Protest la Institutul de Urologie şi Transplant Renal din Cluj. Medicii sunt nemulţumiţi de planurile Ministerului Sănătăţii

  • Ministrul Sănătăţii vrea să transforme Institutul de Urologie într-o secţie a Spitalului Judeţean Cluj
  • Medicii vor să facă performanţă şi pentru asta cer creşterea tarifului pe caz ponderat
  • Zeci de pacienţi erau salvaţi anual la Institutul de Urologie şi Transplant Renal din Cluj
643 afișări
Imaginea articolului Protest la Institutul de Urologie şi Transplant Renal din Cluj. Medicii sunt nemulţumiţi de planurile Ministerului Sănătăţii

Protest la Institutul de Urologie şi Transplant Renal din Cluj

Zeci de medici şi reprezentanţi ai Insitutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj au ieşit astăzi în stradă să îşi strige nemulţumirile cu privire la faptul că ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, vrea desfiinţarea Institutului. În plus, medicii susţin că au cerut de mai bine de un an creşterea tarifului pe caz ponderat ca să facă performanţă, dar au fost minţiţi.
 
„Mesajul nostru este unul de protest adresat doamnei ministru al Sănătăţii, Ioana Mihăilă, şi împotriva desfiinţării Institutului de Urologie şi Transplant Renal. După cum bine ştiţi, Institutul a avut o istorie zbuciumată după perioada Lucan, care a însemnat decăderea Institutului. Am ajuns la concluzia că trebuie o etapă de dezvoltare, adică să dezvoltăm noi tehnologii, să implementăm noi tratamente, să achiziţionăm echipamente moderne, să le oferim pacienţilor noştri un tratament de cea mai înaltă calitate. Am făcut demersuri către Casa Naţională şi Minister din 2020, am cerut creşterea tarifului pe caz ponderat. Anul trecut, Ministerul ne-a zis că ne dă o majorare de 15%, dar la Casa Naţională acest demers a rămas suspendat. Cu stupoare am aflat că am fost minţiţi pe această temă”, spune Silviu Moga, Manager demisionar Inistitutul de Urologie şi Transplant Renal din Cluj.
 
În replică, ministrul Sănătăţii a promis mai mulţi bani şi a spus că reorganizarea institutului, prin includerea ca centru în structura funcţională a Spitalului Judeţean din Cluj, este oportună şi că nu vor exista discontinuităţi în tratament. Medicii însă sunt de altă părere. Cred că această reorganizare va pune pe pauză activitatea şi va însemna oameni care mor pe dializă.
 
„De la 1 iulie, Institutul de Urologie şi Transplant va primi o sumă mai mare, fiind cam cu 340.000 lei în plus pe lună. Considerăm oportună reorganizarea Institutului sub forma unui centru de Urologie şi Transplant renal. Nu va însemna discontinuităţi în tratament. Se va realiza o modificare a personalităţii juridice a Institutului. Ne vom strădui ca această durată să fie cât mai mică. Vorbim de reorganizarea Institutului ca centru de Urologie şi Transplant renal în cadrul Spitalului Judeţean Cluj. Termenul depinde de autorizări”, a declarat Ioana Mihăilă, ministrul Sănătăţii.
 
În ultimii 20 de ani, la Insitutul Clinic de Urologie din Cluj au fost transplantaţi renal peste 2200 de pacienţi, cel mai mare număr din ţară.
 
„În ultimul an şi jumătate, a fost singurul centru care a tratat bolnavi urologici non-COVID şi practic a absorbit întreaga pacientură atât din judeţul Cluj cât şi din judeţele limitrofe. Anul trecut au fost trataţi 68 de pacienţi cu transplant renal, iar acum doi ani 102 pacienţi. Nu ne permitem să oprim această activitate. În urmărire avem undeva la peste 1500 de pacienţi transplantaţi în centrul nostru, iar pe listele de aşeptare sunt de asemenea peste 2000 de pacienţi care aşteaptă un transplant”, precizează Florin Elec, şef de secţie Urologie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici