Reacţie în CSM după ce Predoiu a anunţat că Ministerul Justiţiei trebuie să plătească 390 de milioane de euro magistraţilor

  • Secţia de judecători a Consiliului Superior al Magistraturii reacţionează la declaraţiile ministrului demis Cătălin Predoiu
  • Acesta a spus că Ministerul Justiţiei trebuie să plătească magistraţilor aproximativ 390 de milioane de euro
  • „Atacul (...) este lipsit de orice substanţă”, spun judecătorii.
2100 afișări
Imaginea articolului Reacţie în CSM după ce Predoiu a anunţat că Ministerul Justiţiei trebuie să plătească 390 de milioane de euro magistraţilor

CSM, după ce Predoiu a anunţat că Ministerul Justiţiei trebuie să plătească 390 de milioane de euro magistraţilor

Potrivit unui comunicat transmis de secţia de judecători a CSM, „în ultima perioadă de timp asistăm la o adevărată campanie concertată derulată împotriva corpului profesional al judecătorilor de către celelalte două puteri, legislativă şi executivă, cu referire la veniturile acestora, respectiv pensii, salarii şi alte drepturi băneşti”.

Potrivit acestora, veniturile judecătorilor decurg din lege şi reprezintă reflectarea rolului pe care îl îndeplinesc prin raportarea la îndatoririle şi restricţiile impuse de-a lungul întregii cariere, cât şi la importanţa activităţii desfăşurate pentru echilibrul puterilor în stat şi respectarea drepturilor şi libertăţilor tuturor cetăţenilor.

Astfel, judecătorii afirmă că sumele de bani reprezentând restanţe salariale cuvenite judecătorilor sunt „consecinţa directă a sancţionării prin hotărâri judecătoreşti definitive a încălcărilor repetate ale legislaţiei în domeniul salarizării de către Ministrul Justiţiei - în calitate de ordonator principal de credite - şi a eşalonărilor pe perioade foarte mari de timp a plăţii acestora”.

„În condiţiile în care problemele grave de personal şi de infrastructură cu care se confruntă instanţele de la toate gradele de jurisdicţie din ţară sunt constant ignorate de către cei care au atât obligaţia, cât şi mijloacele de a le rezolva, considerăm că atacul la adresa judecătorilor este lipsit de orice substanţă şi are ca unic scop antagonizarea societăţii faţă de aceştia. Acest lucru reprezintă un adevărat atentat la independenţa justiţiei. În aceste circumstanţe, Secţia reţine că declaraţiile ministrului Justiţiei din data de 18 februarie 2020, formulate cu ocazia audierilor derulate în cadrul comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului, sunt nejustificate şi regretabile”, se arată în comunicatul citat.

Astfel, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii solicită atât Ministrului Justiţiei, cât şi celorlalte două puteri legislativă şi executivă, „prudenţă şi reţinere în discursul public” atunci când vorbesc despre corpului profesional al judecătorilor şi să găsească soluţii pentru rezolvarea problemelor care afectează sistemul de justiţie şi, în mod direct, pe toţi justiţiabilii.

Cătălin Predoiu a declarat, marţi, la audierea în comisiile juridice reunite ale Parlamentului, că Ministerul Justiţiei trebuie să plătească magistraţilor aproximativ 390 de milioane euro, pentru drepturile salariale ale magistraţilor care şi-au recuperat în instanţă sporurile.

Suma trebuie achitată în perioada 2020 – 2024.

Potrivit lui Predoiu, Ministerul Justiţiei ar fi cheltuit în anii trecuţi peste 250 de milioane de euro pentru astfel de decizii.

Cătălin Predoiu a primit aviz negativ în comisiile juridice reunite ale Parlamentului, după o audiere care a durat peste două ore. Au fost 37 de voturi „împotrivă”, 26 de voturi „pentru” şi 10 abţineri.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici