Războiul din Ucraina, ziua 189. Începe inspecţia la centrala nucleară Zaporojie. O echipă a AIEA a ajuns în oraşul ucrainean controlat de ruşi. Alimentarea cu gaze prin Nord Stream a fost oprită în această dimineaţă

Situaţia de la Zaporojie şi contraofensiva ucraineană din sud sunt bornele celei de-a 189 zi de război.

11189 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 189. Începe inspecţia la centrala nucleară Zaporojie. O echipă a AIEA a ajuns în oraşul ucrainean controlat de ruşi. Alimentarea cu gaze prin Nord Stream a fost oprită în această dimineaţă

Războiul din Ucraina, ziua 189. Situaţia centralei nucleare de la Zaporojie ţine Europa cu sufletul la gură / Rusia şi Ucraina se acuză reciproc pe acest subiect / Delegaţia AIEA este aşteptată în control / Ultima ieşire a lui Dmitri Medvedev împotriva UE

UPDATE 22:00 Estonia îşi propune ca în câteva săptămâni să împiedice majoritatea ruşilor să intre în ţară

Estonia îşi propune să împiedice majoritatea ruşilor să intre în ţară în câteva săptămâni, dacă este posibil acţionând împreună cu partenerii săi regionali, a declarat ministrul de externe Urmas Reinsalu.

"Este nevoie de ceva timp, dar cred că şi sincronizarea este critică, având în vedere numărul mare de cetăţeni ruşi care intră", a declarat Reinsalu pentru Reuters la Praga.

UPDATE 21:00 Rusia interzice intrarea în ţară a 55 de oficiali militari şi politici canadieni

Aproximativ 55 de oficiali militari şi politici din Canada au primit interdicţie de intrare în Rusia, a anunţat Ministerul rus de Externe.

Măsura a venit ca răspuns la sancţiunile impuse de Canada împotriva cetăţenilor ruşi după invazia Rusiei în Ucraina, la 24 februarie.

UPDATE 20:00 Doar 7% dintre refugiaţii ucraineni nu intenţionează să se întoarcă din străinătate

Marea majoritate a ucrainenilor doresc să se întoarcă în ţara lor de origine atunci când acest lucru va fi posibil, potrivit unui studiu.

Într-un sondaj efectuat în rândul a 511 refugiaţi care trăiesc în peste 30 de ţări, doar 7% au declarat că nu intenţionează să se întoarcă în Ucraina, notează Sky News.

Studiul Centrului Razumkov a arătat că 36% dintre cei intervievaţi intenţionau să se întoarcă atunci când ar fi fost sigur să rămână în zona în care locuiau.

Alţi 35% au spus că se vor întoarce imediat ce războiul se va încheia, în timp ce 17% au spus că este greu de răspuns la această întrebare.

UPDATE 19:00 AIEA vrea o prezenţă permanentă la Centrala nucleară Zaporojie

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) vrea să instituie o prezenţă permanentă la Centrala nucleară ucraineană Zaporojie, aflată sub controlul trupelor ruse, afirmă directorul instituţiei, Rafael Grossi.

"Vrem să instituim o prezenţă permanentă. Ne pregătim pentru activitatea propriu-zisă, care începe mâine", a declarat miercuri, în Ucraina, Rafael Grossi, directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), citat de cotidianul Le Monde.

UPDATE 18:00 UE suspendă acordul de facilitare a vizelor de scurtă durată cu Rusia

Miniştrii de Externe ai statelor din cadrul Uniunii Europene au respins interzicerea generalizată a călătoriilor cetăţenilor ruşi în spaţiul comunitar, dar au acceptat suspendarea unui acord care facilitează acordarea vizelor pentru perioade scurte.

"Am observat o creştere substanţială a tranzitului prin punctele vamale din Rusia spre statele vecine. Acesta devine un risc de securitate. Prin urmare, am acceptat astăzi cu miniştrii de Externe din statele UE suspendarea totală a Acordului de facilitare a vizelor UE-Rusia", a declarat Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.

UPDATE 17:00 Germania spune că Rusia nu trebuie subestimată

"Este posibil ca cea mai mare parte a forţelor terestre ruseşti să fie imobilizată în Ucraina în acest moment, dar, chiar şi aşa, nu ar trebui să subestimăm potenţialul forţelor terestre ruseşti de a deschide un al doilea teatru de război", a declarat generalul Eberhard Zorn, cel mai înalt grad militar al Bundeswehr, într-un interviu acordat Reuters.

Dincolo de armată, Rusia are la dispoziţie forţele navale şi cele aeriene, a adăugat el.

"Cea mai mare parte a marinei ruseşti nu a fost încă desfăşurată în războiul împotriva Ucrainei, iar forţele aeriene ruseşti au încă un potenţial semnificativ de asemenea, ceea ce reprezintă o ameninţare şi pentru NATO", a spus Zorn.

UPDATE 16:00 Experţii AIEA au ajuns în oraşul ucrainean Zaporojie

Experţii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) au sosit miercuri în oraşul ucrainean Zaporojie, iar misiunea de verificare la Centrala nucleară aflată sub ocupaţie rusă va începe joi.

Delegaţia AIEA, condusă de directorul Rafael Grossi, s-a deplasat miercuri de la Kiev la Zaporojie, iar joi urmează să înceapă inspectarea Centralei nucleare, care se află la peste 100 de kilometri de oraş, informează agenţia Reuters.

Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de o serie de atacuri în zona Centralei atomo-electrice Zaporojie, aflată sub controlul trupelor ruse.

"Este o misiune de verificare, pentru menţinerea acestei importante centrale nucleare, cea mai mare din Europa. Vrem să evităm producerea unui accident nuclear", a declarat directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, citat de cotidianul Le Monde.

Sarcina delegaţiei AIEA este să evalueze situaţia reală de la Centrala Zaporojie

Directorul General al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică Mariano Grossi spune că, în sfârşit, misiunea de monitorizare s-a pus în mişcare, după şase luni de efort.

Rossi menţionează că sarcina delegaţiei AIEA este să evalueze situaţia reală de la Centrala Zaporojie şi să ajute la stabilizarea situaţiei cât de mult posibil.

Ucraina se aşteaptă ca misiunea Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) să studieze nu doar situaţia de la Centrala Nucleară Zaporojie, ci şi să stabilească cerinţele privind demilitarizarea zonei din jurul şi din interiorul centralei, spune preşedintele Zelenski, citat de agenţia de presă Ukrinform.

Începe inspecţia la centrala nucleară Zaporojie. O echipă a AIEA se îndreaptă spre aceasta

O echipă a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) a pornit miercuri din capitala Ucrainei spre centrala nucleară Zaporojie pentru a inspecta daunele, după ce bombardamentele din apropiere au stârnit temeri privind un dezastru produs de radiaţii.

Se duc "lupte grele" în timp ce Ucraina încearcă să recucerească regiunea Herson

Au fost raportate lupte aprige în timp ce Ucraina încearcă să recucerească regiunea Herson, ocupată de ruşi în sudul ţării, dar experţii militari au declarat pentru BBC că acest lucru "nu se va întâmpla rapid".

UPDATE 07:30 Germania: oprirea furnizării de gaze prin Nord Stream către UE

Ceea ce a anunţat Gazprom ieri s-a menţinut. De la ora 6 dimineaţa (ora România), livrările de gaz din Rusia către UE prin Nord Stream au fost complet întrerupte. Acest lucru este confirmat de operatorii germani de conducte Opel şi Nel, citaţi de agenţia Tass. Oprirea va dura 3 zile şi, conform gigantului energetic rus, a fost făcută necesară pentru a permite reparaţii la singura unitate de compresie a gazelor aflată în funcţiune la staţia Portovaia.

UPDATE 07:00 SUA au ajutat armata ucraineană în contraofensiva aflată în curs

Administraţia Biden a ajutat armata ucraineană să se pregătească pentru contraofensiva aflată curs de desfăşurare prin îndeplinirea unor cereri specifice de arme, a declarat de un oficial de la Casa Albă, precizând că Ucraina a cerut Statelor Unite, în urmă cu două luni, arme adecvate în mod special contraofensivei din sud. Potrivit oficialului citat de CNN, Statele Unite au satisfăcut multe dintre aceste solicitări, inclusiv cele de muniţie suplimentară, artilerie, în cursul mai multor pachete de asistenţă furnizate Ucrainei, în ultimele două luni. 

UPDATE 06:00 Filoruşii - 17 raidurile ale Kievului în zona Zaporojie

Forţele ucrainene au efectuat 17 raiduri de artilerie pe parcursul a două ore în zona centralei nucleare Zaporopjie, folosind arme de calibru mare produse în Statele Unite. Acest lucru a fost declarat de oficialii pro-ruşi care controlează zona fabricii, citaţi de Tass. De săptămâni întregi, Moscova şi Kievul fac schimb de acuzaţii cu privire la atacurile din apropierea centralei, unde este aşteptată misiunea de monitorizare a tehnicienilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA).

UPDATE 05:00 SUA sunt îngrijorate de participarea Indiei la exerciţiile ruseşti

SUA este îngrijorată de participarea oricărei ţări la exerciţii militare alături de Rusia, în timp ce aceasta îşi conduce agresiunea împotriva Ucrainei, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, reporterilor, ca răspuns la o întrebare despre intenţia Indiei de a participa la „Vostok” (Est) manevre anunţate de Moscova între 30 august şi 5 septembrie şi la care ar trebui să participe şi China, Belarus, Mongolia, Tadjikistan şi alte ţări.

UPDATE 04:00 UNESCO va sprijini propunerea de a include Odesa printre siturile protejate

Agenţia culturală a ONU a declarat că sprijină oferta Ucrainei de a include oraşul-port ucrainean Odesa pe lista siturilor protejate UNESCO, al cărui centru istoric este deja „lovit de focul de artilerie” şi se află „la câteva zeci de kilometri de linia frontului”. Pe 24 iulie 2022, o parte din acoperişul mare de sticlă şi ferestrele Muzeului de Arte Frumoase al oraşului, inaugurat în 1899, a fost distrusă, scrie Unesco într-un comunicat, în urma întâlnirii dintre directorul agenţiei Audrey Azoulay şi ministrul ucrainean al Culturii, Oleksandr Tkachenko, la Paris. Agenţia ONU a mai spus că doreşte să adauge Odesa pe lista patrimoniului mondial aflat în pericol,la fel ca şi pe Kiev şi Lviv, care sunt şi ele oraşe ameninţate.

UPDATE 03:00 Kuleba se va întâlni cu miniştrii de externe ai UE

Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba se va afla miercuri, la Praga, pentru a participa la prânzul de la finalul întâlnirii informale a omologilor săi europeni, în format „Gymnich”. La finalul dezbaterii dintre miniştrii europeni, care vor aborda şi controversata propunere de interzicere a vizelor de turism pentru cetăţenii UE, este planificat un prânz la care vor fi prezenţi şi colegii din trioul de ţări „asociate”: pe lângă Ucraina, Moldova şi Georgia.

UPDATE 02:00 Ministrul iranian de externe spune că merge la Moscova „pentru a rezolva criza”

Ministrul iranian de externe se va afla la Moscova pentru a rezolva criza din Ucraina, a spus Hossein Amir-Abdollahian, subliniind că mai multe ţări occidentale au cerut Teheranului să joace un rol activ de mediere. Afganistanul este, de asemenea, pe agenda misiunii sale şi, prin urmare, a discuţiilor sale cu omologul său, Serghei Lavrov.

UPDATE 01:00 Medvedev: UE s-a plictisit, introduce interdicţia totală a vizelor

„Liderii europeni s-au săturat de râsul lor rusofob despre vizele Schengen pentru cetăţenii ţării noastre. Introduc rapid o interdicţie totală a eliberării lor. În sfârşit, toată lumea se va convinge de care este atitudinea Europei faţă de cetăţenii ruşi”, a scris pe Telegram fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici