Proiectul fuziunii RADET-Elcen, aprobat de CGMB. Oprescu spune că fuziunea va avea loc "undeva spre martie 2015"

Proiectul privind fuziunea RADET-Elcen, de care depinde, potrivit municipalităţíi bucureştene, rezolvarea problemelor legate de energia termică, a fost aprobat, marţi, de Consiliul General Municipiului Bucureşti (CGMB), după ce la două şedinţe anterioare nu a strâns numărul de voturi necesar. Primarul general Sorin Oprescu a declarat, după şedinţă, că fuziunea RADET-Elcen va avea loc "undeva spre martie 2015".

676 afișări
Imaginea articolului Proiectul fuziunii RADET-Elcen, aprobat de CGMB. Oprescu spune că fuziunea va avea loc "undeva spre martie 2015"

Proiectul fuziunii RADET-Elcen, aprobat de CGMB (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)

Oprescu spune că fuziunea RADET-Elcen va avea loc "undeva spre martie 2015"

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, după şedinţa CGMB de marţi, că RADET trebuie să se transforme în societate comercială până la sfârşitul anului, urmând ca fuziunea regiei cu Elcen să se facă "undeva spre martie 2015".

"Trebuie să se transforme, până la sfârşitul anului, şi RADET în societate comercială şi apoi trecem la fuziune, care va avea loc undeva spre martie 2015", a spus edilul, după şedinţa CGMB în care a fost aprobată solicitarea către Guvernul României de emitere a unui act normativ cu privire la transferul acţiunilor societăţii Electrocentrale Bucureşti SA (Elcen) din proprietatea privată a statului român în proprietatea privată a Municipiului Bucureşti, în aplicarea prevederilor Memorandumului aprobat în şedinţa Guvernului din 27 martie 2013.

Primarul Capitalei a precizat că în iarna 2014-2015 RADET va fi o societate comercială, iar Elcen, o alta, cu menţiunea că a doua va fi, şi ea, "sub jurisdicţia" municipalităţii.

Sorin Oprescu a mai spus că va avea discuţii cu reprezentanţii Guvernului, pentru ca aceştia să găsească soluţii astfel încât municipalitatea să nu preia şi datoriile pe care Elcen le are, în prezent, la terţi.

"Urmează să începem discuţiile, pentru că în momentul în care vor fuziona cele două nu pot să preiau cu aceleaşi datorii pe care le are Elcen-ul, aşa cum erau datoriile aberante la RADET", a spus edilul.

În ceea ce priveşte asigurarea căldurii şi apei calde pentru locuitorii Capitalei, Oprescu a spus că, aşa cum municipalitatea a avut bani "puşi deoparte" pentru plata la zi a consumului bucureştenilor, şi pe viitor acest lucru va fi asigurat.

Primarul general a mai precizat că a cerut Guvernului spriinul financiar necesar constituirii stocurilor de combustibil pentru Elcen.

La votul din şedinţa de marţi, proiectul a fost aprobat de toţi cei 48 de consilieri prezenţi.

Proiectul vizează "solicitarea către Guvernul României de emitere a unui act normativ cu privire la transferul acţiunilor societăţii Electrocentrale Bucureşti SA din proprietatea privată a statului român în proprietatea privată a Municipiului Bucureşti, în aplicarea prevederilor Memorandumului aprobat în şedinţa Guvernului din data de 27 martie 2013, cu tema Realizarea serviciilor publice de alimentare cu energie termică prin sistem de alimentare centralizată cu energie termică integrat (SACET) în Municipiul Bucureşti şi Municipiul Constanţa".

Documentul a fost pe ordinea de zi şi la şedinţele CGMB din 4 şi 30 septembrie, însă nu a fost aprobat, deoarece grupul consilierilor PDL- PNL a părăsit sala şi nu s-a putut aduna numărul de voturi necesar, respectiv cel de două treimi din membrii Consiliului.

Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice Bucureşti (RADET) este în subordinea municipalităţii, iar Elcen - Electrocentrale Bucureşti, furnizorul de energie termică al RADET, aparţine Ministerului Economiei, prin Departamentul pentru Energie.

Noua entitate, care va rezulta în urma fuziunii RADET-Elcen, va fi în subordinea municipalităţii.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, susţine că fuziunea RADET-Elcen va rezolva problema energiei termice în Bucureşti, în felul acesta urmând să fie stinse datoriile pe care regia le are la ELCEN, iar municipalitatea va controla şi coordona atât producţia, cât şi distribuţia de căldură şi apă caldă.

Datoriiile au fost motivul pentru care, recent, bucureştenii din mai multe sectoare nu au avut apă caldă câteva zile la rând. Atunci, Distrigaz a redus presiunea gazului dat Elcen, din cauza sumelor pe care le are de încasat de la aceasta. La rândul său, Elcen, care are de încasat bani de la RADET, a limitat gazele furnizate regiei, astfel că aceasta a fost nevoită să reducă temperatura apei calde.

Elcen a precizat că a acumulat datorii în valoare de 88 de milioane de lei către Distrigaz, în timp ce are de recuperat de la RADET aproximativ 2,5 miliarde de lei, fără a mai calcula şi penalităţile, pentru energia termică livrată şi neplătită în perioada noiembrie 2012 - septembrie 2014.

Referitor la datoriile pe care le are RADET la Elcen, Oprescu a spus că "de acum şase ani de zile bucureştenii plăteau penalităţi la penalităţi incomensurabile". "Consumul de apă caldă şi consumul de apă caldă pentru calorifere a fost plătit an de an la zi. Datoriile sunt penalităţi la penalităţi printr-o inginerie financiară susţinută de o lege nedreaptă dată în 2001 de ANRE", susţine edilul.

În 2013, CGMB a aprobat programul de reorganizare a RADET care urma să fie făcut în două etape, respectiv prima - transformarea în societate şi încheierea cu societatea rezultată în urma reorganizării RADET a unui contract de delegare a gestiuni serviciului public, iar cea de-a doua etapă - fuziunea dintre societatea rezultată din reorganizarea RADET şi societatea ELCEN Bucureşti (societate rezultată din divizarea ELCEN).

La începutul lunii octombrie, divizarea producătorului de energie termică ELCEN s-a încheiat, părţi din patrimoniul acestuia fiind transferate către Electrocentrale Constanţa şi Electrocentrale Titan, nou înfiinţate, societatea rămasă şi Electrocentrale Constanţa urmând să treacă la autorităţile locale şi să fuzioneze cu RADET.

Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) rămâne cu cele 4 CTE-uri care deservesc Bucureştiul, respectiv Centrala Termoelectrică Vest, Centrala Termoelectrică Sud, Centrala Termoelectrică Grozăveşti, Centrala Termoelectrică Progresu, precum şi cu Uzina de Reparaţii.

După divizare, RADET Bucureşti va fi transformată în societate comercială, iar acţiunile Electrocentrale Bucureşti vor trece din proprietatea privată a statului român către Primăria Municipiului Bucureşti, urmând apoi fuziunea dintre cele două societăţi şi firmele rezultate din reorganizarea celor două regii.

ELCEN a fost înfiinţată pe 18 decembrie 2002, ca filială a Termoelectrica, prin reorganizarea acestei societăţi comerciale. În prezent, Ministerul Economiei, prin Departamentul pentru Energie, este acţionarul majoritar al ELCEN, deţinând 97,51 la sută din titlurile companiei.

ELCEN este cel mai mare producător de energie termică din Capitală (90 la sută) şi din ţară (40 la sută). Societatea asigură şi 4,8 la sută din energia electrică produsă la nivel naţional.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici