Punctul de frontieră Nădlac II, închis din cauza unei defecţiuni la sistemul informatic. Traficul în vămi a crescut de cinci ori în această perioadă

Punctul de trecere a frontierei Nădlac II de pe autostrada A1 a fost închis, marţi dimineaţă, din cauza unei defecţiuni la sistemul informatic, iar pentru a nu se forma coloane de autovehicule în zonă şoferii au fost redirecţionaţi către Turnu şi Nădlac I, pentru maşini, şi Vărşand, pentru camioane.

2098 afișări
Imaginea articolului Punctul de frontieră Nădlac II, închis din cauza unei defecţiuni la sistemul informatic. Traficul în vămi a crescut de cinci ori în această perioadă

Vama Nădlac II, închisă din cauza unei defecţiuni la sistemul informativ (Imagine: AFP/Mediafax Foto)

Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei de Frontieră Arad, Daniel Iancu, defecţiunea la sistemul informatic de la Punctul de trecere a frontierei Nădlac II a apărut, marţi, în jurul orei 9.00, iar autovehiculele care tranzitau vama nu au mai putut fi verificate.

Conform sursei citate, pentru a nu se forma coloane de autovehicule în zonă, autorităţile române, împreună cu cele ungare, au decis ca, încă de pe teritoriul Ungariei, şoferii să fie redirecţionaţi către celelalte trei puncte de trecere a frontierei din judeţul Arad. Astfel, autoturismele au fost redirecţionate către punctele de trecere a frontierei Turnu şi Nădlac 1 (DN7), iar camioanele către Vărşand.

Reprezentanţii Poliţiei de Fontieră Arad estimează că defecţiunea va fi remediată în jurul orei prânzului.

Conform sursei citate, în momentul apariţiei defecţiunii, la PTF Nădlac II nu era aglomeraţie.

Punctul de trecere a frontierei Nădlac II de pe autostrada A1 a fost deschis în luna iulie, având 20 de benzi de circulaţie, supravegere video cu recunoaştere automată a numerelor de înmatriculare şi parcare pentru camioane, costurile de amenajare fiind de 30 de milioane de lei.

Suprafaţa punctului Nădlac II este de 22 de hectare şi este complet supravegheată video. De asemenea, camerele instalate la cabinele de control identifică automat numerele de înmatriculare ale maşinilor, iar programele informatice afişează dacă maşinile sunt furate sau dacă au vigneta plătită.

Din cele zece benzi de pe fiecare sens, patru sunt pentru autoturisme, patru sunt pentru automarfare, nefiind inclus transportul de mărfuri ce trebuie controlate fitosanitar şi veterinar şi transportul de mărfuri periculoase, iar două sunt pentru autocare.

În ultimele zile traficul la vămile vestice ale României s-a intensificat, iar controalele sunt mai riguroare după atentatele de la Paris.

Frontiera română a fost tranzitată, sâmbătă, de aproximativ 202.200 de persoane, dintre care 136.000 au intrat în ţară, cele mai multe - 92.000 - pe la graniţa cu Ungaria, respectiv de peste cinci ori mai multe decât într-o zi normală, anunţă Poliţia de Frontieră.

Cele mai aglomerate au fost punctele de trecere de la frontiera comună româno-ungară, unde au trecut graniţa, sâmbătă, peste 118.400 persoane, din care 92.000 pe sensul de intrare în ţară. Faţă de o zi normală, când într-un interval de 24 de ore, pe la frontiera româno-ungară intra în România aproximativ 18.000 persoane, traficul la frontieră a crescut de peste cinci ori.

Sărbătorile de iarnă readuc în ţară mulţi dintre cetăţenii români aflaţi în străinătate, pentru a-şi petrece aceste zile împreună cu familia şi rudele, dar şi cetăţeni străini care doresc să-şi petreacă zilele de vacanţă în România, se arată în comunicatul Poliţiei de Frontieră.

Pentru evitarea aglomerărilor, Poliţia de Frontieră Română recomandă participanţilor la trafic tranzitarea tuturor punctelor de frontieră existente la graniţă, astfel încât să se preîntâmpine apariţia suprasolicitărilor doar a unora dintre acestea, din cauza unui număr mare de călători, într-un timp foarte scurt.

Totodată, instituţia anunţă că s-au luat măsuri de suplimentare a personalului care îşi desfăşoară activitatea la controlul documentelor şi de creştere a numărului arterelor de control din punctele de frontieră, în limita configuraţiei acestora. Este folosită la maxim capacitatea punctelor de trecere a frontierei şi în cele mai aglomerate, în funcţie de trafic, au fost suplimentate arterele de control pe sensul de intrare în ţară şi echipamentele folosite pentru verificarea documentelor

În prezent, peste 3.300 de poliţişti de frontieră desfăşoară, zilnic, activităţi de supraveghere şi control la frontiera de stat.

Poliţia de Frontieră a pus la dispoziţia participanţilor la traficul transfrontalier numărul de telefon 021.9590 unde pot semnala diferite aspecte despre modul în care a fost efectuat controlul la trecerea frontierei, sesizările fiind preluate de către poliţiştii de frontieră care vor acţiona în consecinţă, legal, de la caz la caz.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici