Reacţiile judecătorilor CSM faţă de schimbările din codurile penale prin ordonanţa de marţi noaptea a Guvernului

Bogdan Mateescu, judecător CSM, susţine că adoptarea ordonanţei de urgenţă privind modificarea codurilor penale reprezintă este "o manipulare grosolană" şi reprezintă "un regres democratic incredibil".

7914 afișări
Imaginea articolului Reacţiile judecătorilor CSM faţă de schimbările din codurile penale prin ordonanţa de marţi noaptea a Guvernului

Judecător CSM: Am asistat la o manipulare grosolană. Este un regres democratic (Imagine: Octav Ganea/ Foto Mediafax)

Update 14:47 Membru CSM: Politica penală a unui stat nu este redactată de magistraţi. Judecătorii aplică legea

Judecătoarea Gabriela Baltag, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), le-a trimis colegilor din CSM un mesaj prin care susţine că politica penală a unui stat nu este redactată de magistraţi, judecătorii fiind cei care trebuie să aplice legile, nu să le creeze.â

Judecătoarea şi-a exprimat speranţa că justiţia nu va cădea în capcana întinsă de conflictele politice de moment şi de replicile pe care şi le dau actorii politici.

"Politica penală a unui stat nu o redactează magistraţii. Puterea judecătorească trebuie să respecte vocaţia constituţională a celorlalte două puteri, motiv pentru care nu se poate interfera în activitatea acestora pentru chestiuni ce reprezintă strict de atributul lor. Am speranţa că justiţia nu va cădea în capcana întinsă de conflictele politice de moment, de posibile replici pe care şi le dau unii sau alţii dintre actorii politici. Judecătorii aplică legile, nu le creează. Dacă este bună sau nu o reformă, fie ea şi penală (aşa cum ni se solicită să ne pronunţăm explicit zilele acestea), este cine să ne spună", este mesajul transmis de Gabriela Baltag membrilor CSM într-o scrisoare publică.

Judecătoarea este de părere că în scurt timp se va rămâne fără procedură penală şi că nu se mai vorbeşte despre principiul şi despre garanţiile pe care trebuie să le primească cei care sunt judecaţi.

"Mă aşteptam să văd un interes sporit pentru o temă care ar trebui să intereseze pe fiecare. Este justiţia în afară de orice influenţă nefericită, este la adăpost de orice curiozitate a serviciilor secrete? Nimeni nu şi-a asumat această temă până la capăt. Avem angajamentul că după poziţia exprimată de Curtea Constituţională suntem la adăpost de orice pericol. Nu avem încă şi dovada care implică responsabilităţi concrete. (...) Apreciez că este timpul să ne împlinim fiecare sarcinile, obligaţiile, să nu mai privim către locuri unde nu avem ce căuta. Justiţia are şansa ei, la fel şi legislativul şi executivul. Justiţia nu poate fi părtaşă la scene de incitare populară pe teme pe care mai apoi trebuie să le implementeze. Astăzi, unii spun că nu vor anumite legi, nu doresc anumite proiecte, iar mâine dacă vom continua în acelaşi mod vor striga că nu mai doresc instanţe! Spre ce ne îndreptăm este greu de spus, dar un lucru este sigur: pentru a fi dreaptă justiţia trebuie să rămână departe de conflictele pe care mai târziu este chemată să le dezlege! Aşa consider că trebuie să fie justiţia: fără prejudecăţi, fără părtinire!", este mesajul Gabrielei Baltag.

În finalul mesajului, judecătoarea le atrage atenţia membrilor CSM să nu permită ca instituţia să devină o scenă politică, apreciind că prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis la şedinţa de miercuri reprezintă "o evidentă imixtiune, de netolerat, în activitatea justiţiei."

Reacţiile judecătorilor CSM faţă de schimbările din codurile penale prin ordonanţa de marţi noaptea a Guvernului

"Tocmai ce am asistat la un act discreţionar oribil, la o manipulare grosolana şi o neseriozitate instituţională şocantă. În cursul zilei de azi la CSM, dupa amiaza, s-a primit o solicitare de AVIZ pe proiectul OUG de modificare a Codurilor de la ministerul justitiei sub semnatura exact a ministrului Iordache.Domnia sa minte când spune ca nu a solicitat aviz, astfel cum a făcut-o în conferinţa de presă din aceasta seara. Mâine era programată o şedinţă de plen anume cu privire la aceasta solicitare. Adoptarea pe furis a acestui act normativ, care vizează o dezincriminare mascata a unor infracţiuni, cu ignorarea atribuţiilor puterii legislative şi cu încălcarea dispoziţiilor legale privind avizul CSM, cu sustragerea de sub controlul de constituţionalitate a priori, modul asadar în care s-a procedat, fondul actului normativ, reprezintă un regres democratic incredibil. Nu credeam că pot vedea atâta indolenţă, atâta dispreţ pentru valorile statului de drept", a scris Bogdan Mateescu pe pagina sa de Facebook marţi seara.

Consiliul Superior al Magistraturii a anunţat marţi seara că, anterior şedinţei Guvernului din seara zilei de 31.01.2017, ministrul Justiţiei a fost personal înştiinţat şi invitat să participe, în calitate de membru de drept al CSM, la şedinţa plenului convocată de urgenţă pentru data de 01.02.2017, ora 9.00, tocmai pentru analizarea şi dezbaterea solicitării de avizare.

Reacţiile vin după ce ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a anunţat că Guvernul a adoptat în şedinţa de marţi seara un proiect de lege privind graţierea şi unul privind modificarea legii 254/2013 privind executarea pedepselor, dar şi o ordonanţă de urgenţă privind modificarea Codurilor penale.

El a precizat că primele două proiecte de lege vor merge la Parlament în procedură de urgenţă.

''Am adoptat o serie de măsuri care vizează evitarea unor hotărâri pilot la CEDO şi în acest sens am adoptat proiectul de lege privind graţierea unor pedepse şi a unor măsuri educative, privative de libertate. Cel de-al doilea proiect de lege vizează legea pentru completare legii 254 pe 2013 privind executarea pedepselor. La prima lege cea care vizează graţierea unor pedepse, nu vizează violatorii, faptele de corupţie, actele de violenţă, recidiviştii, pedepsele cu suspendare şi prioritar pentru noi a fost recuperarea prejudiciului'', a spus Iordache.

Cât priveşte legea 254 pentru executarea pedepselor, ministrul Justiţiei a argumentat că este o iniţiativă a vechiului Guvern pe care a ''aranjat-o'' şi a pus-o în concordanţă cu conducerea ANP.

''Este vorba despre recursul în compensare la fiecare 10 zile cei care sunt în penitenciar şi beneficiază de nişte condiţii deosebite, practic câştigă câte o zi. Practic la o lună, câştigă trei zile. În acelaşi timp, odată cu adoptarea bugetului de stat am venit în completarea acestei măsuri pentru evitarea unei hotărâri pilot la CEDO cu alocarea unor resurse suplimentare pentru creşterea cu 50% a normei de hrană, asigurarea fondurilor necesare pentru implementarea unor investiţii şi în acest sens au fost alocate fonduri pentru începerea în acest an a două penitenciare de câte 1.000 unul în Caracal judeţul Olt, celălalt în Berceni, judeţul Prahova'', a afirmat el.

Întrebat de ce Guvernul a adoptat aceste acte normative marţi seara după ora 21, Iordache a replicat: ''Pentru că la această oră a fost şedinţa de Guvern''. Cât priveşte transparenţa acestui demers, el a susţinut că ordinea de zi a fost suplimentată pentru că Executivul are acest drept. ''Oportunitatea o stabileşte Guvernul'', a subliniat el, făcând apel şi la faptul că Cabinetul Cioloş a modificat şi el prin OUG Codurile.
Ministrul Justiţiei a precizat că OUG privind modificarea Codurilor Penale a păstrat pragul de 200.000 de lei privind abuzul în serviciu, iar favorizarea infractorului a fost dezincriminată inclusiv pentru adoptarea de acte normative.

Ordonanţa privind modificarea Codurilor Penale a fost publicată în noaptea de marţi spre miercuri, la ora 1.25, în Monitorul Oficial, măsurile intrând în vigoare odată cu publicarea acesteia.

"Ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal şi a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală", se arată în anunţul de publicare în Monitorul Oficial.

La Direcţia Naţională Anticorupţie se află în lucru 2.151 de dosare având ca obiect infracţiuni de abuz în serviciu, potrivit unui comunicat al instituţiei, în timp ce Parchetul General a precizat că un număr de 1.960 de persoane au fost trimise în judecată pentru aceeaşi infracţiune.

Potrivit DNA, în perioada 2014-2016, au fost trimise în judecată pentru infracţiunea de abuz în serviciu 1.171 persoane fizice şi 34 de persoane juridice, iar prejudiciile cauzate prin comiterea faptelor este de peste un miliard euro, mai exact 1.048.341.902 euro.

Preşedintele CSM: Decizia Guvernului privind ordonanţele s-a luat în mare grabă

Preşedintele CSM, Mariana Ghena, a declarat, miercuri, la sediul CSM, că Guvernul a adoptat ordonanţele privind justiţia în "mare grabă", acesta precizând că magistraţii se gândesc şi la o formulă prin care efectele ordonanţelor să fie stopate.

"Evident că ne-am gândit şi la o astfel de posibilitate. Nu luăm hotărâri la impus şi presiune", a declara preşedintele CSM întrebat fiind de posibilitatea de a opri efectele ordonanţei privind modificarea codurilor penale.

Întrebată cum vede decizia Guvernului, care a adoptat marţi seara ordonanţele privind justiţia, Ghena a declarat : "Mare grabă".

Preşedintele CSM a anunţat că şedinţa de miercuri va fi prezidată de şeful statului, Klaus Iohannis.

"La grabă nu trebuie să răspunzi cu greşeli", a mai spus Ghena.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici