Raed Arafat: 4,5% din populaţia României ar putea fi deja infectată cu SARS-CoV-2. Ce spune despre finalul epidemiei de coronavirus în România

  • Secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat: „Virusul nu ştie legi, nu ştie nimic. Noi nu putem opri virusul”
  • Întrebat dacă în primăvara anului viitor vom putea răsufla uşuraţi, Arafat a spus: „Nu pot să vă garantez nimic”
  • Arafat: „4,5% din populaţia României a fost deja expusă şi infectată, dar mulţi nici nu au ştiut”
10003 afișări
Imaginea articolului Raed Arafat: 4,5% din populaţia României ar putea fi deja infectată cu SARS-CoV-2. Ce spune despre finalul epidemiei de coronavirus în România

Raed Arafat, despre finalul epidemiei de coronavirus în România

Secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a declarat, vineri, întrebat cât se va lungi al doilea val de infecţii, că cel mai probabil va dura pe timpul iernii.

„Cât de greu va fi valul doi depinde de noi. Dacă reuşim să stopăm creşterea, să începem o descreştere, care durează, e clar că putem ţine situaţia sub control. Dacă nu se respectă regulile, dacă sunt presiuni să nu se ia anumite măsuri, restricţii, dacă continuăm în această logică, s-ar putea ca lupta să fie mai grea şi mai lungă”, a spus secretarul de stat.

Întrebat dacă, în cel mai fericit caz, la primăvară putem răsufla uşuraţi, Arafat a răspuns: „Nu pot să vă garantez nimic pentru că nu ştiu cum va fi comportamentul. Noi nu am trecut printr-o iarnă serioasă cu virusul ăsta, am început prin martie. Valul doi al pandemiei va ţine pe toată durata iernii, în toată Europa. Spitalele COVID au ajuns la capacitate maximă şi este necesară suplimentarea acesteia, la spitalele non-COVID. Cazurile uşoare şi asimptomaticii vor rămâne la domiciliu.”

Chestionat, de asemenea, dacă lucrurile s-ar putea înrăutăţi, Arafat a răspuns că înrăutăţirea lucrurilor nu este numai în România şi România nu stă cel mai prost ca şi cifre.

„Toţi se confruntă cu rezistenţa împotriva purtării măştilor de protecţie, a respectării regulilor. Măsurile de prevenire sunt soluţia. Noi nu putem opri virusul. Virusul nu ştie legi, nu ştie nimic. E prezent. Ne protejăm, e bine, nu ne protejăm, îşi face treaba mai departe. Chiar şi unii care respectă regulile se infectează. Nu putem spune că dacă am purtat mască şi m-am dezinfectat pe mâini sunt scutit 100% de infecţie, dar reduc riscul la minim”, a afirmat şeful DSU, adăugând: „Cu cât cresc mai mult cazurile în terapie intensivă, situaţia va fi mai grea, inslusiv să luăm nişte măsuri de limitare elective pe care şi alţii le-au luat”.

Raed Arafat: 4,5% din populaţia României ar putea fi deja infectată

Raed Arafat a mai spus vineri că numărul de cazuri pozitive sunt mai puţine decât cele generale, acesta fiind motivul pentru care autorităţile recurg la impunerea regulilor. „Cazurile testate pozitiv sunt mai puţine decât cazurile generale, din cauza asta se pun reguli. Dacă am fi siguri că cei pe care îi testăm sunt singurii pozitivi, nu am mai purta mască, nu am mai avea măsuri de prevenire”, spune el. 

„Nu pot spune care e diferenţa, dar la un moment dat Ministerul Sănătăţii a dat prevalenţa pe parte de anticorpi de 4,5% - 5%. Asta înseamnă că 4,5% din populaţia României a fost deja expusă şi infectată, dar mulţi nici nu au ştiut, au crezut că e răceală simplă sau a apărut febra pe durată scurtă, dar ei au fost probabil infectaţi şi au infectat şi pe alţii dacă nu au respectat regulile de prevenire", afirmă Raed Arafat.

Şeful DSU a menţionat că va încerca să crească în România capacitatea de testare, prin introducerea testelor rapide. ”Există şanse să aducem teste rapide de antigen, pe care să le folosim pentru cazurile simptomatice”, a adăugat Arafat.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici