PROTEST SPONTAN la Poşta Română: Peste 1.500 de factori poştali de la mai multe oficii din Capitală au refuzat să plece pe teren

Peste 1.500 de poştaşi din 21 de oficii din Bucureşti au întrerupt lucrul, nemulţumiţi că cei din conducerea Companiei Naţionale Poşta Română vor să impună un număr de zile neplătite şi să reducă programul de lucru pentru toţi salariaţii, a declarat pentru MEDIAFAX liderul sindical Matei Brătianu.

1574 afișări
Imaginea articolului PROTEST SPONTAN la Poşta Română: Peste 1.500 de factori poştali de la mai multe oficii din Capitală au refuzat să plece pe teren

PROTEST SPONTAN la Poşta Română

Preşedintele Sindicatului Poşta Română, Matei Brătianu, a spus că protestul început iniţial la Oficiul Poştal 39 din Şoseaua Iancului s-a extins. În prezent, factorii poştali de la oficiile 39, 7, 77, 4, 10, 19, 82, 61, 53, 57, 76, 37, 24, 69, 9, 67, 30, 27, 74, 75 şi de la magazia Odoarei stau în faţa oficiilor poştale, refuzând să plece pe teren.

Brătianu a precizat că angajaţii sunt nemulţumiţi de faptul că ar urma să li se impună între una şi patru zile neplătite, iar pentru acest lucru nu este necesară consultarea sindicatelor, întrucât există o prevedere în Codul muncii care permite acest lucru.

Poştaşii din Bucureşti sunt nemulţumiţi şi de faptul că le-a fost anulată o cursă pe zi, deşi aceştia sunt obligaţi să facă două curse zilnice din cauza volumului mare de corespondenţă.

Liderul sindical a mai spus că oamenii sunt nemulţumiţi şi din cauza faptului că cei din conducerea CNPR refuză să facă disponibilizări colective în urma cărora oamenii ar primi salarii compensatorii şi ar putea să beneficieze de indemnizaţie de şomaj, preferând să reducă programul de lucru cu o  oră sau două pentru toţi salariaţii, ceea ce atrage şi o reducere salarială de 15-20 la sută.

Matei Brătianu a adăugat că protestul se desfăşoară luni doar în Bucureşti, în restul ţării factorii poştali fiind deja plecaţi pe teren, dar nu exclude ca marţi acţiunile să se extindă şi în alte judeţe.

Numărul de angajaţi ai Poştei Române şi salariile din companie vor scădea în perioada următoare, ca urmare a diminuării volumului de prestaţii poştale, la nivel naţional şi internaţional, potrivit operatorului de profil, deţinut de Ministerul Comunicaţiilor.

"Scăderea volumului de prestaţii poştale la nivel naţional şi internaţional determină reducerea necesarului de forţă de muncă. Cea mai recentă normare efectuată în cadrul Poştei Române, cu acordul scris al sindicatelor, a inclus verificarea şi actualizarea datelor de trafic şi a volumului de prestaţii poştale şi a indicat o serie de diferenţe semnificative faţă de volumul de muncă estimat acum patru ani", se arăta într-un comunicat al Poştei remis în 15 aprilie agenţiei MEDIAFAX.

Conducerea Poştei Române, de comun acord cu salariaţii, caută soluţii "pentru a păstra echilibrul între drepturile salariale şi volumul real de activitate", preciza sursa citată.

"Conducerea Poştei Române a încheiat cu Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România, în septembrie 2012, un acord care prevedea, printre altele, aplicarea rezultatelor normării efectuate în anul 2011", se menţiona în comunicat.

Astfel, în octombrie 2012 conducerea Poştei Române şi sindicatul au convenit culegerea datelor de trafic aferente lunilor septembrie şi octombrie 2012, în vederea estimării necesarului de personal de exploatare poştală precum şi pentru gradarea agenţiilor poştale.

"În cadrul normării realizate, faţă de ultimele date existente (din anul 2009), s-au constatat o serie de diferenţă majore la nivelul distanţelor parcurse zilnic de către agenţii şi factorii poştali. De exemplu, în mediul rural, în urma verificării datelor pentru 2.642 de agenţii poştale totalul real al distanţelor parcurse a fost de 39.341,77 km, comparativ cu valoarea de 61.330,37 km luată în calcul în anul 2009", se arată în comunicat.

Poşta Română este cel mai mare operator de profil şi dispune de o reţea teritorială de aproximativ 7.100 de oficii poştale.

Acţionarii operatorului sunt Ministerul Comunicaţiilor, cu o participaţie de 75%, şi Fondul Proprietatea, care deţine 25% din capital.

În 2011, cifra de afaceri a CNPR a scăzut cu 8,7%, la 1,26 miliarde de lei, în timp ce pierderile au urcat cu 50%, la 182,9 milioane de lei, compania având 32.124 angajaţi, conform datelor transmise Ministerului Finanţelor Publice.

Autorităţile vor să privatizeze în acest an operatorul naţional poştal, pentru care aşteaptă oferte până la finele lunii mai.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici