Protest al pacienţilor la Ministerul Sănătăţii, nemulţumiţi că CNAS nu va deconta tratamentele anumitor boli - FOTO/VIDEO

Aproximativ 50 de persoane au protestat, miercuri, în faţa Ministerului Sănătăţii, nemulţumiţi că CNAS nu va mai deconta tratamentele bolnavilor de talasemie majoră şi hemofilie care vor face transfuzii la Institutul Naţional de Hemofilie, având în vedere că institutul nu e autorizat.

445 afișări
Imaginea articolului Protest al pacienţilor la Ministerul Sănătăţii, nemulţumiţi că CNAS nu va deconta tratamentele anumitor boli - FOTO/VIDEO

Protest al pacienţilor la Ministerul Sănătăţii, nemulţumiţi că CNAS nu va deconta tratamentele anumitor boli

Nemulţumirile oamenilor sunt legate de faptul că Institutul Naţional de Hemofilie nu e autorizat, astfel Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) nu va mai deconta tratamentul acolo, autorizaţia de funcţionare din prezent fiind una temporară, până la data de 31 decembrie. Pacienţii susţin că dacă problema institutului nu va fi rezolvată vor fi nevoiţi să se interneze la Centrul de Hematologie de la Fundeni sau să stea cu zilele pe holuri.

"Ne-au anunţat că ne vor transfera la Fundeni, de la Centrul de Hematologie. Eu sunt de 20 de ani la centru, n-am avut nicio problemă foarte rar mi s-a întamplat să nu aibă tratament să ne dea. De ce să ne mute la Fundeni? Dacă mergem acolo, stăm câte 4-5 ore să ne asigure tratamentul. Daca o fi să ne transfere atât de mulţi, vă daţi seama că vom sta cu zilele. Sunt în jur de 1.600. Ministerul Sănătăţii spune că sunt fonduri, medicii spun că nu mai sunt fonduri, nu ştim care e adevarul. Toţi dau pe CNAS şi Ministerul Sănătăţii, dau vina unul pe altul. Eu am băiatul cu hemofilie. E o sângerare care îl costă viaţa. Nu ai tratamentul, nu ai factorul opt, rişti viaţa. Copilul meu are foarte multe probleme şi foarte multe dureri", susţine mama unui bolnav.

"Pacienţii cu hemofilie şi talasimie sunt trataţi în cadrul Institutului Naţional de Hematologie de peste 40 de ani, vorbim de tratament transfuzional, vorbim de tratament medicamentos, de monitorizare, de supraveghere medicală. Institutul nu a fost şi nu este autorizat. Nu există o autorizaţie prin care Ministerul Sănătăţii să acrediteze că acolo se pot desfăşura servicii clinice. Noi am încercat, am spus că trebuie să existe această legalizare. Corpul de control al ministerului a constatat în decembrie 2015 că situaţia asta trebuie să înceteze şi că e neclară. Până acum, s-au tot prelungit şi, luând în considerare acest raport, au zis că vor sista", a declarat Radu Gănescu, preşedintele COPAC.

"Ei spun ca au un act normativ. Până nu vedem ce s-a semnat, noi nu putem să ne încredem pe vorbe. Daca vedem ceva semnat, plecăm acasă. Noi suntem oameni bolnavi şi nu putem să stăm în stradă. În momentul în care vedem semnat, atunci putem fi siguri. Eu mă lupt de 40 de ani cu boala. Înseamnă transfuzii la două săptămâni", susţine un participant la protest.

Ministerul Sănătăţii susţine că problema se va rezolva, existând un act normativ privind reorganizarea institutului astfel încât să poată fi autorizat pentru tratament şi CNAS să poată deconta legal.

"Există soluţii pentru rezolvarea acestei situaţii, discutate deja cu reprezentanţii pacienţilor. Până la 31 decembrie, ei vor rămâne la Institutul de Hematologie, există acele proceduri care sunt deja în curs pentru crearea Centrului Naţional de Diagnostic şi Tratament în Bolile Hematologice, astfel încât după acea dată să nu mai existe probleme. Documentaţia e deja finalizată iar procedurile pentru rezolvarea acestei chestiuni sunt mai scurte decât termenul de 31 decembrie. Nu sunt doar promisiuni, nu sunt doar vorbe, există deja adrese făcute între diferite instituţii astfel încât, din punct de vedere legal, totul este rezolvat în acest moment. Nu e vorba să se mute într-un centru sau altul, e vorba doar de nişte Hotărâri de Guvern care trebuie adoptate şi de nişte acte normative care trebuie adoptate şi puse în practică", a declarat Valentin Popescu, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, pentru MEDIAFAX.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici