PS Ambrozie şi PS Ciprian Câmpinenul, votaţi pentru postul de Arhiepiscop al Buzăului şi Vrancei

Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei a desemnat, luni, prin vot consultativ, pe Preasfinţitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului şi Preasfinţitul Părinte Ciprian Câmpineanul Episcop-vicar patriarhal pentru postul vacant de Arhiepiscop al Buzăului şi Vrancei.

1196 afișări
Imaginea articolului PS Ambrozie şi PS Ciprian Câmpinenul, votaţi pentru postul  de Arhiepiscop al Buzăului şi Vrancei

PS Ambrozie şi PS Ciprian Câmpinenul, votaţi pentru postul de Arhiepiscop al Buzăului şi Vrancei (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

Şedinţa Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei pentru desemnarea candidaţilor la postul vacant de Arhiepiscop al Buzăului şi Vrancei a avuut loc luni la reşedinţa Patriarhală din Bucureşti, sub preşedinţia PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române şi Mitropolit al Munteniei şi Dobrogei.

Sinodul Mitropolitan a desemnat, prin vot consultativ, pe Preasfinţitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului (3 voturi) şi pe Preasfinţitul Părinte Ciprian, Episcop-vicar patriarhal (patru voturi).

Marţi, Sinodul Mitropolitan se va întâlni cu Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei Buzăului la Bucureşti pentru consultare. Adunarea are dreptul să îi confirme pe cei doi candidaţi, respectiv PS Ambrozie şi PS Ciprian Câmpineanu,l pe care Sinodul Mitropolitan i-a propus sau să adauge un candidat în plus.

"Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei Buzăului are dreptul să confirme pe cei care îi propune Sinodul Mitropolitan sau să adauge un candidat în plus", a spus recent la Buzău PF Daniel , explicând care este procedura pentru alegerea noului episcop.

Astfel, potrivit Patriarhului BOR, alegerea titularului unui scaun eparhial se face în mai multe etape.

"Aceşti doi sau trei candidaţi vor merge la Sinodul Bisericii Ortodoxe Române şi acolo se va face propriu zis alegerea. Prima parte este consultare a ierarhilor din zonă, a preoţilor şi mirenilor reprezentaţi în Adunarea Eparhială şi aşa cum prevăd Sfintele Canoane episcopii sunt aleşi de către Sinodul Episcopilor. Sinodul alege din cei doi sau trei candidaţi sau dacă se consideră că este necesar să fie şi un al patrulea, va alege din patru. În general se ţine seama de dorinţa locală, însă dacă cei care sunt propuşi nu sunt cei mai buni, sau dacă sunt alţii mai buni, Sinodul are dreptul să adauge pe al patrulea pe listă. Desigur alegerea se face prin vot secret astfel în data de 28 februarie va avea loc alegerea noului Arhiepiscop al Buzăului şi Vrancei, iar în data de 10 martie, aici la Buzău, va avea loc întronizarea", a mai spus Preafericirea Sa.

Regulile după care se exercită locotenenţa în cazul vacantării unui scaun eparhial, precum şi procedurile de alegere sunt stabilite prin Statutul pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române.
Alegerea noului Arhiepiscop al Buzăului şi Vrancei va avea loc în şedinţa Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în data de 28 februarie.

IPS Epifanie Norocel (80 de ani) a încetat din viaţă în 7 ianuarie, în timp ce se deplasa spre Mănăstirea Brazi din oraşul vrâncean Panciu. Arhipiescopul Epifanie suferea de afecţiuni cardiace de mai multă vreme şi se afla sub tratament de specialitate, iar cauza decesului a fost embolia pulmonară.

IPS Epifanie Norocel a fost înmormântat în Catedrala Arhiepiscopală din Buzău, la funeralii participând aproximativ două mii de credincioşi, dar şi peste şapte sute de preoţi, monahi, înalţi prelaţi din toată ţara, precum şi politicieni şi reprezentanţi ai autorităţilor locale din Buzău şi Vrancea.

La 25 aprilie 1982 a fost ales Episcop al Buzăului, fiind instalat în 4 iulie 1982, unde a păstorit până la momentul decesului.

Atribuţiile lui Epifanie Norocel au fost preluate de Patriarhul Daniel.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici