Radu Nemeş, suspect într-un nou dosar de evaziune fiscală, cu un prejudiciu de circa 8,3 milioane euro

Procurorii DIICOT au documentat activitatea infracţională a unei grupări specializate în evaziune fiscală care a creat bugetului consolidat al statului un prejudiciu de circa 8,3 milioane de euro, suspect în acest caz fiind şi Radu Numeş, deja trimis în judecată într-un alt dosar de DNA.

703 afișări
Imaginea articolului Radu Nemeş, suspect într-un nou dosar de evaziune fiscală, cu un prejudiciu de circa 8,3 milioane euro

Radu Nemeş, suspect într-un nou dosar de evaziune fiscală, cu un prejudiciu de circa 8,3 mil. euro

Radu Nemeş a fost audiat joi de către procurorii DIICOT Călăraşi în calitate de suspect. El este acuzat de comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la evaziune fiscală.

Potrivit anchetatorilor, există suspiciunea că inculpaţii Tănase Mara, Dumitru Chirvăsitu, George Guliu, Andrei-Florin Jugănaru, Florin-Silviu Teodosiu şi suspectul Radu Nemeş au constituit un grup infracţional organizat, punând bazele unui amplu mecanism evazionist. Ei s-au sustras de la plata accizelor aferente unor importante cantităţi de motorină comercializate pe piaţa internă sub denumirea unor produse petroliere inferioare.

"Pentru a face posibilă această situaţie şi a asigura funcţionalitatea acestui sistem foarte bine pus la punct, inculpaţii şi suspectul Radu Nemeş au creat un circuit financiar fictiv, aparent, format în special din societăţi comerciale cu comportament de firme-fantomă, controlate prin intermediul unor persoane interpuse, de natură a asigura interfaţa şi a executa sarcinile nelegale ale acestora. În această categorie se regăsesc inculpaţii Ionuţă Mircea-Grigore, Nuţulescu Cristian-Gabriel, Ionescu Lucian-Florin, Mihăilescu Tudor, Bîţu Gabriel, dar şi contabila Cozma Mariana", potrivit DIICOT.

Conform procurorilor, gruparea a beneficiat de sprijinul reprezentanţilor statului cu atribuţii pe linia supravegherii, controlului şi monitorizării activităţii desfăşurate inculpaţi. Astfel, ei au fost ajutaţi chiar de directorul regionalei judeţene a Agenţiei Naţionale Vamale, Ion Voicu, precum şi de alţi angajaţi ai acestei instituţii şi anume inspectorii vamali - Anton Andrei, Adrian Andronescu şi Dan Nicolescu, toţi trei fiind inculpaţi.

"Având în vedere amploarea activităţilor infracţionale desfăşurate de inculpaţi, pe parcursul derulărilor activităţilor au mai fost angrenate în acest mecanism şi alte persoane a căror contribuţie şi implicare nu au avut însă aceeaşi semnificaţie cu a celor deja menţionate. Este vorba despre suspecţii: Gimpirea Florentina, Olteanu Răzvan-Mihai, Ionuţă Mircea, Radu Alexandru-Bogdan şi Belba Nicolae", potrivit anchetatorilor.

Conform sursei citate, mecanismul creat a fost unul cât se poate de simplu. Membrii de bază ai grupării, dar şi cei care au sprijinit gruparea – aceştia făcând posibilă funcţionarea întregului sistem – au utilizat o societate nou înfiinţată (SC Atlantis Premium SRL) pentru a achiziţiona motorină în regim suspensiv de la plata accizelor datorate statului sub pretextul prelucrării acesteia în produse inferioare sau subproduse.

În realitate, societatea nu a desfăşurat nicio activitate productivă, prelucrativă, ci întreaga cantitate de motorină Euro 5 (11.958,965 de tone) achiziţionată în regim suspensiv de la OMV Petrom Brazi Prahova a fost transportată direct către companii specializate în distribuţia carburanţilor şi vândută ca atare.

"Pentru a crea o aparenţă de legalitate, însă, în circuitul documentelor au fost inserate date conform cărora motorina ar fi fost dusă în antrepozitul de la Călăraşi, unde urma a fi prelucrată şi livrată apoi sub formă de subprodus către firme cu comportament de societăţi fantomă (nu plătesc taxe şi impozite, nu depun bilanţuri contabile, au sedii sociale fictive, au asociaţi şi administratori interpuşi, unii semianalfabeţi), tocmai pentru a nu se putea stabili destinaţia finală şi reală a carburantului achiziţionat în condiţii speciale şi avantajoase", potrivit DIICOT.

Radu Nemeş a mai fost trimis în judecată de DNA pentru fapte asemănătoare. Alături de fostul preşedinte al ANAF Sorin Blejnar şi de soţia sa, Diana Nemeş, Radu Nemeş va fi judecat pentru fapte de evaziune fiscală cu produse petroliere, prin care s-a produs un prejudiciu de aproximativ 56 milioane de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici