RAPORT: Nivelul deplasării forţate, cel mai mare din ultimii 18 ani. Câţi refugiaţi sunt înregistraţi în România

Nivelul deplasării forţate a atins, la sfârşitul lui 2012, nivelul record al ultimilor 18 ani, fiind înregistraţi 45,2 milioane de refugiaţi, solicitanţi de azil sau persoane obligate să se refugieze în propriile ţări, dintre care 1.262 în România, arată un raport anual al UNHCR.

455 afișări
Imaginea articolului RAPORT: Nivelul deplasării forţate, cel mai mare din ultimii 18 ani. Câţi refugiaţi sunt înregistraţi în România

RAPORT: Nivelul deplasării forţate, cel mai mare din ultimii 18 ani. Câţi refugiaţi sunt înregistraţi în România (Imagine: Shutterstock)

Raportul publicat miercuri de UNHCR, Agenţia Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi, arată că, în prezent, există cel mai mare număr de refugiaţi sau alte persoane deplasate intern din 1994, criza din Siria afirmându-se ca un nou factor esenţial în deplasarea persoanelor la nivel global.

Raportul anual, intitulat Tendinţe Globale, analizează fenomenul deplasării în 2012, pornind de la date furnizate de guvernele naţionale şi ONG-urile partenere, precum şi de la datele proprii.

Documentul arată că, la finalul anului trecut, peste 45,2 milioane de oameni se aflau în situaţii de deplasare, faţă de 42,5 milioane la finalul anului 2011, cifrele incluzând şi 15,4 milioane de refugiaţi, 937.000 de solicitanţi de azil şi 28,8 milioane de persoane forţate să se refugieze în interiorul graniţelor propriilor ţări.

"Cu un număr de 1.262 refugiaţi înregistraţi la sfârşitul anului 2012, România se află pe locul cinci din cele şapte ţări central-europene ce constituie Reprezentanţa Regională cu sediul la Budapesta. Polonia a înregistrat cel mai mare număr de refugiaţi la finalul lui 2012, în timp ce Slovenia a găzduit cel mai mic număr de refugiaţi. Polonia a avut 15.911 refugiaţi, Ungaria 4.054, Bugaria 2.288 şi Republica Cehă 2.805 refugiaţi. Slovacia şi Slovenia au înregistrat cel mai mic număr cu 662 şi respectiv 176 refugiaţi. Aceste cifre reprezintă numărul de persoane care au primit statut de refugiat în ultimele două decenii şi care se mai aflau în ţările respective la finalul anului 2012", se arată în raportul transmis agenţiei MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, războiul rămâne principala cauză a acestui fenomen, 55 la sută din numărul total de refugiaţi provenind din doar cinci ţări afectate de război: Afganistan, Somalia, Irak, Siria şi Sudan.

Raportul analizează şi noile situaţii de deplasare forţată din Mali spre Republica Democratică Congo, precum şi în Sudan, având ca destinaţii Sudanul de Sud şi Etiopia.

"Avem de-a face cu nişte cifre alarmante. Ele reflectă atât o suferinţă individuală la scară uriaşă, precum şi dificultăţile cu care se confruntă comunitatea internaţională în prevenirea conflictelor şi promovarea de soluţii prompte pentru persoanele afectate", spune António Guterres, Înaltul Comisar al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi şi conducătorul UNHCR.

Raportul evidenţiază tendinţe îngrijorătoare în numeroase aspecte, unul dintre acestea fiind ritmul în care anumite persoane sunt forţate în prezent spre situaţii de deplasare.

Astfel, în decursul anului trecut, rândurile persoanelor deplasate forţat au fost îngroşate de aproximativ 7,6 milioane de noi cazuri, dintre care 1,1 milioane ca refugiaţi şi 6,5 milioane de persoane deplasate intern, ceea ce înseamnă că o persoană a devenit refugiat sau a fost deplasată intern la fiecare 4,1 secunde.

Documentul subliniază şi faptul că decalajul între ţările bogate şi cele sărace rămâne evident şi tinde să se adâncească, atunci când vine vorba de teritoriile gazdă ale refugiaţilor.

"Din cei 10,5 milioane de refugiaţi aflaţi sub mandatul UNHCR (un număr suplimentar de 4,9 milioane de refugiaţi palestinieni făcând obiectul activităţii unei alte agenţii, Agenţia Naţiunilor Unite de Asistenţă şi Servicii pentru refugiaţii palestinieni), jumătate se află în ţări al căror PIB pe cap de locuitor este sub pragul de 5.000 USD. Per ansamblu, ţările în curs de dezvoltare găzduiesc 81 la sută din populaţia totală de refugiaţi a planetei, comparativ cu 70 la sută cu un deceniu în urmă", se precizează în raport.

Copiii reprezintă 46 la sută din numărul total de refugiaţi iar în 2012 un număr record de cereri de azil, 21.300, a provenit din partea minorilor care erau neînsoţiţi sau separaţi de părinţi.

"Acesta este cel mai mare număr de minori neînsoţiţi sau separaţi înregistrat vreodată de UNHCR", se mai arată în raportul UNHCR.

Anul 2012 a marcat sfârşitul situaţiei de deplasare pentru 2,7 milioane de persoane, inclusiv 560.000 de refugiaţi şi 2,1 milioane de persoane deplasate intern. Printre cei pentru care s-au găsit soluţii, există şi 74.800 de persoane propuse de UNHCR pentru relocare în ţări terţe.

De asemenea, tot în 2012, s-a înregistrat o oarecare modificare faţă de 2011 în clasamentul celor mai importante ţări gazdă pentru refugiaţi. Pakistanul a continuat să fie gazda unui număr mai mare de refugiaţi decât în orice altă ţară (1,6 milioane), urmat de Iran (868.200) şi Germania (589.700).

Pe de altă parte, Afganistan rămâne principalul "producător mondial" de refugiaţi, nefiind detronat de pe acest loc de 32 de ani. În medie, unul din patru refugiaţi din lume este afgan, 95 la sută dintre aceştia fiind localizaţi în Pakistan sau Iran. Somalia, o altă ţară afectată de un conflict prelungit, s-a situat pe locul doi în acest clasament în anul 2012, însă cu o oarecare diminuare a fluxurilor de refugiaţi generate. Irakienii formează al treilea mare grup (764.700 de persoane), urmaţi de sirieni (471.400).

O altă valoare record pentru mai bine de două decenii o reprezintă persoanele deplasate în interiorul propriilor ţări (28,8 milioane), aici fiind incluse şi cele 17,7 milioane care beneficiază de ajutorul agenţiei Naţiunilor Unite pentru refugiaţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici