Protest la Ministerul Muncii, până pe 1 octombrie. Sindicaliştii de la BNS şi Cartel Alfa vor picheta zilnic sediul Ministerului

Câte 500 de sindicalişti de la CNS "Cartel Alfa" şi Blocul Naţional Sindical pichetează Ministerul Muncii, de miercuri şi până în 1 octombire, nemulţumiţi de nefinalizarea negocierilor privind stabilirea sectoarelor de activitate.

301 afișări
Imaginea articolului Protest la Ministerul Muncii, până pe 1 octombrie. Sindicaliştii de la BNS şi Cartel Alfa vor picheta zilnic sediul Ministerului

Protest la Ministerul Muncii, până pe 1 octombrie. Sindicaliştii de la BNS şi Cartel Alfa vor picheta zilnic sediul Ministerului (Imagine: Liviu Adascalitei/Arhiva Mediafax Foto)

Confederaţia Naţională Sindicală "Cartel Alfa" şi Blocul Naţional Sindical au anunţat că vor organiza, în perioada 21 septembrie - 1 octombrie, acţiuni de protest şi pichetări în faţa Ministerului Muncii, Familiei si Protecţiei Sociale.

"Negocierile pentru cele 40 sau 41 de sectoare de activitate nu au fost încheiate. Ele au început undeva în mandatul lui Botiş, dar în mandatul lui Lăzăroiu nu au mai fost continuate. Nu suntem de acord cu propunerea guvernului şi ministerului iar termenul a expirat săptămâna trecută. Trebuia să aibă loc nişte negocieri, să se adopte Hotărârea de Guvern şi să se publice în Monitorul Oficial. Trebuie să intervenim pentru că angajatorii nu ştiu unde să-i încadreze şi oamenii riscă să nu-şi primească salariile", a declarat, pentru MEDIAFAX, preşedintele Filialei CNS "Cartel Alfa" Ilfov, Victor Grigorescu.

Confederaţiile sindicale propuneau, în luna mai, împărţirea economiei în 39 de sectoare de activitate, ceea ce ar însemna că în România ar putea exista 40 de salarii minime pe economie, câte unul pentru fiecare sector plus sistemul bugetar.

Vicepreşedintele "Cartel Alfa", Petru Dandea, declara atunci că este posibil ca primele contracte sectoriale să fie încheiate în toamnă.

Şi secretarul general al Alianţei Confederaţiilor Patronale din România, Adrian Izvoranu, declara că la nivelul Uniunii Europene sunt 40 de sectoare de activitate, iar la nivelul Organizaţiei Internaţionale a Muncii sunt 21 de sectoare, iar dacă propunerea sindicaliştilor va fi acceptată, România va avea, cu tot cu salariul minim pentru bugetari, 40 de salarii minime.

Potrivit acestuia, din punct de vedere numeric, cel mai mare sector de activitate este comerţul, cu circa 700.000 de angajaţi, iar cel mai mic sector are aproximativ 35.000 de angajaţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici