Proiectul cartierului chinezesc din Craiova, stopat de Primărie după mai multe întârzieri

Primăria Craiova a decis să nu mai prelungească termenul investitorilor chinezi de la Shandong Ningjian Construction Group Investment Romania, care ar fi trebuit să construiască un cartier de peste 1.800 de locuinţe în oraş, asiaticii susţinând, marţi, că vor avea o pierdere de 8 milioane lei.

1157 afișări
Imaginea articolului Proiectul cartierului chinezesc din Craiova, stopat de Primărie după mai multe întârzieri

Proiectul cartierului chinezesc din Craiova, stopat de Primărie după mai multe întârzieri

Reprezentanţii companiei chineze spun, într-un comunicat de presă remis marţi corespondentului MEDIAFAX, că la sfârşitul anului 2015 au fost suspendate lucrările din cauza problemelor financiare cu care se confrunta acţionarul unic al companiei, în China. De atunci şi până în prezent, au fost făcute demersuri consistente pentru găsirea unor soluţii în vederea rezolvării problemei finanţării proiectului.

„Procedurile birocratice complexe din ambele ţări, analizele de lungă durată ale băncilor care au fost solicitate sau şi-au oferit serviciile pentru creditarea proiectului, căderea bursei chineze din 2015-2016, sunt doar câteva dintre elementele care au complicat şi mai mult situaţia noastră”, spun investitorii asiatici.

În urmă cu aproximativ cinci luni, compania China Railway 14th Bureau Group Co. Ltd. din Shandong şi-a manifestat intenţia de a prelua şi continua acest proiect. Au început demersurile, însă fiind o companie chineză de stat, auditul financiar, raportul de due diligence juridic, raportul de audit intern, precum şi celelalte proceduri naţionale de avizare a investiţiei în străinătate, necesită o lungă perioadă de timp, potrivit comunicatului citat.

În paralel, acţionarul majoritar al companiei a reuşit să primească acordul unei bănci din Hong Kong pentru accesarea unui credit care să acopere financiar terminarea proiectului.

Chinezii spun că mai aveau nevoie de încă aproximativ 30-40 de zile pentru a obţine finanţare şi pentru a începe lucrările de construcţie, însă Primăria Craiova nu a mai aprobat prelungirea termenului. Refuzul municipalităţii din Bănie provoacă şi pierderi părţii chineze.

„Ambele variante sunt, în prezent, în derulare, şi mai au nevoie faţă de cele două luni aprobate de Consiliul Local, de încă aproximativ 30-40 de zile, pentru a fi finalizate şi pentru a transfera în contul societăţii suma necesară pentru a respecta Actul adiţional la contractul de concesiune încheiat cu Primăria municipiului Craiova. Am solicitat această prelungire de termen, dar Primăria Craiova a decis să nu o aprobe. În această situaţie, acţionarul unic al companiei Shandong Ningjian Construction Group Investment Romania SRL a decis să respecte decizia Primăriei, cât şi prevederile contractului şi să predea municipalităţii întreaga investiţie executată până acum. Compania noastră pierde astfel cei aproximativ opt milioane de euro care au fost investiţi în proiectul din municipiul Craiova”, se mai arată în comunicatul citat.

În document se mai arată că Primăria Craiova avea dreptul să rezilieze contractul, având în vedere că termenul iniţial pentru demararea lucrările fusese 31 mai. Cu toate acestea, compania chineză spune că a hotărât să transfere cu titlu gratuit Proiectul Tehnic, Studiu de Fezabilitate, detaliile de execuţie, autorizaţia de construire, precum şi toate celelalte elemente tehnice, astfel încât lucrările să poată fi continuate imediat după ce va fi găsită o soluţie de finanţare.

Reprezentanţii Primăriei Craiova au declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, că încă nu au luat o decizie privind continuarea acestui proiect.

„S-a luat o decizie în privinţa contractului, pot să vă confirm că a fost reziliat. Vom face o analiză pentru a vedea ce vom face în continuare, iar atunci când vom lua o decizie, vă vom anunţa”, a declarat consilierul de imagine în cadrul Primăriei Craiova, Lucian Prejbeanu.

Noul cartier de locuinţe din Craiova urma să fie construit pe un teren al Armatei, transferat Primăriei Craiova la a cărei conducere se afla, la acel moment, actualul ministru al Muncii, Lia Olguţa Vasilescu.

Transferul terenului s-a făcut prin Hotărâre de Guvern, cu condiţia ca Ministerul Apărării Naţionale (MApN) să primească, în vederea cumpărării, în acest cartier, 250 de locuinţe.

Terenul are o suprafaţă de 67.511 mp, iar municipalitatea craioveană l-a concesionat firmei chineze Shandong Ningjian Construction Investment pentru o perioadă de 49 de ani, pentru a construi aici un cartier cu aproximativ 1.800 garsoniere şi apartamente, grădiniţă, magazine, farmacie, cabinete medicale, sală de fitness, dar şi piscină.

Preţul unei locuinţe în acest cartier ar fi urmat să pornească de la 21.500 euro. Lucările la cartier au început în luna martie 2015, iar până acum au fost realizate în proporţie de 10%. Până în luna ianuarie a acestui an, 2.028 de persoane depuseseră cereri pentru a cumpăra o locuinţă aici.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici