Protecţia Mediului Alba acordă autorizaţie companiei Kronospan pentru instalaţie de formaldehidă

Protecţia Mediului Alba a decis emiterea autorizaţiei integrate de mediu companiei Kronospan pentru noua instalaţie de producere a formaldehidei, un produs gazos, care va avea o capacitate de 60.000 de tone pe an. Aceasta va fi eliberată dacă în 30 de zile nu vor exista observaţii fundamentate.

1158 afișări
Imaginea articolului Protecţia Mediului Alba acordă autorizaţie companiei Kronospan pentru instalaţie de formaldehidă

Protecţia Mediului Alba acordă autorizaţie companiei Kronospan pentru instalaţie de formaldehidă

Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Alba a decis emiterea autorizaţiei integrate de mediu pentru Kronochem, ce aparţine companiei Kronospan Sebeş, pentru noua instalaţie de formaldehidă, care ar urma să producă 60.000 de tone pe an. În prezent, Kronospan, cel mai mare producător pe bază de plăci din România, are o instalaţie de formaldehidă care produce 40.000 de tone pe an.

”Agenţia pentru Protecţia Mediului Alba anunţă publicul interesat asupra luării deciziei de emitere a autorizaţiei integrate de mediu pentru SC Kronochem Sebes SRL, pentru Instalatia pentru producerea formaldehidei, capacitate 60.000 to/an, exprimat 100%, amplasament: Sebes str. Mihail Kogalniceanu nr.59, judeţul Alba. Decizia a fost luată în urma consultării autorităţilor membre C.A.T., întrunit în data de 26.09.2017 la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Alba”, se arată într-un anunţ postat pe site-ul APM Alba.

Potrivit sursei citate, decizia de emitere a autorizaţiei integrate de mediu se bazează, pe respectarea prevederilor Legii nr. 278/2013 privind emisiile industriale, respectiv luarea tuturor măsurilor de prevenire eficientă a poluării, luarea măsurilor care să asigure că nicio poluare semnificativă nu va fi cauzată, evitarea producerii de deşeuri, utilizarea eficientă a energiei, luarea măsurilor necesare pentru prevenirea accidentelor şi luarea măsurilor necesare, în cazul încetării definitive a activităţii, pentru evitarea oricărui risc de poluare şi pentru readucerea amplasamentului la o stare satisfăcătoare.

”În termen de 30 de zile de la anunţul public de emitere a autorizaţiei integrate de mediu, în lipsa unor observaţii fundamentate din partea publicului, autoritatea pentru protecţia mediului emite autorizaţia integrată de mediu”, se mai arată în document.

Operatorul instalaţiei este obligat să efectueze raportări periodice care cuprind rezultatele supravegherii emisiilor şi care vor fi puse la dispoziţia publicului.

În luna iulie s-a organizat, conform legii, o dezbatere publică privind emiterea autorizaţiei integrate de mediu.

Directorul companiei, Oana Bodea, a spus, în cadrul dezbaterii, că nu există pericol pentru sănătatea populaţiei din Sebeş, iar dacă Kronochem va primi autorizaţia integrată de mediu, instalaţia veche va fi oprită şi vândută când cea nouă va ajunge la capacitatea maximă prevăzută în autorizaţie.

La dezbatere au participat localnici şi reprezentanţi ai ONG-urilor, care au acuzat că producerea formaldehidei este cancerigenă şi au cerut mutarea instalaţiei în afara oraşului, dar şi că din cauza companiei Kronospan a crescut numărul copiilor cu afecţiuni respiratorii.

Alţi localnici au prezentat materiale de specialitate care arată că producerea formaldehidei este dăunătoare pentru sănătate, însă directorul de atunci al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Alba, Mărioara Popescu, a explicat că aceste studii nu pot fi luate în considerare dacă nu sunt transpuse în regulamente europene sau în legislaţia românească. De asemenea, ea a spus că funcţionarii publici trebuie să respecte legea şi de aceea compania Kronospan a primit, în trecut, alte autorizaţii integrate de mediu.

Divizia chimică a Kronospan, Kronochem, a depus în ianuarie 2015 documentaţia de solicitare a autorizaţiei integrate de mediu pentru o instalaţie de producere a formaldehidei cu o capacitate de 60.000 de tone pe an. Din această cauză, în anul respectiv, s-au organizat la Sebeş proteste la care au participat mii de persoane.

În cadrul secţiei chimice, Kronospan produce formaldehidă, un produs gazos obţinut prin dehidrogenarea alcoolului metilic, pe care o întrebuinţează la fabricarea răşinilor. Potrivit reprezentanţilor companiei, formaldehida produsă aici nu se exportă, ci este întrebuinţată doar pentru producerea propriilor produse.

Kronospan este prezentă la Sebeş din anul 2004 prin producţia de plăci aglomerate de lemn (PAL) şi plăci de densitate medie (MDF).

Kronospan este unul dintre liderii globali în producerea de plăci pe bază de lemn, iar în România există două unităţi de producţie la Sebeş şi Braşov.

Investiţiile Kronospan în România se ridică la peste 600 de milioane de euro, iar compania are circa 800 de angajaţi.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici