Raport CE: Sancţiunile aplicate ca urmare a constatărilor făcute de ANI sunt puţine

Sancţiunile aplicate ca urmare a constatărilor făcute de ANI sunt puţine la număr, iar cele aplicate sunt rareori disuasive, potrivit raportului CE, care notează şi că vor trebui luate măsuri pentru a se evita abordarea unor practici inconsecvente în cadrul comisiilor de cercetare a averilor.

120 afișări

"Sancţiunile aplicate ca urmare a constatărilor făcute de ANI sunt puţine la număr, iar cele aplicate sunt rareori disuasive", notează raportul CE privind MCV, precizând într-o notă de subsol aferentă că, "de exemplu, dintr-un total de 82 de decizii de incompatibilitate confirmate de instanţe, comisiile disciplinare au aplicat sancţiuni în doar 14 cazuri, din care 5 au fost demiteri, iar 5, simple avertismente".

Comisia menţionează însă faptul că de la adoptarea noului său cadru juridic, în august 2010, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) "a început să înregistreze din nou rezultate şi a înaintat cazuri de conflict de interese, de incompatibilitate şi de averi a căror provenienţă nu poate fi justificată instituţiilor competente, care urmează să ia decizii în acest sens".

"Deşi ANI şi-a îmbunătăţit metodologia, iar investigaţiile pe care le desfăşoară sunt mai eficiente, monitorizarea de către organismele judiciare şi administrative competente ar trebui îmbunătăţită în mod semnificativ", notează CE.

Totodată, raportul arată că "cele mai multe hotărâri ale instanţelor privind cazurile de conflict de interese în domeniul achiziţiilor publice sunt pronunţate, în general, prea târziu".

"Din câte se pare, comisiile de cercetare a averilor create în temeiul Legii ANI revizuite, la nivelul curţilor de apel, hotărăsc de facto în ceea ce priveşte fondul cazurilor transmise de ANI, aplicând aceleaşi criterii în materie de probe ca şi instanţele de judecată", se mai arată în raport.

CE consideră că "o astfel de procedură nu numai că duce la întârzieri în procesul de luare a deciziilor judiciare, dar se şi suprapune peste rolul curţilor de apel, care ar trebui să fie competente în ceea ce priveşte cazurile ANI".

"Din acest motiv, vor trebui luate măsuri pentru a se evita abordarea unor practici inconsecvente în cadrul comisiilor de cercetare a averilor. Sunt necesare modificări suplimentare la nivel legislativ, care să permită ANI să facă recurs la hotărârile Comisiei de cercetare a averilor. De la ultima evaluare anuală a Comisiei, numai două cazuri de bunuri a căror provenienţă nu poate fi justificată au fost confirmate în primă instanţă. În acelaşi timp, un număr important de cazuri instrumentate în baza vechii legislaţii au fost pierdute, din cauza faptului că au împlinit termenele de prescripţie, introduse în luna august a anului trecut, în Legea ANI revizuită", se mai arată în raport.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici