Proiectul pentru protejarea cetăţilor dacice şi a siturilor istorice din Munţii Orăştie a fost adoptat

Senatul a adoptat, luni, proiectul de lege care vizează regimul juridic al ansamblurilor şi siturilor istorice şi arheologice din patrimoniul mondial UNESCO, precum şi unele măsuri pentru protejarea cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei. Proiectul vizează şase monumente din Hunedoara şi Alba.

292 afișări
Imaginea articolului Proiectul pentru protejarea cetăţilor dacice şi a siturilor istorice din Munţii Orăştie a fost adoptat

Proiectul pentru protejarea cetăţilor dacice şi a siturilor istorice din Munţii Orăştie a fost adoptat

Proiectul de lege a fost iniţiat de mai mulţi deputaţi şi senatori PSD, care vizează regimul juridic al ansamblurilor şi siturilor istorice şi arheologice care fac parte din Lista patrimoniului mondial UNESCO şi unele măsuri privind protejarea Cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei.

Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare regimul special de protejare a Cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, cuprinzând ansamblul măsurilor speciale de protecţie, de ordin ştiinţific, juridic, administrativ, financiar, fiscal şi tehnic menite să asigure paza, întreţinerea şi reparaţiile curente, inventarierea, conservarea, consolidarea şi restaurarea, precum şi punerea în valoare a respectivelor monumente.

Proiectul vizează şase monumente situate în judeţele Hunedoara şi Alba, şi anume Sarmizegetusa Regia - Grădiştea de munte, Costeşti - Blidaru, Cetăţuie, Piatra Roşie, Băniţa şi Căpâlna.

Cetăţile datează din vremea Regatului Dac, secolul I î.Hr. şi începutul sec. II d.Hr.

"Principalele probleme identificate în prezent sunt cele privind statutul juridic al terenurilor, desemnarea unor administratori, lipsa căilor de acces, suprapunerea, pe aceeaşi suprafaţă a statutului de sit arheologic cu cel de arie naturală protejată, lipsa pazei, ceea ce duce la braconajul artefactelor, toate acestea rămân probleme nerezolvate timp de 20 de ani de când Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei, recunoscute pentru unicitatea lor în lume, au fost înscrise în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO", se arată în expunerea de motive.

Proiectul legislativ are caracter organic şi a fost iniţiat de senatorul PSD Daniel Breaz şi 31 de parlamentari PSD şi a primit raport de admitere din partea Comisiei de Administraţie Publică pe 3 octombrie cu 9 voturi "pentru

Senatul a adoptat proiectul, ca prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaţilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici