PROTESTELE DIN ŢARĂ, a zecea zi: Sute de oameni au manifestat în mai multe oraşe

Sute de persoane au protestat, duminică seară, pentru a zecea zi consecutiv, în mai multe oraşe din ţară, cerând demisia Guvernului şi a preşedintelui Traian Băsescu.

1145 afișări
Imaginea articolului PROTESTELE DIN ŢARĂ, a zecea zi: Sute de oameni au manifestat în mai multe oraşe

PROTESTELE DIN ŢARĂ, a zecea zi (Imagine: Raul Stef/Arhiva Mediafax Foto)

  • Bistriţa: Manifestanţii au dat foc unei plase portocalii pe care scria "Băsescu pentru România"

Peste 150 de persoane s-au adunat, la ora 17.00, în faţa Prefecturii Bistriţa-Năsăud şi au afişat mai multe pancarte pe care au scris: "Viermii fără noroc vrem carnea lui Băsescu şi Boc!", "Unde sunt taxele noastre? În vilele voastre!", "Vrem respect şi vrem onoare, nu minciuni şi vorbe goale!", "Libertate! Anticipate!", "Cetăţean român, nu vierme!", "Udrea, vrei doar Gucci, noi îţi dăm papucii!", dar şi articole din Constituţia României.

Protestatarii au scandat "Băsescule, de la noi ţi-am adus plasa înapoi!", "Nu vă fie frică, şi Băsescu pică!", "Anticipate, nu comasate!", "Murim, luptăm, de aici noi nu plecăm!", "Jos Guvernul!", "Jos Oltean!", "Zegreanu şi Olteanu ne-au făcut de râs Ardealul!".

La un moment dat, câţiva manifestanţi au dat foc unei plase portocalii din campania electorală din 2009 pe care scria "Băsescu pentru România", iar un protestatar a sunat dintr-un clopot.

Protestul s-a încheiat în jurul orei 18.00, manifestanţii dându-şi întâlnire luni, la ora 17.00, în acelaşi loc.

  • Nou protest la Deva, unde au ieşit în stradă peste o sută de oameni

Peste o sută de manifestanţi s-au adunat din nou, duminică după-amiază, în faţa statuii lui Decebal din Piaţa Victoriei din Deva, unde au strigat lozinci antiprezidenţiale şi antiguvernamentale, cerând demisia preşedintelui Traian Băsescu, a Guvernului, renunţarea la comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare şi alegeri anticipate.

"Protestul nu a fost autorizat. Jandarmii au supravegheat de la distanţă protestatarii. Protestatarii au manifestat paşnic", a declarat, duminică, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Hunedoara, locotenentul Nicolae Răducu.

  • Proteste în municipiul Suceava, dar şi în Fălticeni şi Gura Humorului

Zeci de persoane au protestat, duminică seară, în faţa Palatului Administrativ din municipiul Suceava, cerând demisia preşedintelui, a Guvernului şi alegeri anticipate, manifestări similare având loc şi în municipiul Fălticeni şi în oraşul Gura Humorului.

Protestatarii s-au adunat, duminică seară, pe ninsoare şi frig, pentru a noua zi consecutiv, şi au scandat lozinci antiprezidenţiale şi antiguvernamentale, cerând alegeri anticipate.

Cele câteva zeci de manifestanţi au cântat imnul naţional, iar folosind un telefon mobil, au ascultat Imnul Golanilor.

Proteste similare, la care au participat câteva zeci de persoane, au mai fost organizate şi în municipiul Fălticeni şi oraşul Gura Humorului.

  • Proteste la Slatina şi Craiova. Oamenii au cerut demisia lui Traian Băsescu

Aproape 350 de persoane, majoritatea membri PSD şi PNL, dar şi pensionari, au protestat, duminică, în faţa Prefecturii Olt din municipiul Slatina, cerând demisia preşedintelui Traian Băsescu şi a premierului Emil Boc, o acţiune similară, la care au participat 50 de oameni, având loc şi la Craiova.

Protestul din Slatina, care nu a fost autorizat, a început în jurul orei 16.00, oamenii scandând şi purtând pancarte cu mesajele "Nu ne luaţi dreptul la viaţă", "Coşmarul lui Băsescu - poporul şi protestu!", "Bătrâni, copii, nepoţi alungaţi aceşti hoţi", "Jos mafia! Jos dictatura!", "Ne-aţi minţit atâţia ani, suntem tineri, nu golani!".

La un moment dat, manifestanţii s-au prins în Hora Unirii.

Protestul s-a încheiat după mai mult de trei ore, fără incidente.

Şi la Craiova, aproximativ 50 de persoane s-au adunat, începând cu ora 17.00, în Piaţa Prefecturii, majoritatea fiind pensionari care au venit în fiecare zi.

"Eu nu mă las, vin pe fiecare zi aici, deja mi-am făcut prieteni, oameni care gândesc la fel ca mine. Trebuie să schimbăm ceva în ţata asta. Sunt prea bătrân ca să mă mai duc la Bucureşti, dar aici în centru (n.r. - Piaţa Prefecturii) o să vin mereu. Vreau cât mai am de trăit să am o pensie decentă, căci după 30 de ani de muncă la Electroputere am o pensie de 650 de lei", a declarat un pensionar de 67 de ani.

Printre protestatari s-au aflat şi câteva persoane cu deficienţe de auz care au ales să îşi scrie nemulţumirile pe mai multe afişe: "Jos Băsescu", "Jos mafia", "Anticipate".

  • Peste 150 de persoane au protestat în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca

Clujenii s-au strâns în Piaţa Unirii, la ora 18.00, şi au scandat "Jos Băsescu", "Jos Guvernul", "Demisia", "Nu plecăm acasă, morţii nu ne lasă", "Afară plouă, ninge, noi de-aicea nu plecăm până vom învinge", "Boc, Boc, Boc, demisia pe loc", după care au plecat într-un marş prin centrul oraşului, trecând pe la Prefectură, Primărie şi Casa de Cultură a Studenţilor, după care coloana de manifestanţi s-a întors în Piaţa Unirii.

Protestatarii au avut pancarte pe care scria "Du-te cu pluta, că ne-ai furat flota", "Ne-aţi ciuruit, ne-aţi minţit, ne-aţi furat, v-a sosit ceasul să plecaţi", "Emil Boc şi gaşca lui, ruşinea Ardealului", "Preşedintele sinistru şi-a făcut capra ministru".

Manifestaţia s-a încheiat fără incidente în jurul orei 20.30 şi va fi reluată luni, la ora 18.00.

  • 300 de persoane au protestat la Focşani. Manifestanţii au format un Comitet de iniţiativă

Protestatarii au scandat "A murit Băsescu" şi "După Ceauşescu, fuge şi Băsescu", Băsescu nu uita ţara nu este a ta", "Ieşi afara javră ordinară", "Jos dictatura Băsescu - Boc", "Jos dictatura", "Suntem o suta de mii, ne-a numărat Roberta Anastase".

De asemenea, protestatarii au purtat pancarte pe care scria: "Băsescu nu uita, asta nu e ţara ta", "Jos dictatura Băsescu", "Jos Guvernul Boc", "Afară, afară cu dictatura din ţară".

"Mâine (n.r. - luni), de la ora 15.00, în spaţiul dintre Cinematograful «Balada» şi blocuri, membrii Comitetului de iniţiativă al mişcării civice «Unirea Principatelor» Vrancea vor fie prezenţi acolo, ca, împreună, să întocmim un document coerent şi concis cu revendicările dumneavoastră, care mâine seară vor fi citite în Piaţa Unirii şi vor fi aprobate de dumneavoastră prin aplauze sau respinse prin huiduieli.. Vrem ca acest comitet de iniţiativă să nu aparţină niciunui partid politic", a spus unul dintre protestatari.

  • Ploieşti: Aproximativ o sută de persoane au ieşit în stradă

Participanţii la mitingul neautorizat au început să se strângă în parcul din faţa sediului Prefecturii Prahova în jurul orei 15.30.

Timp de peste patru ore, aproape o sută de persoane au protestat scandând lozinci antiprezidenţiale şi solicitând organizarea de alegeri anticipate.

Cei mai mulţi dintre participanţii la acţiunea de duminică au venit şi la protestele din zilele precedente.

Protestatarii au afişat pancarte cu mesaje precum: "Noi români voi păgâni, Noi curaţi, voi pătaţi, Nu producem cât furaţi", "Vrem respect".

La un moment dat, protestatarii au început să cânte Hora Unirii şi să danseze.

De asemenea, participanţii la manifestaţie au intonat imnul naţional.

  • Sibiu: 500 de persoane la acţiunea de protest

La acţiunea de protest din municipiul Sibiu s-au strâns, duminică seară, circa cinci sute de participanţi.

Aceştia s-au reunit, ca în fiecare seară, în Piaţa Mare din Sibiu, de unde au plecat în marş pe mai multe străzi din oraş, sub supravegherea jandarmilor, a Poliţiei Locale şi a Poliţiei Rutiere.

Protestatarii au scandat lozinci împotriva guvernanţilor şi au cerut demisia preşedintelui Traian Băsescu.

Pe drumul de întoarcere din marşul prin oraş, manifestanţii au aşezat o coroană funerară la uşa sediului PDL Sibiu.

Unui bătrân care participa la acţiunea de protest i s-a făcut rău în timp ce se afla cu coloana de manifestanţi, în marş, pe Calea Dumbrăvii, el fiind transportat la spital de un echipaj SMURD.

  • Constanţa: Aproximativ 150 de persoane au protestat mai mult de cinci ore

Protestatarii au scandat "Jos Băsescu", "Jos Guvernul", "Ieşi afară javră ordinară", "Demisia", "Anticipate" şi au afişat mai multe pancarte pe care scria "Jos cu chiorul, jos cu dictatorul", "Marele navigator vinde ultimul vapor", "Şobolani e timpul să părăsiţi corabia", "A venit vaporul ca să-l ia pe chiorul", "Nu vă puneţi cu un popor ce-a dat jos un dictator".

Înainte de protest, manifestanţii au participat la un marş prin centrul oraşului, încercând să atragă cât mai mulţi oameni.

Constănţenii sunt hotărâţi să revină şi luni pe platoul din faţa Prefecturii Constanţa şi spun că nu vor pleca din stradă până când actualii guvernanţi nu renunţă la Putere.

  • Târgu Mureş: Demonstranţii au cerut UDMR să iasă de la guvernare

Aproximativ 150 de persoane au mărşăluit, duminică seară, prin centrul municipiului Târgu Mureş, strigând sloganuri antiguvernamentale, împotriva preşedintelui Traian Băsescu, precum şi împotriva PDL, UDMR şi UNPR.

Manifestanţii au început să se adune, la ora 18.00, la ceasul floral din centrul oraşului, unde au scandat, timp de o oră, sloganuri precum "Plouă, ninge, noi vom învinge", "RMDSZ (UDMR - n.r.) nu uita, guvernarea-i moartea ta", "România, nu uita, ai votat aiurea" şi "Băsescu, nu uita, eşti egal cu mafia".

Unii dintre vorbitori au făcut referiri depreciative la adresa preşedintelui Traian Băsescu, a miniştrilor Elena Udrea şi Ion Ariton, dar şi a europarlamentarului Theodor Stolojan, acuzându-i de incompetenţă şi lipsă de caracter.

Protestatarii au pornit apoi într-un marş prin centrul oraşului - la sediul UNPR, unde au strigat "Trădătorii" şi "Traseiştii", dar şi, pentru prima dată de când au început protestele, la sediul UDMR din municipiu, unde le-au cerut reprezentanţilor Uniunii să iasă de la guvernare, dar şi demisia.

Ei au strigat "Ruşine, ruşine, ruşine să vă fie", "Demisia", "Hoţii", "Murim, luptăm, Guvernul jos să-l dăm" şi "Români, maghiari, noi suntem unitari".

După pichetarea de la sediul UDMR, s-au oprit la monumentul închinat eroilor Revoluţiei, unde reprezentantul unui grup de tineri a citit un manifest intitulat "Revendicările tinerilor mânioşi din Cluj-Napoca, Târgu Mureş şi Bucureşti", în care s-au cerut, printre altele, demisia preşedintelui Traian Băsescu, a Guvernului, anularea proiectului de lege privind alegerile comasate, reformarea sistemului public de sănătate în conformitate cu principiile justiţiei sociale şi echităţii, anularea contractului de la Roşia Montană şi includerea Roşiei Montane în patrimoniul UNESCO şi alocarea a minim 6% din PIB pentru educaţie.

Manifestaţia a continuat la sediile Primăriei Târgu Mureş, Prefecturii şi PDL, unde s-au strigat din nou sloganuri antiguvernamentale, încheindu-se după mai bine de două ore, fără incidente.

  • Piteşti: Aproximativ 200 de persoane au cerut demisia preşedintelui şi a Guvernului

Oamenii au scandat "Ieşi afară javră ordinară", "Jos Băsescu", "Jos Guvernul" şi "Demisia" şi au purtat pancarte pe care scria "Ruşine", "Băsescu, pleacă" şi "Anticipate!Anticipate!".

La protest a luat parte şi băieţelul de clasa a II-a care, joi, a purtat o pancartă pe care scria "80 diferit de 170", aluzie la numărătoarea voturilor de la Legea Pensiilor făcută de preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase.

Mitingul s-a încheiat după aproximativ două ore, fără incidente, protestatarii părăsind centrul oraşului sub supravegherea jandarmilor.

  • Timişoara: Circa o sută de persoane au protestat, acţiunea încheindu-se fără incidente

Iniţial, circa 70 de persoane, majoritatea revoluţionari, dar şi fani ai echipei de fotbal Poli Timişoara sau pensionari, s-au adunat, duminică după-amiază, în Piaţa Victoriei din Timişoara, pentru a protesta faţă de preşedintele Traian Băsescu şi Guvernul condus de Emil Boc.

Protestatarii au afişat pancarte pe care scria "Jos Băsescu", "Jos Boc", "Jos taxa auto" şi au scandat lozinci împotriva preşedintelui şi a premierului.

În timpul manifestaţiei, unul din liderii revoluţionarilor, Lorin Fortuna, a dat foc mai multor afişe cu Traian Băsescu şi Ion Iliescu, însă a fost rugat de ceilalţi protestatari să nu mai facă acest lucru.

Manifestanţii, al căror număr nu a depăşit o sută de persoane, au părăsit Piaţa Victoriei din Timişoara, în jurul orei 21.00, după ce organizatorii au anunţat că vor încerca să obţină aprobarea Primăriei pentru desfăşurarea unui marş de protest din centrul municipiului până la studioul teritorial TVR Timişoara.

Liderii manifestaţiei le-au spus persoanelor prezente în piaţă că în timpul marşului, care va avea loc zilele următoare, se vor strânge semnături pentru demiterea lui Traian Băsescu şi a premierului Emil Boc.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici