Rectorul Universităţii Bucureşti: În cazul în care legea va permite rectorului să anuleze titlurile de doctor demnitarilor care au plagiat în tezele de doctorat, vom face acest lucru

Rectorul Universităţii Bucureşti, Mircea Dumitru, a declarat, joi, că, în momentul în care legea va permite, Universitatea va retrage titlurile de doctor demnitarilor care au plagiat în tezele de doctorat.

856 afișări
Imaginea articolului Rectorul Universităţii Bucureşti: În cazul în care legea va permite rectorului să anuleze titlurile de doctor demnitarilor care au plagiat în tezele de doctorat, vom face acest lucru

Rectorul Universităţii Bucureşti: În cazul în care legea va permite rectorului să anuleze titlurile de doctor demnitarilor care au plagiat în tezele de doctorat, vom face acest lucru (Imagine: Shutterstock)

"În momentul în care această Ordonanţă va fi publicată în Monitorul Oficial, dacă ea va trebui să fie completată de o metodologie, vom aştepta şi metodologia, dacă nu, vom face exact ce spune acea ordonanţă. În cazul în care ordonanţa permite rectorului să anuleze diploma de doctor şi ordinul (de ministru prin care s-a acordat titlul de doctor), vom face acest lucru”, a declarat, într-o conferinţă de presă, rectorul Mircea Dumitru.

Întrebat de jurnalişti care vor fi efectele mecanismului prin care se vor retrage titlurile de doctor, profesorul universitar Liviu Papadima a explicat că există opinia juridică conform căreia "un act emis de rectorul unei Universităţi nu poate din punct de vedere juridic anula un act semnat de către ministru".

"Vreau să spun că părerile juriştilor sunt extrem de împărţite în chestiunea asta şi a trebuit să lăsăm specialiştii să se pronunţe", a adăugat Papadima.

La rândul său, rectorul Mircea Dumitru a explicat că, dacă OUG spune că "rectorul Universităţii X poate să retragă titluri şi în acelaşi timp şi ordinul (de ministru), fiindcă titlul este dat printr-un ordin, din acel moment, rectorul poate să facă asta".

"Asta înseamnă că de fapt, această ordonanţă nu se aplică retroactiv, dar o altă posibilitate de a repara lucrurile atunci când îţi dai seama că o diplomă a fost obţinută fraudulos nici nu există. Atunci un jurist care va insista că niciodată nu poţi retrage un titlu care în mod fraudulos a fost obţinut, va avea câştig de cauză şi nicio diplomă obţinută prin plagiat sau prin altă metodă onoroasă
nu va putea fi retrasă. Este acceptabil aşa ceva?", a mai spus rectorul Universităţii Bucureşti.

Guvernul a aprobat în 19 ianuarie o ordonanţă de urgenţă de modificare a legii astfel încât demnitarii acuzaţi de plagiat nu vor mai fi verificaţi de Consiliul Naţional de Etică din subordinea Ministerului Educaţiei, cazurile lor urmând să fie analizate, la fel ca toate tezele de doctorat, de universităţi.

Ordonanţa de urgenţă pentru modificarea Legii 206/2004 privind buna conduită în cercetarea ştiinţifică, dezvoltarea tehnologică şi inovare prevede abrogarea articolelor prin care demnitarii erau exceptaţi de la normele generale ale legii.

De asemenea, ministrul Educaţiei Adrian Curaj a precizat doar universităţile vor putea retrage titlul de doctor în cazul demnitarilor care au plagiat.

"Am modificat două articole, acela care stabilea că sunt două categorii de deţinători de titluri de doctorat - am anulat acest articol - şi în doilea articol, articolul 14 acolo unde sunt reglementate sancţiunile, am scos două reglementări - una legată de retragerea titlului de doctor şi cealaltă legată de retragerea conducerii de doctorat - foarte clar, nu sunt în atribuţia Consiliului Naţional de Etică, aşa cum am şi anunţat, vor fi în atribuţia universităţilor şi al Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU)", spunea atunci ministrul.

În acelaşi context, Curaj anunţa că după modificarea Legii eticii va urma promovarea unei Ordonanţe de Urgenţă care va modifica Legea Educaţiei, pentru a crea noul cadru de verificare a plagiatelor.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici