Video Protest pe scările Palatului Justiţiei din Capitală. Magistraţii au protestat faţă de OUG pe justiţie | FOTO, VIDEO

Aproximativ 200 de procurori şi judecători au protestat, vineri, la Palatul de Justiţie din Bucureşti, faţă de modificările aduse legilor justiţiei prin ordonanţă de urgenţă.

1234 afișări

Aproximativ 200 de magistraţi au ieşit, vineri, pe scările Palatului de Justiţie din Bucureşti, purtând în mâini coli pe care au imprimate mesaje precum „Independenţa sistemului judiciar”, „Constituţie”, „Stat de drept” şi "Stimaţi colegi, magistraţii pot protesta (Inspecţia Judiciară, ianuarie 2019)".

"Aceste modificări nu afectează numai independenţa justiţiei, dar cred că şi oamenii sunt afectaţi în egală măsură ca şi noi, oameni mulţi. Sunt afectaţi şi direct, şi indirect pentru că, prin legile care au fost date, pe lângă noi circulă oameni care ar trebui să fie în puşcării", a declarat Cristina Moaje, de la Tribunalul Bucureşti.

"Dorim ca justiţia să se realizeze în mod independent de factorii exteriori. Din câte cunosc eu, nu s-au lansat astfel de invitaţii (la dialog de către ministrul Justiţiei -n.r.), dimpotrivă, din partea magistraţilor a existat un interesa în a dialoga, în a se elabora aceste legi ale justiţiei , dar cred că ministerul Justiţiei nu are niciun fel de deschidere. Se încearcă subordonarea Justiţiei, este evident", a mai declarat un magistrat.

"Protestăm faţă de lipsa de consultare. De ce avem o secţie specială pentru judecători? De ce această secţie a fost scoasă în afara Ministerului Public? Am vrea să ni se răspundă la aceste întrebări şi am vrea să fim consultaţi pe viitor. Avizul CSM este prevăzut în lege, nu a fost aşteptat acest aviz, a fost un simulacru de consultare", a mai spus un alt magistrat.

 

Pe trotuarul din faţa Palatului Justiţiei din Capitală au manifestat, în semn de susţinere a magistraţilor, şi câteva zeci de protestatari #rezist, care au scandat "Rezistaţi, nu cedaţi!" şi "Cinste lor, cinste magistraţilor!".

Protestul judecătorilor şi magistraţilor este ca reacţie la modificările aduse legilor justiţiei, prin ordonanţă de urgenţă.

OUG pentru legile justiţiei, care a fost publicată miercuri seară în Monitorul Oficial, prevede o serie de modificări, precum numirea procurorilor de rang înalt sau chiar atribuţiile şefului Secţiei de anchetă. Una dintre prevederi arată că şeful Secţiei de anchetă poate dispune asupra tuturor soluţiilor cu magistraţi. Este modificată şi procedura de numire în funcţie a procurorilor de rang înalt, astfel că aceştia nu mai primesc aviz din partea Secţiei de procurori a CSM, ci din partea plenului Consiliului. O altă schimbare importantă se referă la delegările în funcţiile de conducere ale parchetelor. Astfel, potrivit noii OUG, procurorii nu pot fi delegaţi în funcţiile de conducere din cadrul parchetelor pentru care numirea se face de preşedintele României.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici