Protest la SRTv: 150 de angajaţi s-au adunat în curtea TVR, îngrijoraţi de reducerea salariilor

Aproximativ 150 de angajaţi ai TVR s-au adunat, miercuri, în curtea instituţiei, în semn de protest faţă de deciziile de marţi ale CA al instituţiei, care prevăd reducerea timpului de lucru şi, implicit, a salariilor angajaţilor şi începerea discuţiilor în vederea concedierilor colective.

251 afișări
Imaginea articolului Protest la SRTv: 150 de angajaţi s-au adunat în curtea TVR, îngrijoraţi de reducerea salariilor

Protest la SRTv: 150 de angajaţi s-au adunat în curtea TVR, îngrijoraţi de reducerea salariilor (Foto: Alexandru Solomon / Arhiva Mediafax Foto)

Acţiunea a fost una spontană, angajaţii adunându-se în curtea Societăţii Române de Televiziune (SRTv), miercuri, în jurul orei 11.45, după cum au declarat, pentru MEDIAFAX, mai multe surse din TVR.

Salariaţii Televiziunii Române sunt îngrijoraţi de hotărârile luate marţi de Consiliul de Administraţie (CA) al TVR, care prevăd reducerea timpului de lucru al angajaţilor instituţiei de la 5 la 4 zile pe săptămână şi, în consecinţă, reducerea salariilor acestora cu aproximativ 20%, dar şi începerea discuţiilor cu sindicatele în vederea concedierilor colective.

Măsura privind reducerea timpului de lucru al angajaţilor TVR şi a salariilor acestora ar urma să fie implementată de la 1 august, însă, potrivit mai multor surse, acest lucru nu este posibil, având în vedere că nu pot fi parcurse toate procedurile necesare în acest sens.

În cazul restructurării de personal, nu a fost stabilit câte persoane ar urma să fie concediate.

Pe de altă parte, şi în timpul desfăşurării şedinţei de marţi a Consiliului de Administraţie al TVR, aproximativ 150 de angajaţi ai Televiziunii Române s-au adunat în curtea instituţiei.

Angajaţii sunt îngrijoraţi şi de situaţia financiară în care se află SRTv, căreia, pe 20 iulie, i-au fost blocate conturile de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), având în vedere datoriile pe care TVR le are la bugetul de stat.

Salariaţii sunt, totodată, îngrijoraţi de faptul că negocierile purtate cu administraţia Televiziunii Române pentru semnarea unui nou contract colectiv de muncă au eşuat. Negocierile au fost purtate în contextul în care, pe 1 iulie, a expirat vechiul contract colectiv de muncă în TVR.

Pe de altă parte, Dragoş Bocanaciu, preşedintele Sindicatului pentru Unitatea Salariaţilor TV din TVR (SPUSTV), sindicatul reprezentativ din SRTv, le-a transmis o scrisoare membrilor CA în care i-a anunţat că sindicatul va cere în instanţă anularea hotărârii de marţi a Consiliului de Administraţie (CA) al instituţiei, care prevede reducerea salariilor angajaţilor, întrucât aceasta este ilegală. De asemenea, Dragoş Bocanaciu a precizat că membrii CA vor plăti pentru lipsa lor de profesionalism.

Totodată, peste 700 de angajaţi ai Societăţii Române de Televiziune au transmis, luni, o scrisoare către cele două Camere ale Parlamentului, în care le-au solicitat senatorilor şi deputaţilor să analizeze de urgenţă situaţia Televiziunii Române.

Aceşti angajaţi ai TVR le-au mai cerut parlamentarilor să dispună controale ale organelor statului la Televiziunea Română, care să stabilească vinovaţii de situaţia SRTv.

În plus, parlamentarilor li se solicită să analizeze performanţele conducerii actuale a TVR. Totodată, aceşti angajaţi ai TVR solicită celor două Birouri Permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului, care să analizeze în regim de urgenţă Raportul de Activitate al SRTV pe anul 2014. O eventuală respingere a raportului de activitate a TVR pe anul 2014 este echivalentă cu demiterea Consiliului de Activitate al SRTv, în frunte cu Stelian Tănase, preşedintele-director general al TVR.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici