Video Războiul din Ucraina, ziua 300. Explozie la o conductă care aduce gaz siberian în Europa prin Ucraina / Continuă bombardamentele / Putin ordonă strategia pentru anul viitor

Vizita făcută de preşedintele Rusiei la Minsk nu s-a soldat cu rezultatul scontat de Moscova, în timp ce situaţia la Kiev rămâne critică din punct de vedere al infrastructurii energetice.

11845 afișări

UPDATE 22:00 Franţa este alături de Ucraina

UPDATE 20:00 Reclame ruseşti pentru întărirea armatei

UPDATE 19:00 Ucraina: CNN şi SUA vor trimite truse pentru „bombe inteligente”

Statele Unite plănuiesc să trimită Ucrainei echipamente electronice capabile să transforme muniţiile aeriene nedirijate în „bombe inteligente”. Oficialii americani confirmă asta pentru CNN. Kiturile vor face parte din noul pachet de arme, dar nu este clar câte vor fi trimise. Bombele de precizie ar putea ajuta Ucraina să atace liniile defensive ruseşti sau alte ţinte mari. Raza lor efectivă este de aproximativ 15 mile, 24 km, ceea ce înseamnă că forţele Kievului nu ar putea lovi teritoriul Rusiei.

UPDATE 18:30 Putin: situaţie extrem de dificilă în zonele anexate”

„Situaţia din Republicile Populare Doneţk şi Lugansk, regiunile Herson şi Zaporojie este extrem de dificilă”, a spus ieri seară - luni, 19 decembrie - preşedintele rus Vladimir Putin, cu ocazia Zilei Serviciilor de Securitate. Putin a mai ordonat Serviciilor Federale de Securitate (FSB) să intensifice supravegherea societăţii ruse şi a graniţelor ţării, pentru a contracara ceea ce el consideră „apariţia de noi ameninţări” din străinătate.

UPDATE 18:00 Putin îşi dezvăluie strategia pentru 2023

UPDATE 17:10 Kiev: un mort în atentatul de la Herson

Un locuitor local a murit într-una dintre aşezările de tip urban din regiunea Herson, ca urmare a bombardamentelor ruseşti din această dimineaţă, a raportat de Procuratura Generală prin Telegram. „Doi civili din Herson au fost internaţi cu răni în urma bombardării zonelor rezidenţiale”, se arată în mesaj,„case şi apartamente rezidenţiale, clădiri administrative, o tipografie, o instituţie de învăţământ preşcolar, liniile electrice au fost avariate, precum şi o conductă de gaz.

UPDATE 16:30 Administraţia militară: 80% din regiunea Kiev, fără electricitate

Furnizarea de energie electrică în regiunea Kiev rămâne critică, 80% din teritoriu fiind fără electricitate, a a declarat Oleksi Kuleba, şeful administraţiei militare regionale din Kiev, adăugând că „după recentele atacuri cu drone şi rachete, restabilirea situaţiei este în curs. Aş dori să remarc faptul că durata lucrărilor de reparaţie creşte cu fiecare bombardament inamic. Ca urmare a daunelor masive aduse infrastructurii energetice, Ukrenergo aplică întreruperi de electricitate. Cea mai dificilă situaţie este în raioanele Buchansk, Vişgorod, Obukhiv”. Kuleba a subliniat că prioritatea pentru furnizarea de energie electrică revine spitalelor, sistemelor de încălzire şi aprovizionării cu apă. Trupele ruse au atacat peste noapte regiunea Kiev cu drone kamikaze de fabricaţie iraniană.

UPDATE 16:10 Gaz: explozie (+6,6%) după explozia de la gazoductul rusesc

Preţurile gazelor au crescut după ce o explozie a lovit o secţiune a conductei Urengoi-Pomari-Ujgorod, care aduce gaz siberian în Europa prin Ucraina. Contractele futures TTF din Amsterdam, care dimineaţa se apropiaseră de 100 de euro pe megawat oră (-7,7%), au crescut pentru scurt timp cu 6,6%, până la 115 de euro, înainte de a reduce creşterile la 1,3%, la 110 de euro. Nu este încă clar dacă explozia va afecta fluxurile de gaze către Europa.

AICI, imaginile exploziei

UPDATE 15:40 Încă un oligarh rus a murit subit

UPDATE 15:00 Ministru ucrainean: Ucraina va primi peste 10.000 de sisteme Starlink în următoarele luni

UPDATE 14:30 Mai multe zone din regiunea Kiev rămân fără electricitate în urma bombardamentelor

UPDATE 13:30 Preşedintele Zelensky a înmânat marţi premii soldaţilor ucraineni din Bakhmut

UPDATE 13:00 Ministerul britanic al Apărării: Putin încearcă „să respingă responsabilitatea pentru eşecul militar” din Ucraina

În ultima apariţie televizată a preşedintelui rus Vladimir Putin, acesta încearcă să „devieze responsabilitatea” pentru eşecurile militare, rata ridicată a mortalităţii în războiul din Ucraina, precum şi frustrarea tot mai mare a publicului pe fondul mobilizării în Rusia, a declarat Ministerul britanic al Apărării în actualizarea sa zilnică din 20 decembrie.
 
Ministerul a caracterizat întâlnirea televizată a lui Putin cu înalţi oficiali militari ruşi, inclusiv cu şeful Statului Major General Valeri Gerasimov şi cu ministrul Apărării Serghei Şoigu, ca fiind „pusă în scenă” şi menită să prezinte un sentiment de „responsabilitate colectivă” pentru invazia din Ucraina.
 
Statul Major al Ucrainei a raportat în aceeaşi zi că Rusia a pierdut 99.230 de soldaţi în Ucraina începând cu 24 februarie.
 

UPDATE 12:00 Explozii în mai multe regiuni din ţară

UPDATE 11:30 Guvernatorul regiunii Belgorod, Gladkov, a declarat că zona înconjurătoare a Shebekino este bombardată de ruşi

UPDATE 10:15 VIDEO Motanul „influencer” Stepan s-a întors acasă

Pisica „influencer” ucraineană pe nume Stepan s-a întors acasă, în cartierul Saltivka din Kharkiv. 
 

UPDATE 9:00 Regiunea Bahmut, punct fierbinte în confruntările dintre ruşi şi ucraineni

UPDATE 8:00 SUA, cu ochii pe ce se întâmplă în Belarus

Casa Albă afirmă că SUA „monitorizează îndeaproape” activitatea soldaţilor din Belarus. 
 
Statele Unite monitorizează îndeaproape prezenţa militară rusă în Belarus şi vor continua să facă acest lucru, a declarat secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, în timpul unei şedinţe de informare ţinută luni.
 
„Suntem de mult timp îngrijoraţi de rolul Belarusului în agresiunea Rusiei asupra Ucrainei. Belarus a permis războiul Rusiei împotriva Ucrainei, oferind sprijin Rusiei şi permiţând ca teritoriul belarus să fie folosit ca teren de pregătire pentru soldaţii ruşi”, a declarat Jean-Pierre. 
 
„Continuăm să monitorizăm îndeaproape poziţia de forţă a Rusiei. Este un lucru pe care l-am făcut şi vom continua să îl facem, inclusiv în Belarus, şi rămânem în contact strâns cu Ucraina, în timp ce se apără cu curaj împotriva agresiunii ruseşti”, a mai spus ea. 
 
Vladimir Putin s-a întâlnit cu Alexander Lukaşenko la Minsk luni, pe fondul unui număr tot mai mare de rapoarte potrivit cărora Rusia îşi intensifică desfăşurarea de vehicule militare în Belarus. 
 
Hajun din Belarus, un organism de supraveghere care monitorizează mişcarea trupelor ruseşti, a declarat că Rusia a transferat cel puţin 50 de camioane militare Ural în Belarus la 16 decembrie.
 
De asemenea, se pare că Rusia a desfăşurat în Belarus avioane militare suplimentare, inclusiv cele capabile să transporte rachete balistice Kinzhal.

UPDATE 7:30 Mai multe regiuni din Ucraina, bombardate de zeci de ori ieri

Regiunea Sumy a fost bombardată de 83 de ori de către ruşi, luni. 

UPDATE 01:00 Zelenski: Rusia a pierdut deja aproape 99.000 de soldaţi

„Rusia a pierdut deja aproape 99.000 de soldaţi în Ucraina. Nimeni din Moscova nu are un răspuns. Ei duc război şi irosesc vieţile oamenilor - vieţile altor oameni, nu celor dragi, nu propriile vieţi, ci alţii - şi numai pentru că un grup din Kremlin nu poate admite greşeli şi se teme teribil de realitate. Dar realitatea vorbeşte de la sine”, preşedintele ucrainean, în discursul său obişnuit de seară.

UPDATE 00:50 La Kiev: până la 10 ore fără electricitate

Situaţia energiei electrice la Kiev rămâne dificilă, „10 ore fără electricitate sunt, din păcate, o realitate astăzi”, a anunţat de CEO-ul furnizorului de energie electrică Yasno, Sergei Kovalenko, pe Facebook, după cum a scris Ukrainska Pravda. Potrivit lui Kovalenko, toată infrastructura critică - spitale, servicii de apă, metroul - este alimentată şi există lumină pentru aproximativ 20% din populaţie. „Este greu de prezis cât de repede vom reveni la stabilizare. Sper că mâine va fi puţin mai bine”, a adăugat Kovalenko.

UPDATE 00:30 Kiev: presiune din partea lui Putin, dar Lukaşenko nu vrea să intre în război

În timpul vizitei sale la Minsk, Putin a făcut presiuni pe Lukaşenko să accepte să trimită trupe belaruse în război împotriva Ucrainei. Cu toate acestea, preşedintele Belarusului nu doreşte cu adevărat să facă acest pas, susţine Oleksiy Danilov, secretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare, după cum a informat Ukrinform. „Putin solicită intervenţia directă a Belarusului în războiul cu ţara noastră. Din câte ştim, din câte avem informaţii, nici Lukaşenko şi nici cetăţenii săi nu au o dorinţă mare. Dar ruşii vor face acum tot posibilul şi imposibilul pentru a-l forţa pe Lukaşenko să participe. Vom vedea ce decizie va fi luată în viitorul apropiat”, a spus Danilov.

UPDATE 00:00 Putin: Menţin relaţii de lucru cu mulţi, inclusiv cu Macron

Preşedintele rus Vladimir Putin spune că menţine relaţii de lucru „cu mulţi omologi, inclusiv Macron”, consemnează Tass, referindu-se la conferinţa de presă de la finalul întâlnirii dintre preşedintele rus şi omologul său din Belarus, Alexander Lukaşenko.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici