Protest în Capitală faţă de organismele modificate genetic

Câteva zeci de persoane, în majoritate tineri, s-au adunat sâmbătă după-amiază, în zona Eroilor din Capitală, pentru un protest faţă de organismele modificate genetic (OMG), unul dintre participanţi fiind dus la Poliţie după ce a agresat verbal o echipă de jurnalişti şi a refuzat să se legitimeze.

420 afișări
Imaginea articolului Protest în Capitală faţă de organismele modificate genetic

Protest în Capitală faţă de organismele modificate genetic (Imagine: Cristina Nichitus/Mediafax Foto)

La începutul acţiunii de protest, un bărbat din rândul participanţilor a intrat într-un conflict cu jurnaliştii unui post de televiziune, nemulţumit de prezenţa acestora, iar la intervenţia forţelor de ordine a devenit violent. În cele din urmă, el a fost imobilizat şi dus la Secţia 17 Poliţie, au precizat, pentru MEDIAFAX, reprezentanţii Jandarmeriei Bucureşti.

Ulterior, protestatarii s-au oprit la parcul de lângă Operă, unde au afişat cartoane cu mesaje ca ""Vrem natură naturală", "Poftă bună la prânzul modificat genetic!", "Ana are mere mutante", "OMG ne modifică genetic" şi "Ştiulete modificat genetic".

'Este un prim protest, care are în vedere informarea. Vrem etichetarea produselor la raft astfel încât să putem afla dacă vreunul dintre ingrediente a fost modificat genetic. Avem acest drept şi nu vom renunţa la el", a declarat unul dintre organizatori, Alexandru Alexe, potrivit căruia acţiunile viitoare contra OMG vor consta şi în iniţiative la nivel parlamentar şi petiţii adresate autorităţilor.

O femeie de 38 de ani a declarat că a venit la protest pentru că vrea să-i crească pe cei doi copii ai săi aşa cum a crescut şi ea, "natural, cu mâncare ţărănească".

În jurul orei 16.30, participanţii, care protestează şi prin scandări la adresa producătorilor de organisme modificate genetic, au plecat în marş pe traseul Bd. Mihail Kogălniceanu - Bd. Regina Elisabeta - Piata Universităţii, cu oprire la Ministerul Agriculturii - Bd. I. C. Brătianu - Piaţa Unirii.

O acţiune similară este programată, sâmbătă, la Cluj-Napoca şi în alte sute de oraşe din peste 50 de ţări, potrivit organizatorilor.

Organizatorii protestului din Capitală sunt mai multe asociaţii ale societăţii civile, printre care ReGeneration, EcoRuralis, InfOMG şi Grupul de Iniţiativă "Activişti Fără Frontiere".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici