Radu Mazăre spune că în arest cel mai mult i-au lipsit sportul şi marea: Marea e dragostea mea

Fostul primar al Constanţei Radu Mazăre a declarat, joi, că în perioada petrecută în arest cel mai mult i-au lipsit sportul şi marea şi a povestit condiţiile din arest, el spunând că era foarte cald în celulă şi a făcut o cerere de a scoate geamul, care a fost aprobată abia după o săptămână.

1056 afișări
Imaginea articolului Radu Mazăre spune că în arest cel mai mult i-au lipsit sportul şi marea: Marea e dragostea mea

Radu Mazăre spune că în arest cel mai mult i-au lipsit sportul şi marea: Marea e dragostea mea

Radu Mazăre a revenit, joi, la Constanţa, după trei luni petrecute în arest preventiv, el prezentându-se la sediul Poliţiei Judeţene pentru a stabili programul controlului judiciar, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Înainte de a intra în sediul Poliţiei, Mazăre a declarat jurnaliştilor că abia aşteaptă să meargă pe mare şi probabil va face acest lucru în cursul zilei, adăugând că i-a fost dor de mare în perioada petrecută în arest.

“De-abia am venit de la Bucureşti direct la Poliţie. O să merg pe la 5.00-6.00 să văd cum e apa şi o să merg să înot, să scot caiacul, în orice caz în apă. La mare, pentru că la mare visam. Am voie în toată România şi în apele teritoriale. (…) Marea e cea mai mare dragoste a mea”, a afirmat Radu Mazăre.

El a mai spus că prima persoană pe care a sunat-o după ce a ieşit din arest a fost mama sa.

“După ce am ieşit, am sunat-o pe mama. A rămas fără glas, ea s-a gândit că o sun... Este extraordinar de scump să suni din arest, adică suni cu tarif internaţional. Eu nu mă plâng, dar să vezi oameni care ca să spună trei cuvinte îi costă 2 euro, consumam o cartelă de 10 euro pe zi şi este ca şi cum vorbeşti în Germania sau Franţa vorbind de la arest cu rudele, nu este normal”, a afirmat fostul primar al Constanţei.

Radu Mazăre a povestit că a fost impresionat de o scrisoare primită de la nişte bătrâni, precizând că au fost alături de el persoane care nu se aştepta să-i fie aproape, iar oamenii pe care i-a ajutat au dispărut de lângă el în această perioadă.

“Vreau să le mulţumesc pentru că au fost extraordinari, bineînţeles cei din familia mea, prietenii cu care am avut voie să vorbesc şi am primit şi o scrisoare care m-a impresionat de la bătrânii de la Fair-Play (n.r. - o asociaţie de protecţie socială), care mi-au transmis o scrisoare săptămâna trecută, chiar le povesteam şi celor din celulă, şi care m-a emoţionat foarte mult şi era cu semnăturile lor. Le-am răspuns şi am aflat că scrisoarea mea au pus-o în ramă. (...) Sunt anumite momente în viaţă când sufletul şi relaţiile dintre oameni atunci se dovedesc alea care sunt adevărate. Adică sunt oameni de la care nu mă aşteptam şi au fost lângă mine şi alţii la care mă aşteptam să fie lângă mine şi pe care i-am ajutat foarte mult în viaţă şi au dispărut”, a afirmat Mazăre.

El a spus că în arest timpul trece foarte greu, dar că atât gardienii, cât şi colegii de celulă s-au purtat impecabil.

“În momentul în care stai acolo timpul trece extraordinar de greu. Te trezeşti, la ora 9.00, deschide vizeta şi spune «Cutărescu, la DNA». Tu habar nu ai nici în ce dosar eşti chemat, nici dacă avocaţii ţi-au fost anunţaţi, eşti chemat la instanţă fără să ştii, deci lipsa asta de informaţii pe care o ai este terorizantă pentru că te ia din pat şi urlă ca în 5 minute să fii gata, nu e omeneşte. Ca să nu mai vorbesc despre condiţii pentru că le ştiţi cu toţii. Spunea mama dacă e normal să fim opt oameni într-o cameră de 12 metri cu WC. I-am spus că e bine pentru că am vorbit cu o doamnă, nu îi mai reţin numele, şi îmi spunea că WC-ul era pe hol, ca să ieşi din celulă ai un întrerupător, apeşi, se aprinde un bec afară şi dacă te bagă cineva cândva în seamă. Oamenii au fost impecabili, gardienii şi oamenii de acolo, impecabili, respectuoşi”, a declarat Mazăre.

El a afirmat că a lăsat suflete chinuite în arest, poliţişti acuzaţi că au luat mită 200 de lei sau persoane suspectate de evaziune fiscală.

“Am lăsat suflete chinuite, oameni chinuiţi. Am văzut poliţişti arestaţi pentru că au luat mită 200 de lei şi ţinuţi o lună la beci acolo, alţii cu evaziune care era, nu era confirmată. Faci un raport de constatare, spui că e prejudiciu şi după aia comanzi o expertiză, păi nu era normal să comanzi o expertiză să vezi cât este prejudiciul şi după aia eventual să...”, a mai povestit Radu Mazăre.

Fostul primar al Constanţei a mai spus că a făcut o cerere pentru a fi scos geamul de la celula în care se afla pentru că era prea cald, iar aprobarea a durat o săptămână.

“Am făcut cerere să scot geamul. E cald acolo şi era geamul jumătate deschis, jumătate era foaia de geam prinsă acolo şi nu poţi să-l deschizi, sunt gratii într-o parte şi în alta şi a durat o săptămână, cu cerere, cu aprobare. I-am spus comandantului, «nu vă supăraţi, dar nu vreau să fac o construcţie, nu fac un mall, cât vă trebuie să analizaţi o cerere să pot să dau o foaie de geam că ne clocim, sunt 35 de grade, eu îl sparg dă-l dracu de geam» şi după o săptămână mi-a dat aprobare. Ştiţi cât i-a luat unui coleg să aprobe să meargă la dentist ? O lună. Şi i se mişcau implanturile”, a mai spus Radu Mazăre.

El a menţionat că nu a avut probleme cu mâncarea, pentru că primea pachete de la mama sa, adăugând că a fost responsabil cu mâncarea, hotârând ce anume să fie pus la frigider şi ce poate rămâne în cameră.

Radu Mazăre a recunoscut însă că în arest cel mai mult în arest i-a lipsit sportul. “Sportul mi-a lipsit extraordinar de mult, era o sală, dar nu aveai voie, nu puteai să faci”, a precizat el.

Întrebat dacă va merge în club, Radu Mazăre a răspuns afirmativ, precizând că mai întâi trebuie să se acomodeze cu ”lumea”, cu viaţa: “Şi azi dimineaţă auzeam zăvoare, uşi trântite”.

Ulterior, Radu Mazăre a intrat în sediul Poliţiei Judeţene Constanţa pentru a stabili programul controlului judiciar, iar la ieşire a spus că trebuie să se prezinte la Poliţie în fiecare marţi, la ora 12.00.

El a mărturisit că nu a ştiut ce să treacă în declaraţia semnată la Poliţie la rubrica ”ocupaţie”, astfel că a scris cetăţean.

Întrebat despre cel mai recent raport ANI, în care se arată că fostul edil că nu poate justifica anumite sume, Radu Mazăre spune că îl va contesta. “Nu aveam cum să reacţionez de la beci, de acolo nu ai cum să vorbeşti decât printr-o scrisoare. O să vină raportul, o să fie contestat, hai că ne-am obişnuit cu lucrurile astea”, a afirmat Mazăre.

El a precizat că, după ce îşi va reveni, va începe să-şi pregătească apărarea împreună cu avocaţii, pentru că este greu să faci acest lucru din arest preventiv.

Radu Mazăre a spus că nu vrea să mai facă declaraţii politice, nici să candideze la vreo funcţie sau să ia parte la parada carelor alegorice din Mamaia.

Întrebat dacă va fi prezent la congresul PSD Constanţa din 29 iunie, când va fi ales noul preşedinte al organizaţiei judeţene, Mazăre a răspuns: “Nu vin la alegeri. Nu mai bine stau pe plajă?”.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a admis, miercuri, contestaţia lui Radu Mazăre la măsura arestului preventiv şi a decis, definitiv, ca fostul edil să fie cercetat sub control judiciar.

El a părăsit, miercuri seară, Arestul Central al Poliţiei Capitalei, unde se afla de la începutul lunii aprilie.

Radu Mazăre a fost arestat în 2 aprilie, în dosarul în care este acuzat că a luat mită nouă milioane de euro de la firme pe care le-a sprijinit în obţinerea de autorizaţii. Tot atunci a fost emis un mandat de arestare şi pentru Strutinsky, însă acesta era deja arestat preventiv într-un alt dosar.

Radu Mazăre este acuzat că, în perioada 2006 - 2009, beneficiind de ajutorul lui Strutinsky, a solicitat şi primit circa două milioane de euro de la reprezentanţii a două societăţi comerciale, în scopul facilitării emiterii documentaţiilor de urbanism necesare construirii unor mall-uri în Constanţa.

Sumele de bani au fost transferate sub forma unor contracte de publicitate fictive încheiate de reprezentanţii societăţii respective cu o firmă controlată de Mazăre, atât direct, cât şi prin intermediul lui Strutinsky, potrivit procurorilor.

Mazăre mai este acuzat că, în perioada 2008 - 2014, tot cu ajutorul lui Strutinsky, a primit de la o societate comercială, peste şapte milioane de euro pentru că a asigurat acesteia câştigarea unei licitaţii organizate de Primăria Constanţa pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a oraşului. În acelaşi timp, între firma respectivă şi primărie a fost încheiat un contract având ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioadă de 25 de ani, cu un cost total estimat de 1.194.056.850 de lei (335 milioane de euro).

Şi în acest caz, mita ar fi fost primită prin intermediul unor contracte de publicitate fictive încheiate între societatea respectivă şi aceeaşi firmă controlată de cei doi inculpaţi, susţin procurorii.

Mazăre mai este acuzat că, în perioada noiembrie 2006 - 2013, în calitate de primar al municipiului Constanţa, a participat la încheierea a 12 contracte între primărie şi societatea controlată de el şi Strutinsky, în valoare totală de peste 6 milioane de lei. În perioada noiembrie 2008 - 2012, în aceeaşi calitate, Mazăre a mai semnat 13 contracte, acorduri cadru şi contracte subsecvente încheiate între Primăria Municipiului Constanţa şi o societate comercială la care era asociat Strutinsky, în valoare totală de peste 23 milioane lei.

Radu Mazăre a fost suspendat în 6 aprilie din funcţia de primar al municipiului Constanţa, pe care o ocupa de 15 ani. Ordinul de suspendare a fost dat de prefectul Constantin Ion. Ulterior, în 22 mai, Radu Mazăre a demisionat de la conducerea primăriei. De asemenea, el a renunţat la calitatea de membru al PSD. În 8 iunie, prefectul judeţului Constanţa, Constantin Ion, a semnat ordinul de încetare a mandatului de primar al lui Radu Mazăre, după ce acesta şi-a prezentat demisia din funcţie.

Mazăre a fost trimis în judecată, în 3 aprilie, de DNA Constanţa, într-un alt dosar în care este cercetat pentru vânzarea unor terenuri din Mamaia la preţuri subevaluate, procurorii stabilind că în acest caz bugetul Primăriei Constanţa a fost prejudiciat cu peste patru milioane de euro.

Radu Mazăre a ocupat funcţia de primar al Constanţei din anul 2000, când a candidat ca independent, reuşind să-l învingă în turul al doilea pe candidatul PSDR, Tudor Baltă, cu 66% din sufragiile electoratului constănţean. A fost singura dată când Mazăre a avut nevoie de un al doilea tur de scrutin pentru a fi ales primar. Începând cu 2004, el a câştigat din primul tur toate alegerile pentru Primăria Constanţa, ajungând până la cel de-al patrulea mandat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici