Video Protest la Constanţa faţă de transferul contribuţiilor de la angajator la angajat / Manifestanţi: Impactul va fi devastator după 1 ianuarie

Aproximativ 200 de membri ai BNS au participat, miercuri, la Constanţa, la un miting de protest faţă de ordonanţa Guvernului care prevede transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, oamenii fiind de părere că "impactul va fi devastator" după 1 ianuarie, transmite corespondentul Mediafax.

310 afișări

Oamenii s-au adunat, miercuri după-amiaza, în faţa Prefecturii Constanţa, la miting fiind prezent şi preşedintele BNS, Dumitru Costin, care a precizat că reprezentanţii BNS nu sunt de acord cu decizia Guvernului de a muta contribuţiile de la angajator la angajat, iar acest lucru nu este o „inflamare excesivă” a spiritelor, aşa cum a apreciat premierul Mihai Tudose.

„Nu e nicio inflamare a opiniei publice, este un gest perfect justificat. (…) Am încercat să explic de mai bine de o lună de zile. Am ieşit public şi am atras atenţia: aveţi grijă, programul de guvernare are o ticăloşie în el! Programul pe care s-a investit guvernul ăsta are o ticăloşie, îşi propune eliminarea unui număr de taxe, printre care cele care vizează contribuţiile la şomaj, asistenţă pentru persoane aflate în îngrijire copil, pentru cei cu boli profesionale, concedii medicale, fondul de garantare. Au spus că eu sunt nebun, după aia a ieşit doamna Olguţa Vasilescu şi a zis a avut dreptate ăla şi din momentul ăla au născut taxa asta de solidaritate pe care toată lumea încearcă să o ia de pe undeva”, a explicat liderul sindical.

Costin spune că a atras atenţia asupra faptului că angajatorii trebuie să mute contribuţiile către angajaţi, fapt mai greu de îndeplinit pentru cei din mediul privat, pentru că angajatorii pot să aleagă să nu o facă, iar impactul „devastator” va veni după 1 ianuarie.

„Vom avea o perioadă în care angajatorii, pe actualele contracte de muncă, vor trebui să mute contribuţiile. Dacă vor vrea. Atenţie, dacă vor vrea! Asta în privat, pentru că la stat, unde statul este angajator, că sunt bugetari, că sunt firme cu capital de stat, probabil că vor face acest lucru. Însă în privat, unde discutăm de peste trei milioane de salariaţi, acolo e liberul arbitru. Dacă vrea angajatorul să facă acest lucru, bine, dacă nu, nu”, a mai spus Dumitru Costin.

Costin a avertizat că salariatul va plăti aproape jumătate din brut către stat.

„Gândiţi-vă, orice cetăţean al acestei ţări, când va merge să se angajeze la o firmă, din acel moment legea acestei ţări spune următorul lucru: din salariul tău brut, salariatule, vei plăti 45% din brutul tău sub formă de taxe şi impozite. Asta trebuie să înţeleagă”, a declarat Dumitru Costin.

Potrivit acestuia, BNS va continua acţiunile de protest şi îi încurajează pe toţi românii să se alăture, pentru că, spune liderul de sindicat, „ordonanţa de Guvern încalcă brutal prevederile din Constituţia României”.

„BNS îşi va continua acţiunile de protest. Mâine (joi - n.r.) o să fiu în Ploieşti. Mâine avem şi în Oradea protest: Poimâine o să fiu la Timişoara, săptămâna viitoare vom continua acţiunile de protest şi încurajăm pe toţi românii să vină în acest demers. (…) În momentul în care vor publica în Monitorul oficial acest proiect de ordonanţă, el obligatoriu are drumul parlamentar. Va trebui să intre în Parlament la o lege de aprobare. Acolo nu mizăm pe sprijinul parlamentarilor PSD şi ALDE care, bineînţeles, vor susţine Guvernul. Însă în momentul în care au publicat în Monitorul Oficial acest normativ, ordonanţa, avem suficient de multe argumente juridice şi tehnice, întrucât ordonanţa lor încalcă brutal prevederi din Constituţia România”, a afirmat Costin. Acesta avertizează şi că va sesiza Avocatul Poporului, astfel încât acesta să intervină la Curtea Constituţională.

Mitingul de la Constanţa a durat peste o oră, oamenii protestând în mod paşnic, fără să se petreacă incidente.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici