Recipiente cu uraniu slab-radioactiv, furate de la o firmă din judeţul Arad pentru a fi vândute la fier vechi

Mai multe recipiente cu materiale slab-radioactive au fost furate dintr-un depozit din judeţul Arad, au anunţat, duminică reprezentanţii Prefecturii. În urma cercetărilor efectuate, doi bărbaţi au fost reţinuţi, după ce ar fi vrut să vândă vasele la fier vechi, transmite corespondentul MEDIAFAX.

2535 afișări
Imaginea articolului Recipiente cu uraniu slab-radioactiv, furate de la o firmă din judeţul Arad pentru a fi vândute la fier vechi

Arad: Recipiente cu uraniu slab-radioactiv, furate de la o firmă pentru a fi vândute la fier vechi

Potrivit unui comunicat al Prefecturii Judeţului Arad, emis duminică, s-a sesizat dispariţia, încă de sâmbătă, a trei recipiente conţinând o substanţă ce avea în compoziţie uraniu sărăcit (slab-radioactiv) şi a unui număr de şase colimatorii conţinând, de asemenea, uraniu sărăcit”. Acestea lipseau dintr-un depozit al unei societăţi comerciale din localitatea Vladimirescu.

Aceste substanţe sunt folosite ca sursă pentru radiografii la sudurile efectuate la ţevile de gaz pentru a se asigura că acestea au reuşit şi nu prezintă pericol pentru populaţie, asigură autorităţile.

Conform unor informaţii, firma, care nu ar fi avut asigurată pază umană permanentă, se află în insolvenţă, şi ar fi trebuit să predea toate substanţele pe care le deţinea.

O echipă de primă evaluare CBRN (chimică-bacteorologică-radiologică-nucleară) a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Vasile Goldiş” a Judeţului Arad a efectuat măsurători la depozitul de unde au dispărut materialele şi în vecinătatea acestuia, însă nu au constatat depăşiri ale valorilor radiaţiei naturale.

„Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a fost solicitat de către reprezentanţi ai Gărzii de Mediu pentru efectuarea unor măsurători cu autospeciala de cercetare chimică-biologică-radiologică şi nucleară în zona comunei Vladimirescu. Ca urmare a măsurătorilor făcute în mediul ambiental nu s-au constatat depăşiri ale valorilor normale în mediu", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Arad, căpitan George Pleşca.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Arad a fost sesizat prin numărul unic de urgenţă 112 de dispariţia bunurilor, iar în urma verificărilor efectuate au fost identificaţi doi bărbaţi de 45, respectiv 56 de ani, suspecţi de aceste furturi.

Conform unor informaţii din rândul anchetatorilor, hoţii au furat materialele slab-radioactive pentru recipientele metalice, pe care au vrut să le vândă la fier vechi.

Cei doi suspecţi au fost reţinuţi de poliţişti şi vor fi prezentaţi Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad cu propunere de arestare preventivă.

Materiele recuperate au fost predate unui depozit radioactiv al unei societăţi comeciale din municipiul Arad.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici