Protestatar român stabilit în Canada: Am vrut să fac investiţii aici dar nu ai cu cine că fură

Peste o sută de mii de oameni au participat vineri seara la protestul din faţa Guvernului. Printre ei s-a aflat şi un român în vârstă de 75 de ani, stabilit de 30 de ani în Canada. Bărbatul spune că a vrut să investească în România dar nu a avut cu cine pentru că se "fură".

4644 afișări
Imaginea articolului Protestatar român stabilit în Canada: Am vrut să fac investiţii aici dar nu ai cu cine că fură

Protestar român stabilit în Canada: Am vrut să fac investiţii aici dar nu ai cu cine că fură

Ştefan Dimana, în vârstă de 75 de ani, spune că a venit în vizită la copii şi nepoţi în România însă după ce s-a documentat despre ce se întâmplă în ţară s-a hotărât să iasă în stradă.

"Am crezut că s-au schimbat lucrurile în bine, că aceştia le vor schimba dar când am sosit în ţară, dezastru. Ei doresc să scape de puşcării dar nu vor scăpa că nu i lasăm. Dumneavostră aici şi noi dincolo. Nu-i vom lăsa. Politicienii să se trezească s nu şi mai bată joc de poporul ăsta credul. Popor minunat dar credul", spune Ştefan Dimana.

Ştefan Dimana a plecat din 1987 în Canada, sătul de "minciună şi manipulare".

"Şi eu am minţit, că aşa erau vremurile, dar în 1987 m-am săturat. Am lăsat familia aici, soţia şi două fete. Cine putea să îi ia acolo? În Canada am lucrat. Am stat un an şi patru luni şi în Italia şi am muncit. Am mai venit în România în 1990, exact în perioada cu mineriada. Întâmplarea a făcut să fiu în România la toate alegerile apoi. Am vrut să vin în România, să mă întorc definitiv, să fac investiţii, dar nu ai cu cine, că fură. Acolo, în Canada, am avut compania mea de transport, aveam cinci tiruri mari. Am cumparat unul dintre ele cu gândul că vin aici şi fac treabă, dar nu se poate. Acolo, în 15 minute deschizi o firmă. Dacă e o companie simpla, plătesti 70 de dolari, cele cover sunt 300 de dolari", povesteşte bărbatul.

La 75 de ani, Ştefan Dimana încă lucrează în Canada şi, până acum, nimic nu l-a convins că în România poate avea o viaţă aşa cum îşi doreşte.

"Nu ştiu ce o să fac, dacă răman acolo. În ţară o să mai vin, că am copii, am şi patru nepoţi. Şi fiica mea a fost în Canada, dar s-a întors în ţară. Când vorbesc cu ei la telefon îmi spun că nu sunt multumiţi de situaţia din ţară. E imposibilitatea de a face ceva, de a îşi construi viitorul. Am nepoţi elevi de liceu, unul din ei zice că dacă nu merge treaba aici, pleacă peste hotare, dar nu aşa departe, să se poată întoarce. Am mers de fiecare dată la vot, am votat cu gândul de mai bine. Situaţia românilor de acolo e ca şi aici. Sunt împărţiţi. Când vad ce e aici se simt şi marginalizaţi. Noi, românii din diaspora, vrem să fim reprezentaţi de mai multi deputaţi. Am un mesaj pentru românii din ţară: să nu cedeze. Încet, câte puţin, trebuie să îi determinăm pe aceşti oameni să renunţe la toate prostiile pe care le fac", spune Ştefan Dimana.

Câteva sute de mii de oameni au protestat, vineri seara, în toată ţara, cerând abrogarea ordonanţei de urgenţă privind modificarea codurilor penale.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici