autorităţile locale, depus în Parlament

Propunerea legislativă privind transferul acţiunilor pe care statul le deţine prin Ministerul Transporturilor la Administraţia Porturilor Maritime Constanţa către autorităţile locale, iniţiat de patru parlamentari PSD de Constanţa, a fost depusă la Parlament, a anunţat senatorul Alexandru Mazăre.

379 afișări
Imaginea articolului Proiectul care transferă acţiunile Administraţiei Porturilor la autorităţile locale, depus în Parlament

Proiectul care transferă acţiunile Administraţiei Porturilor la autorităţile locale, depus în Parlament (Imagine: Adrian Pogingeanu/Mediafax Foto)

Senatorul PSD Alexandru Mazăre, unul dintre iniţiatorii acestui proiect de lege, a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, că în 2008 a iniţiat un proiect legislativ care a dus la trecerea a 20 la sută din acţiunile Administraţiei Porturilor Maritime (APM) Constanţa către Consiliul Local Constanţa, iar prin noul act normativ autorităţile locale vor deţine majoritatea acţiunilor.

"În 2008, împreună cu colegul Eduard Martin, am iniţiat un proiect legislativ care a fost şi aprobat în Parlamentul României în ciuda opoziţiei preşedintelui Traian Băsescu. Prin acel act legislativ am reuşit să trecem 20 la sută din acţiunile pe care ministerul Transporturilor le deţinea la Portul Constanţa, le-am transferat cu titlul gratuit la Consiliul Local Constanţa. Tot atunci, în 2008, vă anunţam că nu ne vom opri aici că atunci când vom avea un moment politic favorabil vom face un nou act normativ prin care să trecem şi restul de acţiuni, pachetul care a mai rămas în portofoliul Ministerului Transporturilor, către autorităţile locale. Astăzi suntem în momentul acela prielnic din punct de vedere politic, practic sunt îndeplinite condiţiile, Constanţa are la Bucureşti un guvern prietenos, un guvern cu deschidere spre nevoile şi aspiraţiile cetăţenilor Constanţei şi suntem în măsură să vă anunţăm că am depus un nou proiect legislativ. Avem şi acordul factorilor politici decidenţi de la Bucureşti", a afirmat senatorul Alexandru Mazăre.

Deputatul Eduard Martin, un alt iniţiator al proiectului, prezent la conferinţa de presă, a explicat modul în care vor fi împărţite cele 55 la sută din acţiunile deţinute de Ministerul Transporturilor la Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, cele mai multe, peste 30 la sută, urmând să revină Consiliul Local Constanţa.

"Proiectul depus spre adoptare Parlamentului spune că se transferă acţiuni de la Ministerul Transporturilor către Consiliul Local Constanţa - 31 la sută, Consiliul Judeţean Constanţa - 15 la sută, către Consiliul Local Agigea - patru la sută, Consiliul Local Năvodari - trei la sută şi Consiliul Local Mangalia - doi la sută. Astfel, structura finală a acţionariatului Administraţiei Porturilor Maritime Constanţa va fi următoarea: 51 la sută din acţiuni vor fi deţinute de către Consiliul Local Constanţa, 15 la sută - Consiliul Judeţean Constanţa, doi la sută Mangalia, trei la sută Năvodari, patru la sută Agigea. Rămân la Fondul Proprietatea 20 la sută din acţiuni şi cinci la sută din acţiuni rămân la Ministerul Transporturilor pentru că există o lege care prevede obligativitatea reţinerii acestor acţiuni în portofoliul ministerului pentru o eventuală listare pe bursă", a explicat deputatul Eduard Martin.

El a mai spus că în mai multe ţări europene porturile sunt deţinute de autorităţile locale şi nu de către stat, dând ca exemplu porturile Hamburg, Lisabona, Anvers, deţinute în totalitate de autorităţile locale, dar şi al Portului Rotterdam, unde municipalitatea are 70 la sută din acţiuni, restul fiind deţinut de statul olandez.

Deputatul Eduard Martin a estimat şi cât vor câştiga anual autorităţile locale din dividende, în baza cifrelor actuale ale Administraţiei Porturilor Maritime Constanţa. Astfel, Consiliul Local Constanţa va încasa din dividende aproximativ 5-6 milioane de euro, Consiliul Local Agigea: 400-450.000 de euro, Consiliul Local Năvodari: 400.000 de euro, Consiliul Local Mangalia: 2-300.000 de euro.

Senatorul Alexandru Mazăre a mai spus că sursele de finanţare ale Administraţiei Porturilor Maritime Constanţa nu vor fi afectate după adoptarea acestui proiect de lege.

"Vreau să risipim orice nelămurire legată de acest subiect. Vreau să vă spun că fondurile pe care portul le atrage vor fi aceleaşi pe care autoritatea le-a accesat în anii precedenţi. Sunt fonduri structurale care sunt accesate prin Programul Operaţional Sectorial Transport prin girul unităţii de management din cadrul Ministerului Transporturilor. Aceste programe vor merge înainte, nimic nu va împiedica autoritatea să deruleze aceste proiecte prin unitatea respectivă din Ministerul Transporturilor ca şi până acum. Alte surse de finanţare sunt profitul portului şi creditele angajate de către autoritate. Acestea vor fi cele trei surse principale de finanţare şi acestea au fost şi în anii precedenţi. Nu au fost din ştiinţa noastră, cu nişte excepţii total nesemnificative, investiţii majore de la bugetul de stat în această perioadă în Administraţia Porturilor Maritime Constanţa", a mai declarat Alexandru Mazăre.

El a declarat că acest proiect legislativ ar putea deveni lege în aproximativ un an de zile.

"Mă aştept să aibă acelaşi parcurs ca şi legea din 2008, respectiv să întrunească majoritatea, va veni apoi la semnare la preşedintele Traian Băsescu. Inevitabil va respinge proiectul de lege pe aceleaşi argumente ca în 2008, apoi la reexaminarea legii vom întruni iarăşi majoritate în Parlament, iar proiectul legislativ va deveni lege, poate dura nouă luni - un an", a spus senatorul.

Alături de Eduard Martin şi Alexandru Mazăre, iniţiatori ai acestui proiect sunt şi senatorul Nicolae Moga şi deputatul Manuela Mitrea.

În 10 octombrie, primarul Constanţei, Radu Mazăre, anunţa că deputaţii PSD constănţeni lucrează la un proiect de lege pentru transferarea acţiunilor pe care MT le are la Administraţia Porturilor Maritime (APM) către autorităţile locale, precizând că a discutat cu premierul Victor Ponta despre acest lucru.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici