Raportul Inspecţiei Judiciare pe protocolul PG-SRI din 2009/ Mărturiile procurorilor: "Ofiţeri cu funcţii de conducere în SRI veneau cu denunţătorii la DNA"/ "M-a chemat în birou să discut cu Dumbravă" | DOCUMENT

Doru Ţulus susţine, în declaraţia în ancheta pe protocolul PÎCCJ-SRI din 2009, că ofiţeri cu funcţie de conducere în SRI se prezentau personal cu denunţători la procuror. Un alt procuror a dezvăluit că în timp ce instrumenta dosarul lui Băsescu a fost chemat să se întâlnească cu Dumitru Dumbravă.

2978 afișări
Imaginea articolului Raportul Inspecţiei Judiciare pe protocolul PG-SRI din 2009/ Mărturiile procurorilor: "Ofiţeri cu funcţii de conducere în SRI veneau cu denunţătorii la DNA"/ "M-a chemat în birou să discut cu Dumbravă" | DOCUMENT

Raportul Inspecţiei Judiciare pe protocolul PG-SRI din 2009/ Mărturiile procurorilor: "Ofiţeri cu funcţii de conducere în SRI veneau cu denunţătorii la DNA"/ "M-a chemat în birou să discut cu Dumbravă"

Doru Ţuluş arată, în declaraţia dată la Inspecţia Judiciară în cursul investigaţiei privind modul în care a fost aplicat protocolul PÎCCJ-SRI din 2009 şi publicată de luju.ro, că ofiţerii SRI veneau zilnic în birourile procurorilor DNA, fiind singurele persoane care aveau acces în instituţie fără să fie controlaţi la intrare.

Totodată, fostul procuror DNA susţine că au existat situaţii în care ofiţeri cu funcţie de conducere în SRI se prezentau personal cu denunţători la procurori, chiar şi cu persoane ce fuseseră condamnate în dosare instrumentate de DNA. Nu în ultimul rând, Doru Ţuluş arată că au avut loc şedinţe restrânse, cu discuţii pe diverse speţe, la care participau şi ofiţeri ai Serviciului Român de Informaţii.

Tot în această declaraţie, fostul procuror DNA precizează faptul că procurorii care refuzau solicitări ale SRI erau chemaţi de către Laura Codruţa Kovesi, care le comunica faptul că nu mai corespund şi li se cerea să plece din DNA.

Doru Ţuluş precizează, totodată, că protocolul PICCJ-SRI din 2009 a fost pus în aplicare în 2013, odată cu instalarea Laurei Kovesi la conducerea parchetului anticorupţie.

“Procurorul Doru Florin Ţuluş (PICCJ), fost procuror DNA şi procuror şef al Secţiei de Combatere a Infracţiunilor Asimilate Infracţiunilor de Corupţie, a arătat că protocolul, deşi încheiat în anul 2009, nu a fost implementat ca atare în cadrul DNA în perioada 2009-2013. Începând cu luna mai a anului 2013, odată cu numirea noii echipe de conducere a DNA, modalitatea de lucru s-a schimbat radical. Astfel, procurorul menţionează că a sesizat personal următoarele:

-lucrătorii SRI erau singură categorie de persoane care aveau acces în instituţie fără control şi în acest mod, birourile procurorilor erau vizitate zilnic de lucrători SRI;
-colaborarea cu Direcţia Generală Anticoruptoe a fost stopată, în condiţiile în care anterior, se lucrase intens cu această structura;
-au fost emise o serie de ordine prin care s-a stabilit că şefii de secţie nu mai pot rezoluţiona corespondenţă secretă, acest lucru putând fi făcut doar de şeful direcţiei sau de unul din adjuncţii lui;
-s-a implementat un sistem de corespondenţă cu instanţele şi cu SRI care trebuia respectat, în caz contrar, adresele nu erau semnate de către conducere. Procurorul arată că nerespectarea acestor formalităţi echivala în percepţia conducerii cu refuzul de a instrumenta acel dosar şi chiar cu favorizarea celor investigaţi în unele situaţii;
-în aceeaşi perioadă, arată procurorul, a început un proces de epurare a procurorilor cu vechime în DNA, precum şi a ofiţerilor de poliţie judiciară cu care aceştia lucraseră. Aceşti procurori erau chemaţi, la interval scurt de timp după ce refuzaseră solicitări ale SRI, la cabinetul procurorului şef, unde li se comunica faptul că 'nu mai corespund' şi li se punea în vedere să facă cerere de încetare a activităţii în cadrul DNA;
-din discuţiile cu colegii, procurorul a afalt că au existat situaţii, mai ales la Secţia de Combatere a Corupţiei, că ofiţeri cu funcţie de conducere în SRI să vină personal cu denuntatori la procuror, inclusiv cu persoane condamnate în dosare instrumentate de DNA;
-au existat şedinţe restrânse cu participarea SRI şi cu discuţii pe speţe”, se arată în declaraţia fostului procuror DNA, Doru Ţuluş.

Tot în cadrul anchetei Inspecţiei Judiciare privind aplicarea Protocolului PÎCCJ-SRI din 2009, procuroarea Elena Iordache de la Parchetul General a dezvăluit că în timp ce instrumenta un dosar al lui Traian Băsescu a fost convocată în biroul şefei Secţiei de urmărire penală şi criminalistică de la acea vreme Camelia Sutiman. Potrivit procuroarei Iordache, odată ajunsă în biroul lui Sutiman, aceasta i l-a prezentat pe “domnul general Dumbravă de la SRI”, cerându-i să discute cu el despre o adresă pe care o făcuse către Serviciul Român de Informaţii. Elena Iordache a precizat că generalul Dumbravă ar fi fost interesat de actele de urmărire penală pe care le efectuase în dosarul fostului preşedinte Traian Băsescu.

"Procurorul Elena Iordache (PICCJ) a relatat despre două situaţii în care a fost căutată de ofiţeri SRI şi anume:
-cu privire la dosarul nr. 28/P/2013 având ca obiect infracţiunile prevăzute de art. 3-6 din Legea nr. 2006, primit prin redistribuire de la procurorul Amariei Ioan, numit la Structura centrală a DNA, procurorul a fost căutat de doi ofiţeri SRI, pe care nu îi poate identifica, aceştia precizând că doresc să poarte discuţii cu privire la stadiul dosarului, actele de urmărire penală pe care procurorul intenţionează să le desfăşoare în cauza şi opinia acestuia cu privire la probele ce urmează a fi administrate.
În considerarea faptului că infracţiunile ce formau obiectul dosarului vizau şi domeniul de activitate al SRI, procurorul a dat curs solicitării de a se întâlni cu organe de conducere din cadrul SRI Bucureşti şi Dâmboviţa, la sediul SRI din Bucureşti.
Procurorul a apreciat convorbirea că având un caracter 'ciudat', în contextul în care ofiţerii SRI şi-au exprimat dorinţa ca în cauză să fie efectuate nişte percheziţii domiciliare. În concret, procurorul a precizat că ofiţerii SRI au făcut afirmaţii de genul 'vrem să facem percheziţie', 'mergem să vedem locurile unde urmează a fi efectuate percheziţiile', 'trebuie să stabilim cine locuieşte exact la fiecare dintre imobile, ce activităţi desfăşoară locatarii acestor imobile'; procurorul a precizat în continuare că nu a ţinut cont de solicitările ofiţerilor SRI şi şi-a desfăşurat activitatea de urmărire penală cu respectarea dispoziţiilor legale.
-în dosarul nr. 94/P/2014 – redeschis în anul 2015 şi repartizat procurorului la 3 iunie 2015 – care îl privea pe Traian Băsescu şi în care procurorul de caz a desfăşurat mai multe activităţi de urmărire penală.
Procurorul, dând curs convocării de către procurorul şef al secţiei, Camelia Sutiman, s-a deplasat în biroul acesteia unde i-a fost prezentat 'domnul general Dumbravă de la SRI' solicitându-i-se să discute cu acest ofiţer cu privire la o adresa pe care o transmisese SRI, la solicitarea anterioară a procurorului şef secţie. Prin această adresă, procurorul a cerut să i se comunice dacă SRI are date şi informaţii privind situaţia de fapt din dosarul penal. Potrivit relatării procurorului Elena Iordache, ofiţerul SRI a fost interesat de actele de urmărire penală administrate. După aproximativ o săptămână, SRI a răspuns la adresa anterior menţionată precizând că nu deţinea informaţiile solicitate”, se arată în declaraţia procurorului Elena Iordache de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici