Video Protest a circa 200 de pescari din cinci judeţe faţă de braconajul şi pescuitul comercial - FOTO, VIDEO

Aproximativ 200 de pescari din judeţele Olt, Dolj, Argeş, Vâlcea şi Mureş au protestat, miercuri după-amiaza, la Slatina, în faţa sediului Prefecturii, solicitând oprirea pescuitului comercial şi a braconajului pe râul Olt.

1176 afișări

Asociaţiile de pescari reclamă faptul că braconajul şi pescuitul comercial distrug fauna de pe râul Olt.

Participanţii la protest spun că, de la o zi la alta, nu mai au ce pescui din cauza faptului că peştele este prins cu plase monofilament sau, mai rău, folosindu-se curentul electric.

"Ne-am adunat aici pentru a opri braconajul pe râul Olt, pentru a opri pescuitul comercial. Pescarii care merg pe râul Olt nu mai pot pescui pentru că nu mai există peşte. Se pescuieşte haotic, comercial, iar braconajul este în floare. Zi de zi, peste tot, găsim numai braconieri şi plase monofilament. Nu mai poţi să dai la peşte nicăieri, peştele a dispărut complet de pe râul Olt”, a declarat corespondentului MEDIAFAX Doru Mara, unul dintre pescarii participanţi la protest.

Oamenii sunt nemulţumiţi şi de reacţia Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA) şi îi acuză pe reprezentanţii ei de faptul că sunt indiferenţi şi părtaşi la această stare de fapt.

"Am făcut numeroase demersuri, iar la unul dintre memoriile pe care le-am trimis la ANPA am primit ca răspuns că noi, pescarii sportivi, am fi de vină pentru lipsa peştelui pe Olt şi nicidecum pescuitul comercial şi braconajul. Braconierii merg zi de zi pe Olt”, a afirmat Doru Mara.

La protestul de la Slatina au participat şi pescari din judeţele Dolj, Argeş Vâlcea şi Mureş. Aceştia au reclamat faptul că braconajul şi pescuitul comercial reprezintă o problemă pentru toată ţara.

"Noi ne-am alăturat protestului pentru a opri braconajul. Se braconează cinegetic şi piscicol, este o situaţie care este şi la noi în judeţ, dar problema este răspândită în toată ţara. Sperăm că vom reuşi să îi oprim”, a declarat un pescar din judeţul Mureş.

Unul dintre protestatari a fost colonelul în rezervă Valentin Voicu, fost şef al Jandarmeriei Olt. El a solicitat o inspecţie a ministrului Agriculturii la ANPA şi în judeţul Olt şi anularea tuturor autorizaţiilor pentru pescuitul comercial.

"M-aţi emoţionat şi este foarte greu să vorbeşti când vezi tânăra generaţie că ne aduce reproşuri. Tocmai din această cauză suntem aici, ca să transmite mesajul nostru foarte clar: stop jafului pe râul Olt! Spun jaf pentru că principala instituţie a statului cu atribuţii în gestionarea fondului piscicol, în speţă ANPA, girează prin eliberarea de autorizaţii ilegale această situaţie. Deşi pe autorizaţiile de pescuit comercial sunt înscrise locuri de debarcare şi centre de primă vânzare, în teren, acestea lipsesc cu desăvârşire. Drept pentru care cerem ministrului Agriculturii să desfăşoare de îndată un control la Olt, vinovaţii să plătească, iar autorizaţiile de pescuit comercial să fie anulate”, a declarat Voicu.

La protest a ajuns şi un bărbat din Bucureşti, Cezar Avrămuţă, cunoscut drept "Stegarul Dac”.

"Am fost slătinean timp de opt ani, la Slatina am făcut şcoala generală şi liceul, am auzit de nedreptăţile care se fac şi am venit să-i sprijin pe olteni. Toţi avem nevoie de sprijin şi doar uniţi putem să reuşim. Toaă ţara trebuie să se unească şi să trimită la culcare politicienii corupţi. Ei sunt răul acestui neam”, a declarat acesta.

Pescarii au înaintat prefectului de Olt, Silviu Neacşu, un memoriu adresat ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, în care expun argumentele juridice care pot duce la oprirea braconajului şi pescuitului comercial pe râul Olt.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici