Raport de adoptare pentru Statutul aleşilor locali. Ce ar putea păţi aceştia în cazul CONFLICTULUI DE INTERESE

Comisiile pentru administraţie publică şi juridică ale Camerei au dat raport de admitere pentru modificarea Statutului aleşilor locali, în urma deciziei CCR. Conflictul de interese este sancţionează cu diminuarea indemnizaţiei cu 10% pentru maximum 6 luni, este o prevedere neschimbată de deputaţi.

172 afișări
Imaginea articolului Raport de adoptare pentru Statutul aleşilor locali. Ce ar putea păţi aceştia în cazul CONFLICTULUI DE INTERESE

Raport de adoptare pentru Statutul aleşilor locali.Conflictul de interese duce la tăierea salariului

„Fapta aleşilor locali de a încălca legislaţia în materie privind conflictul de interese constituie abatere disciplinară şi se sancţionează cu diminuarea indemnizaţiei cu 10% pe o perioadă de maximum 6 luni”, prevede proiectul de lege.

Deputaţii celor două comisii au adoptat un amendament care stabileşte că „aleşii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că o decizie a autorităţii publice din care fac parte care ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru o persoană din anturajul lor”.

„Aleşii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că o decizie a autorităţii publice din care fac parte care ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru: soţ, soţie, rude sau afini până la gradul al doilea inclusiv; b) orice persoană fizică sau juridică cu care au o relaţie de angajament, indiferent de natura acestuia; c) o societate comercială la care deţin calitatea de asociat unic, funcţia de administrator sau de la care obţin venituri; d) o altă autoritate din care fac parte; e) orice persoană fizică sau juridică, alta decât autoritatea din care fac parte, care a făcut o plată către aceştia sau a efectuat orice fel de cheltuieli ale acestora; f) o asociaţie sau fundaţie din care fac parte”, potrivit amendamentului adoptat de comisiile de specialitate ale Camerei Deputaţilor.

Astfel, a fost eliminat sintagma declarată neconstituţională.

„Aleşii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că votul lor este decisiv în luarea unei decizii a autorităţii publice din care fac parte care ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine (...)”, prevedea actul normativ, înaintea deciziei CCR.

Deputaţii din Comisia pentru administraţie publică şi cei din Comisia juridică au dat raport comun de adoptare cu majoritate de voturi.

Propunere legislativă pentru modificarea privind Statutul aleşilor locali a fost contestată la CCR de preşedintele Klaus Iohannis şi a fost întoarsă în Parlament pentru reexaminare. CCR a admis partial obiecţia preşedintelui Klaus Iohannis referitoare la modificarea Legii privind Statutul aleşilor locali, care argumentează că schimbările introduc noi sancţiuni pentru consilierii locali şi judeţeni, prevăzute în altă lege, cea referitoare la conflictul de interese.

Proiectul de lege care modifică Legea privind Statutul aleşilor a fost întors în Parlament pentru ca articolele declarate neconstituţionale să fie puse în acord cu decizia CCR.

Camera Deputaţilor este prima cameră sesizată în acest caz, Senatul fiind for decizional.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici