Protestul de la MECTS s-a încheiat. Ministrul Funeriu a refuzat să discute cu protestatarii

Sindicaliştii din învăţământ au încheiat protestul de la Ministerul Educaţiei, declarându-se nemulţumiţi de faptul că ministrul Daniel Funeriu a refuzat să discute cu ei pentru că sunt nereprezentativi, liderii sindicali urmând să analizeze posibilele acţiuni de protest.

27 afișări
Imaginea articolului Protestul de la MECTS s-a încheiat. Ministrul Funeriu a refuzat să discute cu protestatarii

Protestul de la MECTS s-a încheiat. Ministrul Funeriu a refuzat să discute cu protestatarii (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Secretarul general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Liviu Pop, a declarat că toate birourile executive ale organizaţiilor sindicale bucureştene din educaţie se vor întâlni joi, la 18.30, la sediul FSLI, pentru a discuta rezultatele întâlnirii pe care au avut-o cu ministrul Educaţiei, fiecare organizaţie urmând să hotărască dacă va continua protestele.

"Vom discuta în principal rezultatele întâlnirii cu ministrul Funeriu privind Legea educaţiei şi faptul că dânsul rămâne ferm în ceea ce priveşte asumarea de către Executiv a răspunderii. De asemenea, vom discuta despre coeficienţii de ierarhizare", a spus Liviu Pop.

El a adăugat că după ce organizaţiile vor fi informate în legătură cu discuţiile purtate joi, la Ministerul Educaţiei şi despre incidentele care au avut loc în faţa Ministerului, fiecare va putea hotărî dacă acţiunile de protest vor continua sau forma în care profesorii vor decide să-şi manifeste nemulţumirea.

"Nu spune de astăzi ce se va întâmpla mâine. Astăzi a fost o grevă spontană. Acestea nu pot fi prevăzute, aşa că vom afla mâine (vineri, n.r.) ce se va întâmpla mai departe", a mai spus Liviu Pop.

Liderii sindicali au fost informaţi că cei de la Finanţe au obţinut stimulentele solicitate, aceştia hotărând să oprească protestul de la Ministerul Educaţiei şi să se întâlnească toate birourile federaţiilor pentru a discuta acţiunile viitoare.

Câteva zeci de cadre didactice din Capitală au venit, joi la prânz, să protesteze la sediul Ministerului Educaţiei, în semn de solidaritate cu colegii din toate domeniile de activitate, aceştia cerându-i ministrului Daniel Funeriu să îşi dea demisia şi strigând "Daţi-ne banii".

Protestatarii s-au strâns în faţa intrării principale a Ministerului Educaţiei şi au cerut ca ministrul Funeriu să îi primească la discuţii.

Un grup de profesori a intrat în Ministerul Educaţiei, conduşi de liderul Feraţiei "Spiru Haret", Gheorghe Isvoranu, cerând ministrului Daniel Funeriu să vină să stea de vorbă cu protestatarii.

Nemulţumiţi că ministrul le-a transmis că nu vrea să se întâlnească cu ei pentru că nu sunt reprezentativi, profesorii au hotărât să nu plece de la sediul instituţiei până când acesta nu va veni să vorbească cu ei şi au blocat ambele căi de acces în MECTS.

Alături de ei au venit apoi şi liderii de sindicat care fuseseră, împreună cu ministrul Educaţiei, la discuţiile din Comisia de dialog social.

Preşedintele executiv al Federaţiei "Spiru Haret", Marius Nistor, a spus că liderii de sindicat care participau la Comisia de dialog social i-au transmis ministrului că există o gravă problemă întrucât acesta "se consideră patron" şi nu acceptă dialogul cu oamenii pe care spune că-i reprezintă.

Nistor a mai spus că ministrul Daniel Funeriu a fost de acord cu disponibilizările, are o singură dorinţă, şi anume să treacă Legea educaţiei aşa cum o vrea el, şi refuză să vorbească cu reprezentanţii profesorilor, preferând să meargă la un singur post de televiziune, unde vorbeşte singur.

"Ministrul Educaţiei nu doreşte să vorbească cu dumneavoastră, se comportă ca un patron. Este clar că nu va face decât ceea ce doreşte el pentru domnia sa, oamenii care sunt azi în faţa ministerului nu sunt reprezentativi. Regretăm faptul că am încheiat situatia şcolară. Noi ştim ce avem de făcut şi nu vom ieşi afară din minister până când nu vom fi ascultaţi, a spus Marius Nistor.

La rândul său, liderul Federaţiei Alma Mater, Anton Hader, a spus că salariile au scăzut foarte mult şi de aceea reprezentanţii sindicaliştilor vor merge să discute, în fiecare organizaţie, situaţia nou creată şi vor lua deciziile care se impun.

În legătură cu întâlnirea pe care au avut-o cu ministrul Educaţiei, în Comisia de dialog social, liderii de sindicat au spus că aceasta nu a avut niciun rezultat favorabil, demnitarul susţinând ideea asumării legii în cazul în care sunt obiecţii să fie depuse amendamentele.

Liderii de sindicat au cerut totodată în aceeaşi şedinţă majorarea coeficienţilor de ierarhizare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici