Propunere legislativă privind steagurile unităţilor administrativ-teritoriale, aprobată în comisii

O propunere legislativă prin care primăriile oraşelor sau comunelor care arborează steaguri proprii al căror model nu este aprobat prin HG ar urma să fie sancţionate cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei a primit, luni, raport favorabil din partea Comisiei pentru administraţie a Senatului.

224 afișări
Imaginea articolului Propunere legislativă privind steagurile unităţilor administrativ-teritoriale, aprobată în comisii

Propunere legislativă privind steagurile unităţilor administrativ-teritoriale, aprobată în comisii (Imagine: Vargyasi Levente/Mediafax Foto)

Propunerea legislativă privind stabilirea metodologiei de aprobare, arborare şi folosire a steagurilor unităţilor administrativ-teritoriale, care va fi dezbătură de plenul Senatului în calitate de primă Cameră sesizată, prevede că unităţile administrativ-teritoriale pot supune aprobării Guvernului steaguri proprii, în baza hotărârii autorităţii deliberative.

Potrivit proiectului, aprobarea modelului steagurilor unităţilor administrativ-teritoriale se face prin hotărâre a Guvernului, iar culoarea şi însemnele distinctive ale steagurilor nu pot aduce atingere simbolurilor naţionale şi nu pot conţine simboluri naţionale ale altor state.

În proiect se mai arată că pe steaguri pot fi reproduse stemele unităţilor administrativ-teritoriale, precum şi denumirile acestora în formatul comună/oraş/municipiu după caz, judeţul şi România.

O altă prevedere arată că acolo unde cetăţenii aparţinând minorităţilor naţionale au o pondere de peste 20 % din numărul locuitorilor, denumirea unităţilor administrativ-teritoriale poate fi menţionată pe steag şi în limba minorităţii naţionale respective. În acest caz, denumirea în limba minorităţii va avea aceeaşi mărime, aceleaşi caractere şi culoare cu denumirea în română şi va fi amplasată sub aceasta.

Iniţiativa legislativă mai stipulează că proiectul modelului de steag trebuie să primească avizul consultativ al Comisiei Naţionale de Heraldică, Genealogie şi Sigilografie a Academiei Române.

Iniţiatorii mai propun ca unităţile administrativ-teritoriale să arboreaze propriile steaguri numai împreună cu drapelul României şi drapelul Uniunii Europene.

Steagul propriu al unităţilor administrativ-teritoriale, se arată în proiect, poate fi folosit la sediul acestora şi cu prilejul unor manifestări de interes local, precum şi în cadrul acţiunilor protocolare sau festive.

În proiectul de act normativ se mai prevede că nerespectarea reglementărilor legii privind aprobarea, arborarea şi folosirea steagurilor unităţilor administrativ-teritoriale constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei, iar constatarea contravenţiilor se face de către prefecţi.

Iniţiativa legislativă este semnată de mai mulţi parlamentari PSD, printre care Victor Ponta, Liviu Dragnea, Constantin Adăscăliţei, Ana Birchall, Mircea-Titus Dobre, Florin Iordache, Claudiu Manda, Manuela Mitrea, Rodica Nassar şi Viorel Ştefan.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici