Reacţia Primăriei Capitalei, la acuzaţiile lui Florin Cîţu de deturnare de fonduri: Sunt false. Veniturile Capitalei nu au destinaţie specială

  • PMB susţine că acuzaţia lui Florin Cîţu că Municipalitatea a deturnat bani de la plata subvenţiilor este falsă.
  • PMB: Veniturile municipiului Bucureşti nu au destinaţie specială.
837 afișări
Imaginea articolului Reacţia Primăriei Capitalei, la acuzaţiile lui Florin Cîţu de deturnare de fonduri: Sunt false. Veniturile Capitalei nu au destinaţie specială

Afirmaţia potrivit căreia PMB a deturnat bani de la plata subvenţiilor este falsă, fiindcă veniturile municipiului Bucureşti nu au destinaţie specială, transmite Primăria Generală a Capitalei, ca reacţie la acuzaţiile făcute de ministrul de Finanţe, Florin Cîţu.

Veniturile Municipiul Bucureşti, similar cu veniturile oricărei administraţii locale, nu au destinaţie specială. Astfel, prevederile Legii nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, actualizată, stabilesc:<”Art. 7 Principiul universalităţii alin (2) Veniturile bugetare nu pot fi afectate direct unei cheltuieli bugetare anume, cu excepţia donaţiilor şi sponsorizărilor, care au stabilite destinaţii distincte>. În concluzie, fondurile publice nu au fost cheltuite pentru <alte proiecte>, ci pentru funcţionarea tuturor serviciilor publice. De aceea, subliniem că afirmaţia potrivit căreia PMB a deturnat bani de la plata subvenţiilor este falsă”, transmite Primăria Generală a Capitalei.

PMB arată că, deşi Bucureştiul a făcut toate demersurile pentru a primi fonduri pentru plăţi restante, potrivit prevederilor OUG 135/2020, solicitarea Municipalităţii a fost respinsă de Ministerul de Finanţe, la finalul lunii septembrie 2020.

Deci, spre deosebire de alte administraţii locale, Municipiul Bucureşti nu a primit fonduri pentru plata facturilor restante. Bugetul pe anul 2020 al Municipiului Bucureşti, aprobat de CGMB, este de aproximativ 7 miliarde lei”, precizează PMB.

Porivit sursei coitate, principalele categorii de cheltuieli bugetate au avut in vedere asigurarea sumelor necesare pentru:

- Subvenţii termoficare 935 milioane lei
- Subvenţii transport in comun 1,48 miliarde lei
- Utilităţi (iluminat, deratizare, dezinfecţie, dezinsecţie, alte utilităţi ) 400 milioane lei
- Cheltuieli de investiţii 1,082 miliarde lei
- Sănătate 463,7 milioane lei
- Asistenţa socială 606 milioane lei
- Datorie publică 314,6 milioane lei
- Despăgubiri civile 154,7 milioane lei
- Transferuri pentru funcţionarea instituţiilor din subordinea Municipiului Bucureşti şi pentru investiţiile acestora - de exemplu, pentru cele 19 spitale, 16 teatre si institutii de spectacole, parcuri - 911 milioane lei
- Proiecte finanţate din fonduri europene 677,9 milioane lei.

„Subliniem că Municipiul Bucuresti a direcţionat fonduri, în limita sumelor bugetate/încasate, către toate categoriile de servicii, cu respectarea tuturor prevederilor legale în vigoare. Pe tot parcursul anului, ca şi anul trecut, Primăria Municipiului Bucureşti a solicitat Guvernului fie suplimentarea sumelor alocate Capitalei, fie alocarea de sume din Fondul de Rezervă, fie aprobare pentru realizarea de împrumuturi. Şi toate aceste solicitări au rămas fără răspuns. În ceea ce priveşte gradul de realizare a veniturilor Municipiului Bucureşti, precizăm că acesta este de doar 64% la data de 30 septembrie 2020, şi nu 99% aşa cum în mod incorect a afirmat ministrul Finanţelor”, mai arată PMB.

Ministrul de Finanţe, Florin Cîţu, a prezentat public primele cifre care ar demonstra neregulile de la Primăria Capitalei. Demnitarul susţine că în timpul administraţiei Firea, Primăria a avut bani pentru plata subvenţiilor, dar a deturnat destinaţia fondurilor. Dovezile au fost trimise la DNA.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici