Protestele de la minele Paroşeni şi Uricani continuă: Unul dintre minerii blocaţi în subteran, dus la spital

Zeci de mineri de la Paroşeni şi Uricani, din judeţul Hunedoara şi-au petrecut noaptea în subteran, fiind nemulţumiţi că nu vor primi venituri în completare, după închiderea minelor. Un protestatar a fost transportat marţi la spital, după ce i s-a făcut rău şi a fost scos la suprafaţă de colegi.

430 afișări
Imaginea articolului Protestele de la minele Paroşeni şi Uricani continuă: Unul dintre minerii blocaţi în subteran, dus la spital

Protestele de la Paroşeni şi Uricani continuă. Unul dintre minerii blocaţi în subteran,dus la spital

Preşedintele Sindicatului „Huila”, Domokos Laszlo a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că minerii au anunţat că nu vor renunţa la protest până când nu vor fi luate măsuri.

„Protestul continuă. Sunt 60 la Paroşeni şi 42 de persoane la Uricani. Unei persoane de la Paroşeni i s-a făcut rău, l-a luat salvarea şi l-a dus la spital. Din ce ştiu eu, i s-a inflamat gâtul, respira foarte greu şi a început să sângereze, să scuipe sânge. Bărbatul a fost preluat de SMURD. Are 40 de ani. Nemulţumirea e aceeaşi. Între timp, am discutat cu oamenii şi aseară, şi ieri, vă spun din experienţă proprie, am mai avut multe proteste, multe greve de-a lungul anilor, dar aşa hotărâţi cum sunt acum nu i-am văzut niciodată”, a declarat Laszlo Domokoş, preşedintele Sindicatului „Huila”.

El a spus că protestatarii ameninţă cu greva foamei.

„Este şi de înţeles, disperarea este foarte mare. Mai sunt două luni de activitate, după care rămân pe drumuri. Nu renunţă până când nu se găseşte o soluţie la nivel înalt, să li se rezolve acel venit în completare prevăzut de fosta Ordonanţă 36. Deocamdată, ameninţă cu greva foamei, dacă nu vor fi băgaţi în seamă", a declarat Domokoş.

Directorul tehnic al Societăţii Naţionale de Închideri de Mine din Valea Jiului, Petre Drăgoescu, a declarat la rândul său, corespondentului MEDIAFAX, că bărbatul care are nevoie de îngrijiri medicale a fost scos la suprafaţă de colegii lui. Oamenii blocaţi în subteran au primit mâncare.

„Şi-au petrecut noaptea în subteran. Este vorba despre cei care au rămas din schimbul I. Noi nu mai avem alte schimburi. Acum, unuia dintre băieţii de la Paroşeni i s-a făcut rău, este în drum spre afară, este adus de colegii lui. Au primit de mâncare. S-au solidarizat colegii şi le-au dus de mâncare", a precizat Petre Drăgoescu.

Zeci de mineri de la minele Paroşeni şi Uricani s-au blocat luni în subteran, în semn de protest faţă de incertitudinea care îi priveşte.

Preşedintele Sindicatului „Huila”, Domokos Laszlo, a declarat, pentru MEDIAFAX, că dacă iniţial minerii au refuzat să intre, luni dimineaţă, în mine, ulterior au intrat şi s-au blocat acolo.

„Nemulţumirea provine de la faptul că minele Paroşeni şi Uricani, în luna decembrie, la sfârşitul acestui an, urmează să se închidă, conform unui program de închidere, avizat şi de Comisia Europeană şi pe acel program de închidere erau trecuţi etapizat, în anii din 2012 încoace, câţi se disponibilizau pe parcurs ce se închidea activitatea. Ori acestor oameni li s-au schimbat regulile în timpul jocului. Până acum, toţi cei care au fost disponibilizaţi din minerit, ca o măsură de protecţie socială, beneficiau de prevederile unei ordonanţe, 36 din 2013, ordonanţă care a expirat anul trecut, în decembrie şi nu a fost înlocuită în cursul acestui an cu o altă ordonanţă. Prevedea acordarea de venituri în completare, până la 24 de luni, în funcţie de vechimea fiecăruia, venituri care constituiau şi vechime în muncă. Ori cu această prevedere, care s-a dat de când se fac disponibilizări în minerit, mulţi dintre ei se încadrau într-o formă de pensie. Era o măsură de protecţie socială. Aşa, ei riscă să rămână pe drumuri”, a spus preşedintele Sindicatului „Huila”.

Minerii au spus că nu ştiu ce se va întâmpla cu ei după închiderea minelor, în condiţiile în care, în urmă cu câteva săptămâni, situaţia lor părea clară, respectiv că vor fi preluaţi de Complexul Energetic Hunedoara. Însă CEH ar fi intrat în insolvenţă.

Directorul tehnic al Societăţii Naţionale de Închideri de Mine din Valea Jiului, Petre Drăgoescu, a declarat, la rândul său, pentru MEDIAFAX, că protestul nu are legătură cu societatea, deoarece taote drepturile sunt plătite la zi.

Taguri:
mineri,
protest,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici