Propunere ca Avocatul Poporului să fie ales de magistraţi. "Ciorbea a plecat cu instituţia în concediu"

Deputatul USR Claudiu Năsui a declarat, pentru MEDIAFAX, că ar putea fi inclusă în programul de guvernare al partidului propunerea ca Avocatul Poporului să nu mai fie numit de Parlament, ci ales de magistraţi, pentru că acesta e numit de aceeaşi majoritate care dă şi Guvernul.

458 afișări
Imaginea articolului Propunere ca Avocatul Poporului să fie ales de magistraţi. "Ciorbea a plecat cu instituţia în concediu"

Propunere ca Avocatul Poporului să fie ales de magistraţi. "Ciorbea a plecat cu instituţia în concediu"

"Trebuie regândită arhitectura constituţională a statului român. El nu funcţionează în situaţia aceasta. Avocatul Poporului nu îşi face treaba. Avocatul Poporului este ales de aceeaşi majoritate care alege şi Guvernul. Nu există un factor de echilibru acolo. Avocatul Poporul ar trebui ales fie de altcineva, de minoritatea parlamentară, dacă ar fi să definim aşa, sau de altcineva, de exemplu, de către magistraţi, din rândurile lor", a declarat Claudiu Năsui, sâmbătă, pentru MEDIAFAX.

Deputatul USR a acuzat că Parlamentul nu îşi mai exercită rolul de legiuitor, Guvernul preluând această funcţie, în contextul în care Avocatul Poporului, singurul abilitat să atace actele normative, "nu îţi face treaba".

"Mecanismul OUG este unul care a fost extrem de abuzat în România ultimilor ani. Dacă ne uităm la legislaţia adoptată, peste jumătate din legile din anul 2017 sunt ordonanţe simple sau de urgenţă. (...) Parlamentul nu mai face parte asta de legiuitor, ci o face Guvernul, iar Parlamentul mai pune ştampila pe ce dă Guvernul. Cine să le atace? Că Avocatul Poporului a plecat cu instituţia în concediu", a explicat Năsui.

Regândirea funcţionării instituţiei Avocatului Poporului este una dintre ideile pe care USR le va pune în dezbatere în progamul de guvernare al partidului, la capitolul Justiţie, a completat deputatul USR.

"Este una dintre ideile pe care USR foarte probabil le va pune în dezbatere în programul nostru de guvernare. (.,.) Săptămânile acestda tot o să scoatem idei. Formăm programul nostru de guvernare. Suntem într-o fază de debateri", a conchis Năsui.

USR şi PNL au depus fiecare o solicitare, miercuri, la Avocatul Poporului pentru a sesiza CCR cu privire la ordonanaţ de urgenţă care a modificat Legile justiţiei, adoptată luni de Guvern. O cerere similară a depus şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei (PÎCCJ).

Avocatul Poporului a anunţat, joi, că a decis să solicite informaţii suplimentare Guvernului României şi Ministerului Justiţiei în legătură cu sesizările de neconstituţionalitate privind OUG pe legile justiţiei, invocând drept motiv complexitatea celor sesizate în petiţiile transmise de USR, PNL şi PG.

Ciorbea se află în concediu de odihnă. El a precizat că perioada concediului, pe care îl efectuează în Statele Unite, între 17-30 octombrie, a fost programată în urmă cu 6 luni, iar biletele de avion şi serviciile hoteliere au fost achitate în data de 2 septembrie 2018.

Astfel, Avocatul Poporului a delegat adjunctului, înainte de a pleca în concediu, unele atribuţii, nu însă şi pe cele referitoare la sesizarea CCR cu privire la neconstituţionalitatea legilor şi nici pe cea de sesizare directă cu excepţia de neconstituţionalitate a legilor şi ordonanţelor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici