Proiectul Hotărârii de Guvern privind înfiinţarea liniilor în maghiară şi engleză la UMF Târgu Mureş, în dezbatere publică

UMF Târgu Mureş va avea linii cu predare în limba maghiară la specializările Medicină, Farmacie şi Asistenţă medicală generală, pentru 325 de studenţi, şi în engleză la Medicină, pentru 50 de studenţi, potrivit proiectului HG pus marţi în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Educaţiei.

1026 afișări
Imaginea articolului Proiectul Hotărârii de Guvern privind înfiinţarea liniilor în maghiară şi engleză la UMF Târgu Mureş, în dezbatere publică

Proiectul HG privind înfiinţarea liniilor în maghiară şi engleză la UMF Târgu Mureş, în dezbatere (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax foto)

Proiectul Hotărârii de Guvern pentru modificarea HG 966/2011 privind Nomenclatorul domeniilor şi al specializărilor sau programelor de studii universitare, a structurii instituţiilor de învăţământ superior, a domeniilor şi programelor de studii universitare acreditate sau autorizate să funcţioneze provizoriu a fost pus, marţi, în dezbatere publică pe site-ul Minsiterului Educaţiei.

Prin proiectul de act normativ este completat punctul 44 din Anexa nr. 2 la HG 966/2011, respectiv cel care se referă la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, fiind prevăzute domeniile şi programele de studii universitare acreditate sau autorizate să funcţioneze provizoriu care pot avea linii în limbile maghiară şi engleză, numărul de credite de studii transferabile şi numărul maxim de studenţi care pot fi şcolarizaţi la aceste specializări.

Astfel, potrivit proiectului de act normativ, la Facultatea de Medicină şi Farmacie, specializarea Medicină va avea o linie de predare în limba maghiară, pentru 200 de studenţi, cu 360 de credite transferabile, şi o linie cu predare în engleză, pentru 50 de studenţi.

De asemenea, la specializarea Farmacie va fi o linie de predare în limba maghiară, pentru 75 de studenţi, numărul de locuri fiind autorizat să funcţioneze provizoriu în anul universitar 2012-2013, iar la specializarea Moaşe vor fi 25 de locuri, capacitatea de şcolarizare fiind 50 la sută pentru limba română şi 50 la sută pentru maghiară.

Facultatea de Medicină Dentară, specializarea Medicină Dentară, va avea 140 de locuri, şi aici capacitatea de şcolarizare fiind 50 la sută pentru limba română şi 50 la sută pentru maghiară.

Studenţilor înmatriculaţi la specializările din anexă li se aplică prevederile legale în vigoare la data înmatriculării în anul I de studii universitare, se arată în nota de fundamentare a proiectului de Hotărâre de Guvern.

Potrivit Ministerului Educaţiei, modificarea structurii UMF din Târgu Mureş se înscrie în preocupările MECTS pentru dezvoltarea statutul de universităţi multiculturale şi multilingve, "în vederea compatibilizarea sistemului naţional de învăţământ cu sistemul european de educaţie şi formare profesională".

După ce actul normativ va fi publicat în Monitorul Oficial, UMF Târgu Mureş va începe procedurile administrative pentru organizarea alegerilor şi numirea persoanelor care să coordoneze din punct de vedere administrativ facultatea, astfel încât să fie asigurată desfăşurarea în cele mai bune condiţii a procesului educativ la începutul anului universitar 2012-2013, se mai arată în nota de fundamentare.

"Prezentul proiect de act normativ are impact asupra pregătirii specialiştilor prin diversificarea opţiunilor faţă de un anumit tip de pregătire profesională", potrivit notei de fundamentare.

Ministerul Educaţiei precizează că proiectul de act normativ a fost discutat cu instituţia de învăţământ superior şi cu Consiliul Naţional al Rectorilor, fiind trimis pentru analiză şi avizare Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi Ministerului Justiţiei.

În prezent, la UMF Târgu Mureş sunt cursuri predate în română, engleză şi maghiară.

Guvernul, la propunerea Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS), poate înfiinţa facultăţi în cadrul universităţilor de stat doar în situaţii temeinic justificate, implicit linii de predare în limbile minorităţilor naţionale, cu consultarea senatului universitar.

Învăţământul superior pentru minorităţile naţionale se realizează în instituţii de învăţământ superior în cadrul cărora funcţionează facultăţi, linii sau programe de studii cu predare în limba maternă, potrivit Legii Educaţiei Naţionale.

În cadrul instituţiilor de învăţământ superior pot fi organizate grupe, secţii sau linii de predare în limbile minorităţilor naţionale, în condiţiile legii.

Totodată, învăţământul superior pentru minorităţile naţionale poate fi organizat în instituţii de învăţământ superior multiculturale şi multilingve. În acest caz, se constituie secţii sau linii cu predare în limbile minorităţilor naţionale.

În învăţământul universitar pentru minorităţile naţionale se asigură pregătirea în limba maternă pentru toate ciclurile de studii, respectiv licenţă, master, doctorat, precum şi în învăţământul postuniversitar.

Finanţarea de bază se calculează după un coeficient mărit pentru studenţii care urmează cursurile în limba unei minorităţi naţionale.

Guvernul va aplica o soluţie tehnică de înfiinţare a liniei maghiare de învăţământ la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, astfel încât studenţii să nu aibă nimic de reproşat faţă de modul de rezolvare a acestei probleme, a declarat, marţi, premierul Mihai Răzvan Ungureanu.

El a arătat că luni seara, "târziu în noapte", a avut şi o discuţie pe această temă cu liderul studenţilor din Târgu Mureş.

"În şedinţele coaliţiei am spus că atunci când reprezentanţii acesteia vor ajunge la un punct de vedere comun privind universitatea din Târgu Mureş, Guvernul va reacţiona în funcţie de acest punct de vedere, iar ieri (luni-n.r.) s-a ajuns la un astfel de punct de vedere. Soluţia tehnică posibilă trebuie să respecte Legea învăţământului, principiul autonomiei universitare şi multiculturalitatea", a spus Ungureanu, precizând că el este un premier independent care conduce un guvern politic.

Premierul a arătat totodată că a dorit ca, alături de limba maghiară şi cea engleză, universitatea din Târgu Mureş să asigure predarea şi în limba germană, dar că pentru aplicarea acestei măsuri există în prezent unele "impedimente".

"Sper ca, la un moment dat, să înţelegem multiculturalitatea şi prin limba germană", a spus Ungureanu.

El a confirmat totodată că Executivul va adopta, marţi, doar în primă lectură hotărârea privind înfiinţarea liniei maghiare de învăţământ la UMF Târgu Mureş şi că actul normativ va fi prezentat în dezbatere publică timp de zece zile.

Surse oficiale au declarat, luni seara, agenţiei MEDIAFAX că premierul Ungureanu şi liderii UDMR au convenit ca proiectul hotărârii de guvern privind înfiinţarea unei linii maghiare de învăţământ la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş să fie aprobat marţi de Guvern în primă lectură şi lansat în dezbatere timp de zece zile.

Proiectul a fost deja inclus pe ordinea de zi a şedinţei Executivului de marţi, completată în premieră cu o categorie denumită "proiecte urgente", astfel încât să nu existe o listă suplimentară, conform solicitării premierului Ungureanu.

Parlamentarii UDMR nu participă la şedinţele de plen ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, aşteptând adoptarea hotărârii de guvern privind UMF Târgu Mureş.

Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş, Constantin Copotoiu, a declarat, luni că nu crede că va fi emisă o hotărâre de Guvern privind înfiinţarea unei linii maghiare de învăţământ, însă, dacă va fi cazul, HG respectivă poate fi atacată în justiţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici